Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 9. 2014,
19.16

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

čebelarstvo finančna pomoč

Sreda, 3. 9. 2014, 19.16

4 leta

Vlada potrdila podlago za finančno pomoč čebelarjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dokument opredeljuje upravičence, pogoje in postopke dodelitve finančne pomoči za izboljšanje ekonomskega položaja čebelarjev.

Vlada je danes na dopisni seji sprejela spremembe uredbe o pomoči ob nepredvidljivih dogodkih v kmetijstvu ter uredbo o označevanju proizvodov, povezanih z energijo, glede rabe energije in drugih virov. Prva je podlaga za finančno pomoč v čebelarstvu, druga pa naj bi spodbudila odločitve za energijsko učinkovitejše proizvode.

Spremenjena uredba o pomoči ob nepredvidljivih dogodkih v kmetijstvu je podlaga za izvedbo ukrepa Finančna pomoč za nadomestilo škode v čebelarstvu v letu 2014. Dokument opredeljuje upravičence, pogoje in postopke dodelitve finančne pomoči za izboljšanje ekonomskega položaja čebelarjev po shemi de minimis v kmetijskem sektorju, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Škoda nastala zaradi neugodnih vremenskih razmer Namen izvajanja ukrepa je podpora čebelarjem zaradi škode, ki je nastala zaradi neugodnih vremenskih razmer. Zaradi slabega vremena je bilo namreč zmanjšano medenje medovitih rastlin oziroma ga sploh ni bilo. Sredstva se bo namenilo za ohranitev ekonomske sposobnosti čebelarjev za nadaljevanje dejavnosti.

Do pomoči so sicer upravičeni čebelarji, ki gospodarijo z najmanj 20 čebeljimi družinami in so do 30. junija letos sporočili število čebeljih družin. Višina podpore znaša pet evrov na čebeljo družino. Skupna višina namenjenih sredstev za dodelitev pomoči znaša 476.690 evrov. Končni uporabnik bo lahko izbral energijsko učinkovitejše proizvode Uredba o označevanju proizvodov, povezanih z energijo, glede rabe energije in drugih virov določa zahteve v zvezi z obveščanjem končnega uporabnika z nalepkami in podatki o proizvodu, ki se nanašajo na rabo energije. S tem se bo končnim uporabnikom omogočilo, da bodo lahko izbrali energijsko učinkovitejše proizvode. To bi moralo po navedbah vlade posredno spodbujati tudi učinkovito uporabo teh izdelkov, da bi prispevali k uresničevanju cilja EU o 20-odstotnem povečanju energijske učinkovitosti.

Vlada je sprejela tudi letno energetsko bilanco za Slovenijo za letošnje leto. Glede na dokument bo oskrba z domačimi viri energije tudi letos slonela na lignitu, hidro energiji, lesni biomasi in električni energiji iz jedrske elektrarne. Ker pa so potrebe večje od domačih proizvodnih zmogljivosti, bo država letos 45,1 odstotka potreb po energiji pokrila z viri iz uvoza.

Ne spreglejte