Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2013,
13.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vlada Alenka Bratušek

Četrtek, 21. 3. 2013, 13.11

7 let, 12 mesecev

Vlada na prvi seji imenovala nova direktorja Sove in Ukoma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada Republike Slovenije se je sestala na konstitutivni seji, na kateri je med drugim imenovala Staneta Štembergerja za direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije.

Kot so sporočili z Urada vlade RS za komuniciranje (urad), je vlada razrešila dosedanjega direktorja Urada vlade RS za komuniciranje mag. Anžeta Logarja in na njegovo mesto za vršilca dolžnosti direktorja imenovala Matijo Sevška.

Na predlog predsednice vlade je za generalno sekretarko vlade imenovala Tanjo Šarabon, ustanovila Odbor Vlade RS za državno ureditev in javne zadeve, Odbor Vlade RS za gospodarstvo in Komisijo Vlade RS za administrativne zadeve in imenovanja. Obenem je vlada imenovala več državnih sekretarjev v ministrstvih in v.d. direktorja Urada Vlade RS za komuniciranje. Člani vlade so se seznanili tudi z informacijo o stanju državnega proračuna.

Odbor za državno ureditev in javne zadeve bo vodil minister za notranje zadeve in javno upravo dr. Gregor Virant, ki bo vodil tudi posebno koordinacijo ministrov, ki pokrivajo javni sektor. Ožjo vladno pogajalsko skupino za pogajanja s sindikati javnega sektorja pa bo spet vodila Lidija Apohal Vučkovič. Odbor za gospodarstvo minister za kmetijstvo in okolje bo vodil mag. Dejan Židan, Komisijo za administrativne zadeve in imenovanja pa minister za obrambo Roman Jakič.

Vlada je imenovala tudi več državnih sekretarjev, ki bodo v pomoč novoizvoljenim ministrom. Ministrski zbor je tako imenoval mag. Tanjo Strniša in mag. Andrejo Jerina za državni sekretarki v Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, Brigito Čokl za državno sekretarko v Ministrstvu za zdravje, mag. Renato Zatler za državno sekretarko v Ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo, dr. Boža Cerarja in mag. Igorja Senčarja za državna sekretarja v Ministrstvu za zunanje zadeve ter dr. Borisa Jesiha za državnega sekretarja v Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Vlada je izdala pooblastilo generalni sekretarki vlade Tanji Šarabon za izjavljanje volje Republike Slovenije kot edine delničarke ali edine družbenice v gospodarskih družbah. Sprejela pa je tudi sklep o imenovanju Koordinacije ministrov za javni sektor ter sklep o imenovanju članov ožje vladne pogajalske skupine.

Vlada je opravila še nekaj kadrovskih imenovanj in razrešitev. Tako je na Ministrstvu za kmetijstvu in okolje za v.d. generalnega direktorja Direktorata za javne službe varstva okolja in investicije v okolje imenovala dr. Boštjana Petelinca, za v.d. generalnega direktorja Direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo Jošta Jakša ter za v.d. generalnega direktorja Direktorata za okolje Branka Ravnika. Obenem je s teh mest razrešila dosedanje generalne direktorje. Sašo Dragar Milanovič pa je imenovala za glavno inšpektorico Inšpektorata RS za kmetijstvo in okolje. V Ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo je Dušo Trobec Bučan razrešila s položaja generalne sekretarke in na njeno mesto za vršilca dolžnosti generalnega sekretarja imenovala mag. Domna Bizjaka.

Člani vlade so sprejeli tudi sklep, s katerim so določili, da bo število delovnih mest, za katera se lahko v kabinetu posameznega ministra sklenejo delovna razmerja za določen čas, vezana na mandat predstojnika, ostalo isto kot doslej, torej največ šest zaposlitev.

Redne seje vlade bodo, tako kot doslej, potekale ob četrtkih, seje delovnih teles pa ob torkih. Vlada bo nadaljevala tudi s prakso regijskih obiskov, so še zapisali na uradu v sporočilu za javnost.

Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi sicer v novi vladi razmišljali celo o nekakšnem dokumentu, ki bi bil podlaga za "očiščenje" po njihovem spornih kadrov, imenovanih v zadnje pol leta, tudi v času, ko je vlada Janeza Janše opravljala le še tekoče posle. Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant meni, da menjave kadrov ne morejo izpeljati na tak način. Po njegovih besedah morajo pogledati vsak posamezen primer, prednost pa da morajo dati kompetencam. "Samo to, da je bil nekdo imenovan pred kratkim ali pa je član kakšne stranke, ne more biti razlog za zamenjavo," je dejal. Virant domneva, da bo vsak minister v svojem resorju pregledal kadrovsko stanje. Na ministrstvu za notranje zadeve je kadrovsko stanje po njegovih ocenah dobro in hudo napačnih kadrovskih potez ni bilo.

Kopač Mrakova stavi na ekipo, s katero je že delala Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je pred sejo dejala, da je treba začeti delati, zato se veseli prve seje vlade. Kot je pojasnila, bo tudi na njihovem ministrstvu nekaj menjav, saj "mora biti močna ekipa, da lahko uresničiš tisto, kar si zadaš". Kopač Mrakova stavi na ekipo, s katero je že delala. Danes sicer pričakuje zlasti pogovore o načinu dela.

Minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je ta resor vodil tudi v vladi Janeza Janše, verjame, da bo ta ekipa dobro delala. Minister za infrastrukturo in prostor Igor Maher izjav pred sejo ni dajal. V sredo so sicer na dan prišli očitki glede črne gradnje na njegovem zemljišču. Maher je v sredo dejal, da na svojem zemljišču v 11 letih ni nič gradil, da je kupil parcelo, na kateri je bil objekt v procesu legalizacije in da zato ni storil nič nezakonitega. Nekateri mediji so sicer poročali, da temu naj ne bi bilo tako. Virant danes ni konkretno odgovoril na vprašanje, kako bo ravnal, če se Maherjeva izjava izkaže za laž. Kot je dejal, se bo z z njim najprej pogovoril in se zatem na podlagi informacij odločal. Pojasnil je, da ima za zdaj le informacije Maherja.

Ne spreglejte