SiolNET. Novice Slovenija
3,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Nevladniki: Odločno nasprotujemo kršitvam mednarodnega prava

Vlada jutri o spremembah zakona o tujcih

3,03

termometer

Idomeni, begunci, migranti
Foto: Reuters

Vlada bo v četrtek obravnavala novelo zakona o tujcih, je po današnji seji sveta za nacionalno varnost povedal predsednik vlade Miro Cerar. Predlog je namreč po njegovih besedah dobil politično podporo kot ustrezen, preventiven in sorazmeren ukrep. Nevladne organizacije medtem opozarjajo na kršitve mednarodnega prava in slovenske ustave.

Danes so po Cerarjevih besedah ugotovili, da je položaj na področju migracij zaskrbljujoč, saj se število ilegalnih migrantov povečuje, tudi nastanitev v sprejemnih centrih v Sloveniji je vedno več in so kapacitete ponekod že skoraj zasedene.

To po njegovih besedah terja odziv, zato je svet za nacionalno varnost tudi obravnaval predlog novele zakona o tujcih in ugotovil, da so spremembe potrebne.

"Struktura migrantov se spreminja"

Cerar je pojasnil, da smo v zadnjem času soočeni predvsem z ilegalnimi migracijskimi tokovi, ključno pa je, da struktura migrantov drugačna kot pred meseci, saj je med njimi veliko mlajših moških in ekonomskih migrantov. "Tveganje, da se med njimi pojavijo osebe, ki lahko predstavljajo varnostno tveganje, je vedno večje," je posvaril. Zato je po njegovih besedah pomembno, da so ves čas budni, in bo vztrajal, da ob humanitarnosti zagotavljajo tudi varnost.

Premier Miro Cerar je poudaril, da bo Slovenija ostala solidarna in humana, a bo predvsem dala poudarek varnosti, ki postaja v Evropi velik izziv. Premier Miro Cerar je poudaril, da bo Slovenija ostala solidarna in humana, a bo predvsem dala poudarek varnosti, ki postaja v Evropi velik izziv. Foto: Matej Leskovšek

Novela zakona o tujcih je že doživela veliko kritik, o njej si zaradi vprašanja skladnosti s pravnim redom oziroma ustavo niso bili enotni niti v SMC. Kakšna natančno je zadnja različica oz. ali je bil predlog notranjega ministrstva spremenjen, ni povsem jasno. Če bi se pojavili pomisleki glede ustavnosti, Cerar pričakuje, da ga bodo pristojne službe pravočasno opozorile.

Cerar oceno ustavnosti prepuščam drugim

Spomnil je, da so nekaj mesecev čakali, da se zakon tudi v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki in ustavnimi pravniki dodela do take mere, da bodo odpravljeni vsi resnejši dvomi. "Imam zagotovila, da gremo lahko s postopkom naprej," je povedal premier. Oceno ustavnosti prepušča pristojnim službam v vladi in DZ.

Vendar ne verjame, da ustava ureja zadeve tako, da bi lahko denimo nepredvidljive migrantske razmere pripeljale do nenormalnega delovanja države. Zato meni, da je v skladu z ustavo vse tisto, kar zagotavlja človekove pravice in normalno delovanje države.

"Slovenija bo ostala solidarna in humana država"

O podrobnih rešitvah v zakonu Cerar ni želel govoriti. Je pa poudaril, da bi z novelo šele ustvarili zakonodajno podlago, da bi lahko DZ v primeru velikega povečanja ilegalnih migracij ter ogrožanja varnosti v Sloveniji z dvotretjinsko večino sprejel odločitev, da policiji podeli pooblastila za ustrezen odziv na take razmere. Zakon vsebuje številne varovalke, predvsem v smislu varstva človekovih pravic, je zagotovil premier.

Poudaril je še, da bo Slovenija ostala solidarna in humana, a bo predvsem dala poudarek varnosti, ki postaja v Evropi velik izziv. Po njegovih besedah je treba tudi poskrbeti, da vsi migranti, ki pridejo k nami, prejmejo ustrezno oskrbo.

Nevladne organizacije: Odločno nasprotujemo kršitvam mednarodnega prava in slovenske ustave

Več nevladnih organizacij, med njimi Amnesty International Slovenije, Mirovni inštitut, Rdeči križ Slovenije in Slovenska filantropija, je medtem vlado pozvalo, da predlog spremembe zakona o tujcih zavrne. Kot so zapisali, bi ukrepi, ki jih namerava sprejeti vlada, kršili tako slovensko ustavo kot tudi mednarodno pravo in pravo EU, med drugim Evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

Kot še dodajajo, imajo države sicer pravico, da izvajajo nadzor na svojih mejah, a tega ne smejo delati na račun kršenja temeljnih človekovih pravic, temveč zgolj na način, ki je v skladu z mednarodnimi obveznostmi. "To velja tako za pravice državljanov kot tudi za pravice migrantov," so še zapisali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin