Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 10. 2015,
16.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

gozd Dejan Židan

Sreda, 14. 10. 2015, 16.34

8 let

Vlada potrdila predlog zakona o gozdarskem podjetju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je danes sprejela predlog zakona o gospodarjenju z gozdovi v državni lasti, ki predvideva ustanovitev državnega gozdarskega podjetja.

Vlada želi s tem zakonom, ki ga v DZ pošilja po rednem postopku, ustrezno urediti to področje, ki je zdaj urejeno s koncesijami, je dejal minister Dejan Židan in zagotovil, da ima zakon podporo koalicije.

Dobri nastavki za razvoj lesne industrije Država ima v lasti približno 20 odstotkov vseh slovenskih gozdov, po novem bo z njimi upravljalo državno podjetje. "Z zakonom smo želeli narediti dobre nastavke za razvoj lesne industrije," je poudaril kmetijski minister Židan.

Pri pripravi zakona so po njegovih pojasnilih upoštevali načela čim višjega donosa, prispevek k razvoju lesnih verig, povečevanje površin gozdov v državni lasti ... Z njim pa želijo prispevati k ohranjanju kmetijske dejavnosti na gorskih in hribovskih območjih ter upoštevati javni interes varovanja narave.

Cilj tudi povečevanje površin gozdov v državni lasti Cilj zakona je tudi povečevanje površin gozdov v državni lasti, in sicer na način, da se država umika tam, kjer so majhne parcele, kjer je solastništvo, in združuje na velikih parcelah. Velik poudarek bo dan nakupu gozda v obmejnem prostoru.

Z zakonom želijo prispevati k ohranjanju kmetij na gorskih in hribovskih območjih ter upoštevati javni interes na varovanih območjih narave, je navedel Židan.

Družba bo skrbela za sečnjo, spravilo in prodajo lesa Novoustanovljena družba bo po besedah državnega sekretarja Mihe Marenčeja v prvi fazi skrbela za sečnjo, spravilo in prodajo lesa ter sklepanje dolgoročnih pogodb.

Po sprejetju zakona v DZ, kar naj bi se po njegovih pričakovanjih zgodilo do konca leta oz. v začetku prihodnjega leta, bo vlada imenovala v.d. direktorja družbe, ki bo moral najprej pripraviti potrebne akte za delovanje.

Novoustanovljena družba bo gospodarjenje z državnimi gozdovi prevzela v sredini prihodnjega leta, je še dejal Marenče in dodal, da bodo s 1. julijem na njo prešli tudi zaposleni s sklada kmetijskih zemljišč, ki so zaposleni v delu gozdarskega sektorja - gre za 50 zaposlenih.

Zadnjih 20 let daleč od dobrih praks Kot je znova ocenil Židan, je bilo upravljanje z državnimi gozdovi v zadnjih 20 letih povsem drugačno od primerov dobrih praks v evropskih državah.

"Z državnimi gozdovi trenutno upravljajo koncesionarji, ki koncesij niso dobili na transparenten način, ampak so jim bile dodeljene brez razpisa, tudi izplen za državo je bil bistveno premajhen," je dejal in spomnil, da je tudi računsko sodišče opozorilo, da sedanji sistem ni ustrezen.

Pri koncesionarjih bodo upoštevali kompetence, izkušnje ..." Naslednje leto bo sicer tako imenovano hibridno leto, večina koncesija namreč poteče 1. julija. Če DZ ne bo potrdil predlaganega zakona, ostane obstoječi model gospodarjenja z gozdovi.

A minister ob tem opozarja, da v primeru, če bi moralo priti do novega razpisa za podeljevanje koncesij, ni nujno, da jih dobijo trenutni koncesionarji.

Židan razume, da je sedanje koncesionarje strah, imajo zaposlene, kompetence, stroje, a meni, da je strah nepotreben. "Ko bodo objavljeni razpisi za delo v gozdovih, se bodo upoštevale kompetence, izkušnje ..." je še dejal minister.

Ne spreglejte