Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 2. 2014,
12.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sindikat tožba

Ponedeljek, 10. 2. 2014, 12.05

8 let

Visokošolski sindikat toži Univerzo v Mariboru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zaradi domnevno nezakonitega poseganja v delovnopravni položaj zaposlenih Visokošolski sindikat toži Univerzo v Mariboru. Opozarja, da se pri tretjini zaposlenih delovno mesto ne ujema z nazivom.

Na Delovno sodišče v Mariboru je prejšnji teden Visokošolski sindikat Slovenije vložil kolektivni delovni spor zoper pravilnik o napredovanju, ki po oceni sindikata pomeni neformalno izločitev delavcev iz sistema javnih uslužbencev.

Predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) Marko Marinčič in predsednica Sindikata Univerze v Mariboru Marija Javornik Krečič sta v sporočilu za javnost zapisala, da pravilnik o napredovanju na Univerzi v Mariboru in sistemizaciji delovnih mest pomeni neformalno, samovoljno in nezakonito izločitev delavcev iz sistema javnih uslužbencev. Ob tem sta navedla podatek, da se pri 37 odstotkih zaposlenih delovno mesto ne ujema z nazivom.

Sindikat je po njunih navedbah na to dejstvo večkrat opozoril, a je naletel na popolno ignoranco tako s strani upravnega odbora kot vodstva univerze. "Medtem so se anomalije, ki jih je povzročil leta 2010 vpeljani pravilnik (konkretno 9. člen, ki onemogoča zasedbo delovnega mesta v skladu z nazivom), samo še poglabljale," sta poudarila Marinčič in Javornik Krečičeva.

Sindikat je prepričan, da glede na določila zakona o sistemu plač v javnem sektorju in kolektivno pogodbo za dejavnost vzgoje in izobraževanja ter ob upoštevanju kataloga funkcij, delovnih mest in nazivov v javnem sektorju ni mogoče preprečiti napredovanja visokošolskih učiteljev v plačne razrede na podlagi neupoštevanja doseženih napredovanj v nazivih in se pri tem tudi ni mogoče sklicevati na avtonomijo univerz.

Ob vložitvi kolektivnega delovnega spora zoper pravilnik o napredovanju je sindikat opozoril še na to, da "gre samo za skrajno obliko prakse, ki se je na drugih dveh univerzah uveljavila v 'zakoniti' obliki, z zadrževanjem docentov, izrednih in rednih profesorjev na delovnih mestih asistentov in lektorjev. Razlike med obema oblikama pravzaprav ne vidimo: v obeh primerih gre za diskriminacijo, kakršna ne obstaja nikjer drugje v javnem sektorju".

Ne spreglejte