SiolNET. Novice Slovenija
4,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zorčič: Zavlačevanje vlade pri izpolnjevanju zakonskih obveznosti do STA nedopustno

4,85

termometer

Igor Zorčič
Foto: Ana Kovač

Zavlačevanje vlade pri izpolnjevanju zakonskih obveznosti do STA je po besedah predsednika DZ Igorja Zorčiča nedopustno. Kot je sporočil za STA, je vlada dolžna upoštevati voljo DZ in se ne more sklicevati na soglasja institucij EU. Po mnenju SMC so takšne oblike pritiska na javni medijski servis nedopustne, zato pričakujejo rešitev težave. Predsednik NSi Matej Tonin zatrjuje, da si aktivno prizadeva, da bi zaplet rešili "čim prej v korist obeh vpletenih strani".

Igor Zorčič je ob tem spomnil na odgovor Evropske komisije, ki pravi, da so slovenske oblasti same pristojne za preverjanje pravil in izvrševanje državne pomoči Slovenski tiskovni agenciji (STA) brez odobritve Evropske komisije, kar počnejo že skoraj deset let. Za dodelitev pomoči nacionalni tiskovni agenciji v višini do 15 milijonov evrov namreč soglasje komisije ni potrebno, navaja STA.

"Tudi odgovor, ki je prišel iz Evropske komisije, vladi ne daje nikakršne podlage za nadaljnje neupoštevanje zakona, ki zapoveduje plačilo zapadlih obveznosti STA. V SMC smo večkrat opozorili, da so takšne oblike pritiska na javni medijski servis nedopustne, zato pričakujemo čimprejšnjo rešitev tega vprašanja," je sporočil Zorčič.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič, prav tako iz vrst SMC, je ob tem izpostavila, da "STA potrebujemo, zato vztrajamo, da je potrebno zagotoviti finančna sredstva". Predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek po njenih navedbah o tem vodi pogovore s predsednikom vlade, v primeru neuspešnega dialoga pa bodo na vlado posredovali predlog gradiva za realizacijo in zahtevali obravnavo na vladi.

STA Novice Evropska komisija o STA: Evropska pravila ne morejo biti izgovor za ustavitev financiranja

Tonin: Aktivno si prizadevam za rešitev zapleta v korist obeh strani

Predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin je STA sporočil, da si aktivno prizadeva, da bi zaplet s financiranjem Slovenske tiskovne agencije rešili "čim prej v korist obeh vpletenih strani". Podrobnosti ni navedel.

Odgovora Evropske komisije, ki pravi, da so slovenske oblasti same pristojne za preverjanje pravil in izvrševanje državne pomoči STA brez odobritve Evropske komisije, Tonin ni posebej komentiral.

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je namreč zavrnil plačilo nadomestila za opravljanje javne službe STA za oktober in november lani, prav tako je za ta dva meseca zavrnil plačilo računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije. Poleg tega ni pristopil k sklenitvi pogodbe za financiranje javne službe za letos.

Zato je parlament konec decembra na predlog stranke SMC sprejel dopolnilo k sedmemu protikoronskemu paketu, ki določa, da se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona izplača vse zaostale obveznosti do STA za opravljanje javne službe in da se, ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba s STA, financira opravljanje javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta.

STA Novice Evropska komisija: Slovenske oblasti pristojne za dodelitev pomoči brez odobritve komisije

Ukom je nato prejšnji teden opozoril, da je financiranje STA s sedmim protikoronskim svežnjem postalo neposredna zakonska obveznost, s tem pa se je odprlo vprašanje, ali je to skladno s pravili EU o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči. Zagotovili so, da bo zakonsko določen znesek STA nakazan takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje.

STA sicer še čaka odgovor Ukom in ministrstva za finance, ali bodo zdaj na podlagi sedmega protikoronskega zakona poplačali zapadle obveznosti za opravljanje javne službe. Prav tako še čaka odgovore ministrov SMC, ki so po besedah vodje poslancev SMC Janja Sluga dejali, da bodo zahtevali uresničitev zakonske določbe iz sedmega protikoronskega svežnja.

STA Novice Kaj o financiranju STA pravi Evropska komisija

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec pa je za STA sporočila, da poziva k obojestranskemu spoštovanju medsebojno podpisanih pravnih zavez in obveznosti. Poudarila je, da morata obe strani zagotoviti nemoteno in transparentno delovanje osrednje nacionalne tiskovne agencije države ter v primeru nesoglasij nemudoma pristopiti k njihovemu reševanju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin