SiolNET. Novice Slovenija
3,99

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Višje sodišče zavrnilo Janševo zahtevo

3,99

termometer

Janez Janša
Foto: STA

Višje sodišče v Celju je v sojenju predsedniku SDS Janezu Janši v zvezi s spornim tvitom zavrnilo zahtevo njegovega odvetnika Francija Matoza za izločitev začasne predsednice okrožnega sodišča. Ta pa je znova zavrnila tudi Matozovo zahtevo za izločitev sodnice porotnice in glavne sodnice, izhaja iz sklepov omenjenih sodišč.

Sojenje Janezu Janši, tožita ga novinarki Evgenija Carl in Mojca Šetinc Pašek z RTV Slovenija, se bo predvidoma nadaljevalo čez en teden.

Zagovornik Janše Franci Matoz je namreč na sojenju zaradi obtožb o razžalitvi novinark zahteval izločitev sodnice Barbare Žumer-Kunc in sodnice porotnice Simone Zorko. Prav tako je zahteval izločitev začasne predsednice okrožnega sodišča v Celju Petre Giacomelli.

Franci Matoz Janez Janša Novice Matoz na sojenju Janši zahteva še izločitev predsednice sodišča #video

Matoz je dejal, da obstaja dvom o nepristranskosti, zato je zahteval izločitev vseh treh omenjenih. Izločitev sodnice in sodnice porotnice je sicer odvetnik zahteval že enkrat prej, a je Giacomellijeva zahtevo zavrnila. To je storila tudi v drugo, potem ko je višje sodišče kot neutemeljeno pred dnevi zavrnilo zahtevo o izločitvi začasne predsednice sodišča.

Janša je obtožen, da je s tvitom iz marca 2016 razžalil novinarko Televizije Slovenija (TVS) Carlovo ter novinarko in urednico TVS Paškovo. Med drugim je zapisal, da na "neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P.Š".

Janez Janša Novice Sojenje Janši: kako se je v sodnem senatu znašla članica SDS #video

Zaradi omenjenega tvita sta novinarki Janšo tožili tudi pravdno. Velenjsko okrajno sodišče je leta 2016 v ločenih zadevah razsodilo, da mora Janša novinarkama plačati po šest tisoč evrov kazni, saj je bil njegov tvit žaljiv. V primeru Carlove je višje sodišče v Celju ugodilo Janševi pritožbi na zamudno sodbo. Zadeva se tako zaradi spornega vročanja tožbe vrača v vnovično odločanje na prvo stopnjo.

Barbara Brezigar Siol Plus Primož Cirman: Je to globoka država, o kateri govori Janša? #komentar

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 31
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin