Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
14. 5. 2020,
23.22

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

11

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 vlada epidemija

Četrtek, 14. 5. 2020, 23.22

3 leta, 11 mesecev

Po skoraj dveh mesecih: vlada preklicala epidemijo bolezni covid-19

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

11

Testiranje covid-19 | Foto STA

Foto: STA

Vlada je na današnji dopisni seji preklicala epidemijo nalezljive bolezni sars-cov-2 (covid-19), ki je bila razglašena 12. marca.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ocenil, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja virusa sars-cov-2 v populaciji, so odločitev utemeljili na vladi. Ker pa še vedno ostaja nevarnost širjenja nalezljive bolezni covid-19, se – ob strokovni utemeljenosti – še vedno uporabljajo splošni in posebni ukrepi, sprejeti na podlagi Sklepa o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih, pri epidemiji covid-19, so zapisali v poročilu seje.

Prvi potrjen primer okužbe z novim koronavirusom smo v Sloveniji zabeležili 4. marca, do vključno 13. maja pa smo zabeležili 1.464 potrjenih primerov okužbe. Kumulativna 14-dnevna incidenca je 35 primerov, efektivna reproduktivna številka pa je trenutno <1, so zapisali.

V zadnjem dnevu so potrdili eno novo okužbo, od 29. aprila pa število novih okužb noben dan ni preseglo dvomestne številke. Ob tem že od 14. aprila pada tudi število pacientov v intenzivni negi in tistih, ki so priklopljeni na respiratorje.

Sodelovanje in odgovorno ravnanje prebivalstva

NIJZ | Foto: STA , Foto: STA , NIJZ v svoji oceni izpostavlja, da so med ukrepi, namenjenimi omejitvi širjenja okužbe, še posebno pomembni testiranje obolelih, izolacija bolnih, iskanje kontaktov, karantena za visoko rizične tesne kontakte, higiena rok in kašlja ter spoštovanje fizične distance, so zapisali na ministrstvu za zdravje.

"Sodelovanje in odgovorno ravnanje prebivalstva pri upoštevanju ukrepov ter skrb za lastno zdravje in zdravje skupnosti sta omogočila omejitev širjenja bolezni. Poleg tega je tudi v bodoče potrebna usmerjena zdravstvena vzgoja in svetovanje kot ukrep za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni," so zapisali v poročilu.

Ob vrnitvi v Sloveniji ni več karantene, a z nekaj izjemami


Vlada je na dopisni seji spremenila ukrepe na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije. Pri prihodu v Slovenijo za državljane Slovenije in drugih držav EU ni več predvidena karantena. Za državljane tretjih držav pa, a so pri tem izvzete nekatere skupine, denimo diplomati in delavci v tovornem prometu. STA
otrok bazen
Novice Diskoteke, bazeni in fitnes centri bodo še naprej zaprti #video
Ne spreglejte