SiolNET. Novice Slovenija
0,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Višje plače zahtevajo tudi zaposleni v lokalni samoupravi, ne izključujejo niti stavke

0,25

termometer

občine, občina, infografika | "Občine zelo težko pridobimo nove kakovostne kadre, saj je okolje postalo nekonkurenčno in neprivlačno," so opozorili. | Foto:
"Občine zelo težko pridobimo nove kakovostne kadre, saj je okolje postalo nekonkurenčno in neprivlačno," so opozorili.

Na vlado so se s pozivom po ureditvi plač obrnili tudi v Sindikatu občin Slovenije, ki združuje zaposlene v lokalni samoupravi. Zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij ter povišanje plač za štiri plačne razrede. Ob tem ne izključujejo možnosti stavke v vseh slovenskih občinah.

V pozivu, ki so ga naslovili na predsednika vlade Roberta Goloba, so v sindikatu opozorili, da so zaposleni v lokalni samoupravi gonilo razvoja občin in države v celoti. Po njihovih navedbah vse investicije v občinah izvajajo zaposleni v občinah, ki pa so "v večini primerov za svoje delo plačani podpovprečno glede na preostali javni sektor".

Zato jih zanima, kako bo vlada ukrepala in zaščitila razvoj občin, saj je delo zaposlenih popolnoma podcenjeno, na javne razpise za zaposlitev pa sploh ni več prijav. "Občine zelo težko pridobimo nove kakovostne kadre, saj je okolje postalo nekonkurenčno in neprivlačno," so opozorili. Kot so dodali, si zaslužijo plačo, ki bo njim in njihovim družinskim članom omogočala dostojno življenje.

Zahtevajo povišanje plač za štiri plačne razrede 

Od vlade zato zahtevajo, da nemudoma pristopi k odpravi plačnih nesorazmerij in reformi plač v javnem sektorju. Zahtevajo dvig plač vsem, vključno z občinskimi funkcionarji, torej župani in podžupani, za vsaj štiri plačne razrede. Poleg tega zahtevajo, da se za leto 2023 izplača regres za letni dopust vsem v javnem sektorju v višini 1.500 evrov.

"Če vlada ne bo prisluhnila našim zahtevam, ne izključujemo niti možnosti organizirane stavke po vseh slovenskih občinah," so še zapisali v pozivu.

požar gasilec gasilci Novice Plačno nesorazmerje: oglasili so se tudi gasilci Ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Luka Mesec Novice Nova minimalna plača 878 evrov neto Klemen Boštjančič Novice Sodniki, zdravniki, šolniki ... Bo Slovenija lahko vse to plačala? "Da." #video Finančna uprava Republike Slovenije Novice Cariniki napovedali stavko pravosodni policist Novice Večje plače bi tudi zaposleni v pravosodju #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin