Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 2. 2012,
13.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

UKC Ljubljana

Četrtek, 2. 2. 2012, 13.06

8 let

Vlada le namenila sredstva za obnovo hematološkega oddelka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada je sklenila, da iz proračuna za letošnje leto ministrstvu za zdravje prerazporedi dodatna sredstva za obnovo Kliničnega oddelka za hematologijo Interne klinike UKC Ljubljana.

Kot so še sporočili s pristojnega ministrstva, bi z investicijo 11,3 milijona evrov zagotovili nujno potrebne in primerne prostorske razmere ter opremljenost za dejavnost kakor tudi boljšo dostopnost do zdravljenja s presaditvijo krvotvornih matičnih celic (PKMC) z najvišjo mogočo stopnjo varnosti. "Tako bi lahko optimizirali število PKMC, izboljšali razmere zdravljenja, odpravili oziroma zmanjšali tveganja bolnišničnih okužb in zapletov pri zdravljenju, znižali stroške zdravljenja, s prihranki pa bi lahko omogočili tudi večje število presaditev ter s tem povečali obseg dejavnosti in povečali prihodke od dejavnosti."

To je vlada storila potem, ko so predstavniki ministrstva za zdravje in ministrstva za finance ugotovili, da za dolgoročno zadolžitev UKC Ljubljana za obnovo hematologije ni zakonske podlage.

UKC: Posojilo bi lahko odplačali samo iz prihrankov od preventivnih zdravil

V UKC so sicer poudarjali, da bi lahko posojilo odplačali samo iz prihrankov od preventivnih zdravil, ki jih ne bi bilo več treba dajati bolnikom. Na tem oddelku namreč zdravijo bolnike z najbolj intenzivnimi kemoterapijami ter presaditvami kostnega mozga. Ker je njihov imunski sistem zelo oslabljen, so okužbe za njihovo zdravje velika nevarnost, zato morajo bolnikom preventivno dajati protibakterijska in protiglivična zdravila.

Na oddelku namreč nimajo ustreznih prostorov za takšne bolnike. Morali bi biti zatesnjeni in opremljeni z nadtlakom, da zrak, ko nekdo vstopi v sobo, odpihne ven in ne noter. Poleg tega mora biti zrak v teh prostorih filtriran, s čimer bi preprečili predvsem glivične okužbe.

V UKC Ljubljana presrečni zaradi odločitve vlade Na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so, kot pravi generalni direktor UKC Simon Vrhunec, presrečni nad vladno odločitvijo, da se v proračunu ministrstvu za zdravje prerazporedijo dodatna sredstva za obnovo hematološkega oddelka.

Vrhunec, ki je pred pol leta izrazil upanje, da bi lahko prve bolnike zdravili na prenovljenem oddelku že v začetku prihodnjega leta, danes pravi, da se je to upanje v tem času nekoliko zmanjšalo, a še vedno obstaja verjetnost, da bi lahko zaključili dela v tem roku, če bodo vsi postopki potekali optimalno.

Pojasnjuje, da imajo že pripravljene projekte prenove ter razpisno dokumentacijo. "Tisti hip, ko bodo zagotovljena ta sredstva v proračunu, bomo lahko razpis tudi objavili," je pojasnil Vrhunec v današnji izjavi za javnost. Razpis bo po njegovih besedah najverjetneje objavljen v več fazah.

Vrhunec se za zasluge zahvaljuje Marušiču Če bo obveljala možnost, kot je bila, če bi projekt financirali s posojilom, bodo razpise vodili na UKC, pojasnjuje Vrhunec. V tem primeru po njegovih besedah ne bi smelo biti posebnih težav z zamudami. "Smo maksimalno zainteresirani, da izpeljemo vse postopke po optimalnih rokih," je dejal.

Vrhunec se ob tem zahvaljuje ministru za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Dorjanu Marušiču, saj da je "daleč največ naredil pri tem, da je do tega sklepa prišlo". Ob tem vladno odločitev označuje kot razumsko.

Oddelek bi bilo mogoče v celoti obnoviti do poletja prihodnje leto Za sklep se je vladi zahvalil tudi predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo Peter Černelč. Ob tem pa je to po njegovem mnenju "velika obveza novi vladi, da se bo lahko projekt odvijal, kot to pričakujemo". Tako poziva prihodnjo vlado, naj projekta ne ustavi, četudi bodo potrebni rezi v investicije ob pripravi rebalansa proračuna. Po njegovih pričakovanjih bi lahko oddelek v celoti obnovili do poletja prihodnje leto.

Novi oddelek bo namenjen bolnikom z akutnimi levkemijami in presaditvami kostnega mozga Na novem hematološkem oddelku se bo lahko zdravilo 36 bolnikov. Namenjen bo bolnikom z akutnimi levkemijami, ki prejemajo najintenzivnejše kemoterapije, ter bolnikom s presaditvami kostnega mozga. Ker je njihov imunski sistem zelo oslabljen, so okužbe velika nevarnost. Tako bodo vse sobe imele predprostor in nameščen nadtlak filtriranega zraka, ki bo preprečeval vdor spor iz zunanjega prostora ali hodnikov. To je po Černelčevih besedah tudi največji strošek in največja tehnična zahtevnost investicije. Prepričan je tudi, da bodo našli izvajalce za ta projekt, za pripravo katerega so po njegovih besedah doslej porabili okoli 200.000 evrov.

Oddelek bodo umestili v prostore, kjer je nekdaj bil klinični oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. Tako bo treba po Vrhunčevih besedah podreti in na novo postaviti praktično vse.

Ne spreglejte