Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 2. 2016,
10.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Slovenija vojaki

Sreda, 3. 2. 2016, 10.45

6 let, 6 mesecev

Vlada je odločila: Slovenija gre v boj zoper Islamsko državo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vlada je sprejela sklep o sodelovanju Slovenije v boju zoper Islamsko državo. Slovenija bo sodelovala z donacijo oborožitve in opreme ter s sodelovanjem do 15 pripadnikov Slovenske vojske.

Na začetku bomo napotili na misijo šest vojakov, je povedala ministrica za obrambo Andreja Katič. "To ne pomeni sodelovanja v vojaških operacijah, ampak pri usposabljanju kurdskih pešmerg, ki se v Iraku zelo uspešno borijo proti islamistom," je poudaril zunanji minister Karl Erjavec.

Naši vojaki bodo borce proti Islamski državi predvidoma urili v iraškem Erbilu. Če bo vse potekalo po načrtih, bi lahko po ocenah ministrice prvi vojaki v Irak odšli v drugi polovici letošnjega leta.

V svetu se terorizem dogaja in mi smo del sveta Stranke so na torkovi seji dveh odborov DZ soglašale s sodelovanjem Slovenije v boju proti terorizmu, je povedal Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD.

Skupne seje parlamentarnih odborov za obrambo in zunanjo politiko so se včeraj udeležili tudi Erjavec, Katičeva in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Andrej Osterman.

"V svetu se terorizem dogaja, mi smo del sveta in tako je treba tudi delovati ter sodelovati," je v današnji izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju pred sejo vlade dejal Han. Na vprašanje, ali bo Slovenija zaradi sodelovanja v boju proti terorizmu bolj zanimiva za IS, je odgovoril z oceno, da naše obveščevalne službe delajo dobro. Sicer pa verjetno po njegovem mnenju nihče ne more izključiti kakšnih težav, ker "živimo v norem svetu".

Sodelovanje bo konkretneje opredeljeno v pogovorih s partnerskimi državami Center za usposabljanja v prestolnici iraškega Kurdistana Erbil so skupaj z iraškimi oblastmi ustanovile Nizozemska, Velika Britanija, Italija in Nemčija, kasneje pa so se jim pridružile še Norveška, Madžarska in Finska.

Vodilni v njem sta Nemčija in Italija. Slovenski vojaki bodo predvidoma delovali v bazi ter na vadiščih, ki spadajo k bazi, in sicer na področju pehotne taktike, vojaške policije, medicinske pomoči, dela z eksplozivnimi sredstvi itd.

Konkretneje bo slovensko sodelovanje opredeljeno v pogovorih s partnerskimi državami oziroma na nabornih konferencah v začetku marca, pri čemer se bo Slovenija v prvi vrsti dogovarjala in sodelovala z Nemčijo.

Slovenija bo v protiteroristični operaciji po novem sodelovala še s prevzemom častniške dolžnosti v poveljstvu globalne koalicije, ki je vzpostavljeno pri osrednjem vojaškem poveljstvu ZDA v Tampi, ter z donacijo oborožitve in opreme.

Pri opremi dodatnega stroška za obrambno ministrstvo ne bo Glede donacije opreme kurdskim oboroženim silam je notranja ministrica pojasnila, da jim Slovenija namenja viške vojaške oborožitve, ki nimajo večje finančne vrednosti, imajo pa visoko uporabno vrednost.

Vrednost donacije je sicer po besedah Katičeve ocenjena na 260 tisoč evrov, skupaj s prevozom pa 650 tisoč evrov. A pri prevozu bodo koristili kvote, ki so v okviru dogovorjenih kvot SV, tako da dodatnega neposrednega stroška za obrambno ministrstvo tu ne bo.

Ne spreglejte