Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 8. 2020,
10.26

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

63

Natisni članek

epidemija okužba virus Koronavirus

Sreda, 12. 8. 2020, 10.26

3 leta, 9 mesecev

Visok skok: včeraj potrdili 31 primerov okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

63

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus | Foto Matej Povše/ UKC Ljubljana

Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

Včeraj smo v Sloveniji ob 1.118 opravljenih testih potrdili kar 31 novih primerov okužb z novim koronavirusom, kar je največ po 10. juliju. Umrl ni nihče - število smrtnih primerov ostaja pri 129. Skupno je 20 okuženih starih do 34 let. V celjski bolnišnici so medtem v petek pri zdravstveni delavki z očesnega oddelka evidentirali okužbo z novim koronavirusom.

Jelko Kacin
Novice Vrnitev Kacina: Glavni vir okužb so veseljačenje in popivanja na zabavah #video

Od začetka epidemije do danes smo skupaj potrdili 2.303 primere okužbe, navaja sledilnik za covid-19. Trenutno aktivno okuženih je 188 ljudi v državi. Število hospitaliziranih oseb je 23, od tega sta dva bolnika na intenzivni negi, iz bolnišnice pa so v zadnjih 24 urah odpustili eno osebo.

 

Od 31 včeraj potrjenih primerov so jih največ, devet, odkrili v Ljubljani,tri okužbe so potrdili v Celju, po dve v Vipavi in občini Starše. Po eno okužbo so potrdili v občinah Metlika, Kamnik, Šentjur, Litija, Ravne na Koroškem, Brezovica, Ribnica, Ig, Grosuplje, Sežana, Prevalje, Miklavž na Dravskem polju, Zreče, Hoče - Slivnica in eno pri tujemu državljanu.

Ni bilo pa potrjenih novih okužb v Hrastniku, kjer je žarišče okužb. V torek so v Hrastniku vzeli bris pri eni osebi, a je bil negativen. Odvzet je bil zunaj Doma starejših Hrastnik, v domu novih testiranj ni bilo. Trenutno je v domu aktivno okuženih 37 oskrbovancev in pet zaposlenih, piše STA.

Uradni vladni govorec Jelko Kacin je sicer na včerajšnji novinarski konferenci dejal, da je stanje v Sloveniji v luči novega koronavirusa stabilno, da pa glavni vir okužb predstavljajo slabo nadzorovana druženja oziroma veseljačenje ter popivanje na zabavah. "Predvsem mladi so še vedno vse premalo pozorni na svoje zdravje in na simptome novega koronavirusa ter s kontaktiranjem zdravnikov vse preveč in predolgo odlašajo," je dejal vladni govorec. 

Med 31 primeri, ki smo jih v državi potrdili včeraj, kar 13 primerov prihaja iz starostne skupine od 15 do 24 let, sedem primerov so zabeležili v starostni skupini od 25 do 34 let, pet primerov iz skupine od 55 do 64 let ter šest primerov v starostni skupini od 35 do 54 let. 

V celjski bolnišnici potrdili novo okužbo pri zaposleni

splošna bolnišnica celje | Foto: STA , Foto: STA , V celjski bolnišnici so v petek pri zdravstveni delavki z očesnega oddelka evidentirali okužbo z novim koronavirusom. Na oddelku so takoj izvedli vse predpisane ukrepe. V samoizolacijo so napotili osem medicinskih sester in zdravnikov, ki so bili v tesnem stiku z okuženo.

Kot so danes sporočili iz celjske bolnišnice, so bili vsi brisi negativni. Kontrolne brise bodo predvidoma jemali v petek.

Na očesnem oddelku deluje urgentna ambulanta, z običajnim delom pa bodo lahko začeli v ponedeljek, če ne bo odkritih dodatnih okužb.

Julija so okužbo z novim koronavirusom potrdili še pri dveh zaposlenih v celjski bolnišnici, ena med njima ni več zaposlena v bolnišnici. Konec julija je takrat zaposlena v bolnišnici sporočila, da se počuti slabo in da je zbolela, pri tem pa navedla, da je bila v stiku s svojo mamo, ki ima covid-19. Čez nekaj dni so okužbo potrdili tudi pri tej delavki, ki je bila zaposlena v bolnišnici en dan, saj je dala odpoved.

Pet zaposlenih v bolnišnici je takrat moralo v samoizolacijo, dvakrat so jih testirali na okužbo in brisi so bili negativni. O stiku z okuženo sodelavko so pisno obvestili tudi 75 bolnikov, po informacijah Nacionalnega inštituta za javno zdravje ni bil noben od teh bolnikov okužen. Kot so za STA danes povedali v celjski bolnišnici, nova okužba ni povezana z julijskim primerom okužene nekdanje sodelavke.

V brežiški bolnišnici brez novih okužb

V brežiški bolnišnici so v juliju potrdili okužbo pri dveh zdravnikih, ki sta 15. in 16. julija delala na tamkajšnji urgenci in sta se okužila od bolnice. Sedem zaposlenih, ki so bili prav tako v stiku z bolnico, so večkrat testirali, a so bili vsi testi negativni. (STA)

V UKC Maribor opozarjajo na nujnost pomoči osebja iz drugih bolnišnic

V UKC Maribor so sredi julija po nekajtedenskem premoru ponovno vzpostavili enoto za zdravljenje okuženih z novim koronavirusom. Trenutno se pri njih zdravi 11 takšnih bolnikov, pospešeno se pripravljajo tudi na nadaljnje soočanje z epidemijo. Ob tem direktor Vojko Flis opozarja, da nujno rabijo pomoč osebja iz drugih bolnišnic, poroča STA.

Ob predstavitvi poročila o dosedanjem soočanju s covidom-19 na današnji seji sveta zavoda je Flis spomnil, da je Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor ena od štirih bolnišnic v Sloveniji za zdravljenje covid bolnikov. "Ne vemo, kaj nas čaka jeseni. Pripravljeni bomo enako, kot smo bili doslej. In rezultati kažejo, da smo kakovostno delali," je ocenil v izjavi za medije po seji, ki je potekala za zaprtimi vrati.

Problem ni oprema, temveč pomanjkanje kadra

Znova je opozoril, da problem ni oprema ampak ustrezno usposobljen kader. "Glede na cikluse dela na covid oddelku in glede na to, da mora osebje po delu za 14 dni v karanteno, nam zmanjkuje ustrezno izobraženega osebja, ki je zmožno to delo na takšen način opravljati. Na državni ravni smo se pogovarjali, da bi covid bolnišnicam v primeru, da bo prišlo do večjega razmaha epidemije, morale pomagati ostale bolnišnice. O tem bo treba še razpravljati, ker ljudje preprosto ne zmorejo več," je pojasnil.

Ne spreglejte