Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 1. 2021,
11.40

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

26

Natisni članek

financiranje Evropska komisija Slovenska tiskovna agencija

Četrtek, 14. 1. 2021, 11.40

3 leta, 3 mesece

Vlada plačala zaostale obveznosti do STA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

26

STA | Foto STA

Foto: STA

Slovenska tiskovna agencija je danes s strani vlade prejela zaostale obveznosti, kar na STA sprejemajo "z olajšanjem". Obenem pa vlado pozivajo k zagotovitvi financiranja v letošnjem letu brez nadaljnjih pogojevanj. "Financiranje javne službe STA namreč ne more biti začasna rešitev, pač pa je zakonska obveza vlade," so poudarili.

V sporočilu za medije, pod katerega so se podpisali vodstvo, uredniški kolegij, svet delavcev, zastopstvo in sindikat novinarjev, so v STA spomnili na pismo evropskih komisark Margrethe Vestager in Vere Jourove. Omenjeni sta namreč zapisali, da dodatna presoja Bruslja glede tega, ali gre pri financiranju STA za nedovoljeno državno pomoč, ni potrebna. Opozorili sta tudi na poseben pomen javnih medijev in na to, da bi se morale države članice vzdržati pritiska nanje.

Glede na to, da je nadzorni svet STA sprejel poslovni načrt družbe za leto 2021 in ga posredoval vladi, je izpolnjena zakonska podlaga za financiranje javne službe v letošnjem letu. "V STA pričakujemo, da bo vlada v prihodnje spoštovala zakonodajo in izpolnjevala svoje obveznosti, tako kot STA že skoraj 30 let opravlja svojo obveznost javnega obveščanja," so poudarili.

Kot so še navedli, je neodvisnost nacionalne tiskovne agencije zagotovljena z zakonom o STA, uveljavljenim leta 2011, s katerim je Slovenija tedaj status agencije uredila v skladu s sodobnimi normami.

Urad vlade za komuniciranje je dopoldne sporočil, da je vlada na podlagi sporočila komisarke Vestagerjeve začasno odobrila izplačilo STA v okviru določb sedmega protikoronskega zakona. Kot so navedli, namreč sporočilo Vestagerjeve "nakazuje možnost pozitivne odločitve Evropske komisije glede nakazila državne pomoči za STA".

DZ je namreč konec decembra na predlog stranke SMC sprejel dopolnilo k sedmemu protikoronskemu paketu, ki določa, da se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona konec decembra izplača vse zaostale obveznosti do STA za opravljanje javne službe in da se, ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba s STA, financira opravljanje javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta, piše STA.

Obrnili so se na Evropsko komisijo

Ukom je nato prejšnji teden sporočil, da je financiranje STA s sedmim protikoronskim svežnjem postalo neposredna zakonska obveznost, s tem pa da se je odprlo vprašanje, ali je to skladno s pravili EU o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči. Zagotovili so, da bo zakonsko določen znesek STA nakazan takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje.

Evropski komisarki Vestager in Jourova sta v pismu STA sicer navedli, da dodatna presoja komisije v skladu z odločitvijo komisije iz leta 2011 o nadomestilih za javni servis tistim, ki izvajajo storitve splošnega gospodarskega interesa, ni potrebna, če letni znesek pomoči ne presega 15 milijonov evrov. Višina sredstev, ki jih STA letno dobi od države za opravljanje javne službe, pa znaša približno dva milijona evrov, piše STA.

Uroš Urbanija, Bojan Veselinovič | Foto: STA , Foto: STA ,

Evropska komisija je po neuradnih informacijah sicer slovenske oblasti pozvala k umiku notifikacije v povezavi s financiranjem STA.

STA je brez sredstev države za opravljanje javne službe že 49. dan. Prav tako Ukom tudi ni poravnal računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije po tržni pogodbi za zadnje tri mesece lanskega leta. Poleg tega ni pristopil k sklenitvi pogodbe za financiranje javne službe za letos.

SMC dogajanje obsoja

Dogajanje so v SMC obsodili. Podpredsednik stranke in predsednik DZ Igor Zorčič je v sredo za STA navedel, da je zavlačevanje vlade pri izpolnjevanju zakonskih obveznosti do STA nedopustno. Po njegovih besedah je vlada dolžna upoštevati voljo DZ in se ne more sklicevati na soglasja institucij EU.

Ministri iz vrst SMC pa so v odgovorih za STA v sredo in danes navedli, da predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek o tem vodi pogovore s predsednikom vlade, v primeru neuspešnega dialoga pa da bodo na vlado posredovali predlog gradiva za realizacijo in zahtevali obravnavo na vladi. Ob tem so poudarili, da vsaka demokratična država potrebuje dobro delujočo nacionalno tiskovno agencijo.

Počivalšek se je na informacijo o odobritvi izplačila danes odzval na Twitterju. "Uspelo nam je rešiti trenutni zaplet glede financiranja STA, ki bo prejel sredstva za opravljanje javne službe. Ostaja pa naloga in odgovornost vseh vpletenih, da v izogib ponavljanju takih težav ustrezno uredijo pogodbeno razmerje med STA in Ukomom," je zapisal.

Tudi predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin je STA v sredo sporočil, da si aktivno prizadeva za to, da bi zaplet s financiranjem Slovenske tiskovne agencije rešili "čim prej v korist obeh vpletenih strani". Podrobnosti sicer ni navedel, še piše STA.

Evropsko združenje tiskovnih agencij pozdravilo odločitev

Evropsko združenje tiskovnih agencije (EANA) je pozdravilo odločitev slovenske vlade. Odlične novice iz Slovenije za našo članico, se je na Twitterju odzvala EANA.

EANA, ki združuje 32 evropskih tiskovnih agencij, med njimi francosko AFP in nemško dpa, se je decembra lani pridružila pozivu komisarke Sveta Evrope za človekove pravice Dunje Mijatović, naj vlada nemudoma zagotovi financiranje STA. Vlado je združenje tudi pozvalo, naj preneha izvajati pritisk na STA. V torek je združenje opozorilo, da je neupoštevanje zakona o STA s strani vlade poraz pravne države, piše STA.

Ukinitev financiranja STA je mogoče razumeti izključno kot obliko pritiska na neodvisnost STA, je decembra opozorila EANA. To ravnanje je označila za nesprejemljivo in ga obsodila. Združenje je 10. decembra tudi pisalo pismo premierju Janši in ga potem, ko ni prejelo odgovora, tudi javno objavilo, skupaj s pozivom, naj vlada nemudoma zagotovi financiranje STA.
Igor Zorčič
Novice Zorčič: Zavlačevanje vlade pri izpolnjevanju zakonskih obveznosti do STA nedopustno
STA
Novice Evropska komisija o STA: Evropska pravila ne morejo biti izgovor za ustavitev financiranja
Ne spreglejte