Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2018,
12.30

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

1

Natisni članek

sindikati javnega sektorja vlada

Četrtek, 1. 3. 2018, 12.30

6 let, 1 mesec

Kozlovičeva začela pogajanja s sindikati javnega sektorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

1

Lilijana Kozlovič | Foto STA

Foto: STA

Prejšnji teden imenovana vodja vladne pogajalske skupine Lilijana Kozlovič je tudi uradno začela pogajanja s sindikati javnega sektorja, zdaj se sestaja s skupino sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška. Pred začetkom ni želela razkriti izhodišč, ki jih je vlada potrdila pred nekaj urami, dejala je le, da so se zahtevam sindikatov približali.

Kot je povedala generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, ki je na mestu vodje pogajalske skupine prejšnji teden nasledila ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, bodo izhodišča najprej predstavili predstavnikom sindikatov, šele nato pa javnosti.

Pojasnila pa je, da so se približali zahtevam posameznih dejavnosti oziroma sindikatom, a da obenem sledijo tudi makroekonomskemu finančnemu okvirju.

Vlada ni razkrila, kakšen je finančni okvir novih izhodišč

Kozlovičeva je potrdila, da so se s predstavniki sindikatov v preteklih dneh že intenzivno pogovarjali na pripravljalnih sestankih, ki jih je ocenila kot konstruktivne. "Seveda si želim, da bi v tem duhu in z razumom dosegli skupni cilj: da torej v dobrobit javnih uslužbencev in tudi države uspešno končamo pogajanja," je dejala.

Tako kot Kozlovičeva tudi finančna ministrica Mateja Vraničar Erman na novinarski konferenci po današnji seji vlade ni želela razkriti, kolikšen je finančni okvir novih izhodišč za pogajanja s sindikati. Dejala je le, da so izhodišča danes na vladi potrdili soglasno, kar pomeni, da je z njimi soglašala tudi sama.

Vraničar-Ermanova je sicer pojasnila, da ni fiskalnega prostora, da bi naslovili več kot 900 milijonov evrov težke sindikalne zahteve. Obenem je spomnila, da so že zagotovili sredstva za približno štiriodstotno rast mase plač v letošnjem letu.

Počivalšek upa, da bo vlada odgovorila na stavkovne zahteve

Tudi predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek pred današnjim srečanjem z vladno pogajalsko skupino ni imel še nobenih informacij v zvezi z danes sprejetimi izhodišči. Izrazil je pričakovanje, da jim bo vladna stran izhodišča predstavila zdaj.

"Upam, da je bil sprejet takšen mandat, da bo vlada končno odgovorila na vse naše stavkovne zahteve in da se bodo seveda pogajanja lahko nadaljevala," je dejal Počivavšek. Kot je dodal, tisto, kar so imeli doslej na mizi, ni omogočalo nadaljevanja pogajanj.

Predsednik Pergama Jakob Počivavšek upam, da bo vlada končno odgovorila na vse stavkovne zahteve in nadaljevala pogajanja s sindikati. | Foto: STA , Predsednik Pergama Jakob Počivavšek upam, da bo vlada končno odgovorila na vse stavkovne zahteve in nadaljevala pogajanja s sindikati. Foto: STA ,

Obenem je še pojasnil, da so vladi ta teden sicer posredovali tudi svoj predlog. Ta se po njegovih besedah nanaša na odpravo anomalij tako do 26. kot nad 26. plačnim razredom, pri odpravi varčevalnih ukrepov pa vztrajajo pri svojem prvotnem predlogu.

Skupina sindikatov med drugim zahteva tudi odpravo osemodstotnega znižanja plačne lestvice, kar je bilo uveljavljeno v obdobju finančne krize.

Kot je še spomnil Počivavšek, so v njihovi skupini sindikatov, ki je izvedla stavko v različnih delih javnega sektorja konec januarja, že napovedali zaostritev stavkovnih aktivnosti po 19. marcu, če se pogajanja ne bodo razvijala v pravo smer.

V primeru neizpolnitve zahtev Sviz napovedal shode v desetih mestih

Medtem so iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) sporočili, da bodo nadaljevali stavkovne aktivnosti. Če se jim do 14. marca z vlado ne bo uspelo uskladiti o zahtevah, bodo takrat znova stavkali. Stavka bo izvedena na enak način kot februarska, le da protestnega shoda tokrat ne bo v Ljubljani, ampak bo v desetih slovenskih mestih.

"Ob podpori članov bomo vztrajali in ne bomo popuščali. Poskušali bomo čim več zahtev v celoti izpogajati in uresničiti. To čutimo kot dolžnosti do vseh, ki nas podpirajo," je po seji glavnega odbora sindikata napovedala predsednica Jelka Velički.

Štrukelj kot zaostritev stavke navaja zaprtje šol in vrtcev

Po 14. marcu bodo stavkovne aktivnosti začeli zaostrovati. Kot eno od možnosti po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja vidijo tudi zaprtje šol ter vrtcev in bojkot nacionalnega preverjanja znanja.

Štrukelj sicer sklepa, da se je na vladi premaknilo. "Kar pa me v zadnjih dneh bega, je prikimavanje vseh, da je delo v vzgoji in izobraževanju slabše vrednoteno, hkrati pa tisti, ki bi morali kaj storiti, ne storijo ničesar," je poudaril glavni tajnik Sviza.

Med zahtevami je Štrukelj ob petodstotni gospodarski rasti poudaril dodatno izplačilo regresa tistim z najnižjo plačo, kar je po njegovem mnenju nujna gesta.

Vlada s predlogom dopolnitve zakona o gasilstvu izpolnjuje stavkovne zahteve

Vlada je na današnji seji potrdila besedilo predloga dopolnitve zakona o gasilstvu, ki ureja dodatek za stalnost poklicnim gasilcem primerljivo z drugimi uniformiranimi poklici, so objavili na Twitterju. Vlada s tem izpolnjuje zavezo iz stavkovnega sporazuma. Predlog pa v DZ pošilja v obravnavo po skrajšanem postopku.

Ne spreglejte