SiolNET. Novice Slovenija
0,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada našla sredstva za dvig socialne pomoči

0,73

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Vlada je po tistem, ko je 14. junija po zvišanju denarne socialne pomoči začasno zadržala izvrševanje državnega proračuna, le našla sredstva in proračun znova uravnovesila. Rebalans državnega proračuna tako ni potreben, je po seji vlade povedala ministrica za finance, ki opravlja tekoče posle, Mateja Vraničar Erman.

"Ukrepi za začasno zadržanje proračuna od danes ne veljajo več," je povedala Vraničar-Ermanova. Vlada je sklep o začasnem zadržanju izvajanja proračuna sprejela 14. junija, in sicer zaradi zvišanja denarne socialne pomoči z začetkom istega meseca. Za ta namen bo morala namreč država letos zagotoviti najmanj 50 milijonov evrov. Če vlada v 30 dneh ne bi našla sredstev drugod, bi morala pripraviti rebalans.

Državni proračun se je znova uravnovesil

Vendar to ne bo potrebno. "Med trajanjem začasnega zadržanja izvrševanja državnega proračuna je vlada ugotovila, da se je s potrebnimi prerazporeditvami in z višjimi prihodki zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje od načrtovanih državni proračun znova uravnovesil," so po današnji seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Vlada je določila tudi, da ministrstva vsa sredstva, za katera ocenjujejo, da v letošnjem letu ne bodo v celoti porabljena, prerazporedijo v splošno proračunsko rezervacijo. "Podlaga za takšno odločitev sta predvsem previdnost in upoštevanje možnosti, da bo do konca leta 2018 treba zagotavljati sredstva za nepredvidene namene oziroma za namene, ki jih v tem trenutku še ni mogoče načrtovati," so pojasnili.
Slovenija Novice Slovenija je vložila tožbo proti Hrvaški #arbitraža

Poleg tega je vlada zavezala službo za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, da v sodelovanju z drugimi resorji v najkrajšem mogočem času izvede vse potrebne aktivnosti za izvedbo povračil evropskih sredstev v državni proračun, s čimer se bo odpravil razkorak med izplačili iz državnega proračuna in povračili evropskih sredstev vanj.

V času zadržanja izvrševanja proračuna so se normalno plačevale že prevzete obveznosti, kot tudi vsa plačila, ki imajo podlago v zakonih. Prav tako je nemoteno teklo izvrševanje proračuna na področju črpanja evropskih sredstev in namenskih sredstev, ki so pomembna predvsem za izvajanje investicij. Za morebitne nove nakupe ali kaj podobnega pa je bilo potrebno soglasje finančnega ministrstva.

NLB banka Novice Država bo do konca leta prodala polovico NLB

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 156
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin