Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 5. 2011,
14.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sodišče

Torek, 31. 5. 2011, 14.34

8 let

Višje sodišče razveljavilo sodbo o nezakoniti odpovedi delovnega razmerja Mekini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Višje delovno in socialno sodišče je razveljavilo sodbo, s katero je Delovno in socialno sodišče v Ljubljani leta 2009 ugotovilo, da je bila izredna odpoved Dnevnika novinarju Mekini nezakonita.

Zadevo je vrnilo sodišču vrnilo v novo sojenje. Nižje sodišče pa mora pred novo sodbo presoditi nekatere izjave in dopisovanja. Delovno sodišče ugotovilo nezakonitost odpovedi V razveljavljeni sodbi je namreč ljubljansko delovno sodišče ugotovilo, da je bila izredna odpoved rednega delovnega razmerja Igorju Mekini nezakonita. Hkrati je Dnevniku kot njegovemu delodajalcu, naložilo, da je Mekino dolžan pozvati nazaj na delovno mesto in mu za čas do 21. februarja, ko mu je bila izrečena izredna odpoved, izplačati plače ter mu povrniti stroške postopka. Nižje sodišče po mnenju višjega kršilo zakon o pravdnem postopku Na razsodbo so se na Dnevniku pritožili, višje delovno sodišče pa jim je zdaj ugodilo. Kot je v razsodbi zapisal tričlanski senat, prvostopenjsko sodišče v sodbi ni ocenilo izpovedi nekaterih prič in nekaterih dopisovanj (izpovedi Aleša Gauberja in odgovorne urednice Politike Liljane Smajlovič ter elektronskega dopisovanja med Mekino in Antišem Korljanom), ki bi lahko bila v omenjenem sporu odločilna. S tem pa je nižje sodišče po mnenju višjega kršilo zakon o pravdnem postopku.

Kot neprepričljiva in preuranjena je višje sodišče ocenilo tudi nekatera sklepanja prvostopenjskega sodišča, denimo, da očitana kršitev neskrbnega ravnanja z zaupnim dokumentom ni dokazana, ker ni neposrednega dokaza, da je Mekina depešo pokazal ženi. "Tožena stranka je kršitev dokazovala s posrednimi dokazi, ki pa po svoji naravi vendarle lahko tvorijo sklenjen krog indicev, na podlagi katerih je onkraj razumnega dvoma možno ugotoviti, da je tožnik storil očitano kršitev," je zapisalo višje sodišče.

Ponovno odločiti o zadevi V ponovnem sojenju se mora tako prvostopenjsko sodišče znova opredeliti do nekaterih izjav in dopisovanj ter o zadevi odločiti ponovno.

Dnevnik je 25. januarja 2008 objavil članek z vsebino zapisnika sestanka političnega direktorja ministrstva za zunanje zadeve Mitje Drobniča z visokimi predstavniki ameriškega State Departmenta 24. decembra 2007 v Washingtonu. Vsebino dokumenta je istega dne kot Dnevnik objavila tudi beograjska Politika. To naj bi bil tudi razlog, da je Dnevnik sprožil disciplinski postopek zoper Mekino, za tem pa tudi odpovedal delovno razmerje. Mekina naj bi namreč omenjeni dokument še pred objavo pokazal ženi, sicer novinarki Politike.

Ne spreglejte