SiolNET. Novice Slovenija
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada z načrtom v primeru navala prosilcev za mednarodno zaščito

0,15

termometer

Begunci v azilnem domu
Foto: STA

Vlada je sprejela kontingentni načrt države za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito ter izvajanja postopkov mednarodne zaščite. Trenutne razmere v regiji in predvidevanja o trendih pri migracijah zahtevajo učinkovito pripravo na morebitno povečanje števila prošenj za mednarodno zaščito, meni.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost po današnji seji vlade, je treba glede na trenutne razmere v regiji in predvidevanja zagotoviti ustrezne in zadostne zmogljivosti za oskrbo in nastanitev morebitnega povečanega števila prosilcev za mednarodno zaščito skladno z nacionalno zakonodajo in mednarodnimi zavezami, hkrati pa zagotoviti pogoje za učinkovito izvajanje postopkov za mednarodno zaščito.

Načrt je pripravljen za načrtovanje aktivnosti v primeru nenadnega ali postopnega povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito. Po navedbah vlade celostno pokriva aktivnosti, ki jih Slovenija v okviru pristojnosti različnih institucij izvaja na področju mednarodne zaščite. V načrtu so dogovorjeni scenariji in cilji, opredeljeni vsi potrebni ukrepi in organi ter vzpostavljeni sistemi možnega odzivanja na novonastalo izredno situacijo.

Srečanje treh predsednikov Novice "Slovenija pričakuje, da se bo Dunaj odrekel ukrepom na meji"

Ob morebitnem povečanju števila prosilcev za mednarodno zaščito se skladno s kontingentnim načrtom predvideva povečanje stroškov za dodatne kadre, materialna in druga sredstva. Ukrepi in udeležba posameznih organov pa so opredeljeni glede na različen obseg povečanja števila prosilcev.

Aktivacija načrta je ločena na dva dela - na oskrbo in nastanitev prosilcev za mednarodno zaščito in na izvajanje postopkov mednarodne zaščite. Predvideno je, da oskrba in nastanitev prosilcev za mednarodno zaščito poteka v dveh fazah - od 420 do 750 prosilcev in nad 750 prosilcev. Izvajanje postopkov mednarodne zaščite pa je predvideno v treh fazah glede na število prošenj na mesec v treh zaporednih mesecih - od 100 do 150 prošenj, od 150 do 250 prošenj in od 250 do 400 prošenj na mesec v treh zaporednih mesecih.

Migrantska kriza Foto: Reuters V sporočilu za javnost so ob tem pojasnili, da gre za nadgradnjo načrta, sprejetega leta 2015, saj je bil lani ustanovljen urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov, nosilec izvedbe postopkov za mednarodno zaščito pa ostaja ministrstvo za notranje zadeve. Prav tako je bilo treba koncept načrta prilagoditi aktualnim razmeram in potrebam na področju mednarodne zaščite.

Angela Merkel, Horst Seehofer Novice Tranzitnih centrov za migrante ne bo

Nosilec kontingentnega načrta je urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov, sonosilec pa ministrstvo za notranje zadeve. Oba sodelujeta z drugimi organi, ki so v načrtu določeni kot nosilci posameznih nalog, in zagotavljata njihovo redno obveščanje. Ministrstva in drugi organi, ki imajo naloge po načrtu, izvedejo ustrezne priprave na izvajanje nalog iz svoje pristojnosti, za katere so predvideni po načrtu, so še navedli na vladi.

Azilni dom na Cesti v Gorice v Ljubljani in njegovi izpostavi na Kotnikovi v Ljubljani in v Logatcu lahko skupaj sprejmejo 420 ljudi, od tega azilni dom s sprejemnico 230, izpostava na Kotnikovi 90 in izpostava v Logatcu 100 ljudi.

Letni stroški bodo znašali 3,6 milijona evrov

Stroški osnovne oskrbe v azilnem domu in obeh izpostavah, ki znašajo 18,49 evra na osebo dnevno, bi po oceni za 420 oseb letno znašali nekaj več kot 2,8 milijona evrov, potrebna letna sredstva za varovanje doma in izpostav so ocenjena na 735.000 evrov, za žepnino, ki na osebo dnevno znaša 0,6 evra, pa 91.000 evrov. Skupna višina ocenjenih stroškov tako letno znaša nekaj več kot 3,6 milijona evrov, je zapisano v načrtu.

Stroški osnovne oskrbe zajemajo stroške, povezane z nastanitvijo prosilcev za mednarodno zaščito, in sicer oskrbo s prehrano, oblačili, obutvijo in sredstvi za osebno higieno, elektriko, ogrevanje, komunalne storitve, čiščenje in stroške telekomunikacij.

Vlada razmišlja tudi o nastanitvi prosilcev na Debelem rtiču

V primeru, da bi število prosilcev preseglo trenutne zmogljivosti, vendar pa jih ne bi bilo več kot 750, načrt predvideva razširitev zmogljivosti v Logatcu in v integracijski hiši v Mariboru ter vzpostavitev pogojev za nastanitev v počitniškem domu Debeli rtič. V Logatcu bi sprejeli dodatnih 180 ljudi, na Debelem rtiču bi jih sprejeli 120, v Mariboru pa 30.

V primeru množičnega dnevnega prihoda prosilcev, ko so nastanitvene zmogljivosti, navedene v prejšnjih fazah, zapolnjene v azilnem domu in njegovih izpostavah, je treba poiskati začasne nastanitvene zmogljivosti za nujne primere. V takšnem primeru se aktivira pomoč v okviru zmogljivosti vseh ministrstev, pomoč lokalnih skupnosti in nevladnih ter mednarodnih organizacij. Če bi bilo prosilcev več kot 750, a ne več kot 2000, je predvidenih dodatnih šest lokacij, je še zapisano v načrtu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin