Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2013,
12.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gregor Virant policija

Torek, 22. 10. 2013, 12.57

7 let, 12 mesecev

Virant: Policija ima pri pregonu vso mojo podporo, svetih krav ni več

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Rezultati dela policije v prvih devetih mesecih letos so izjemni, saj je policiji z manj ljudmi in z manj denarja uspelo močno povečati učinkovitost.

To je na predstavitvi dela policije v prvih devetih mesecih letos dejal minister za notranje zadeve Gregor Virant. Posebej je zadovoljen, da je policiji uspelo povečati pregon gospodarskega kriminala. Pregon gospodarskega kriminala in korupcije je po besedah Viranta in generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja, ki je prav tako sodeloval na novinarski konferenci, prioriteta dela policije. Gospodarski kriminal in korupcija sta namreč ena od pomembnih razlogov za to, da se je država znašla v stanju, v kakršnem je, je dejal Virant.

Delež gospodarske kriminalitete se je povečal na 18,1 odstotka Policijska statistika med drugim kaže, da se je obseg obravnave in s kazensko ovadbo zaključene gospodarske kriminalitete v prvih devetih mesecih letošnjega leta povečal za 59,3 odstotka. Upadla je tudi škoda, ki je posledica storjenih gospodarskih kaznivih dejanj, in sicer s 380,6 milijona evrov v lanskem letu na 318,9 milijona evrov v letošnjem letu. Delež gospodarske kriminalitete v celotni strukturi kriminalitete je sicer leta 2012 znašal 13,2 odstotka, letos pa se je povečal na 18,1 odstotka.

Na področju korupcije pa je policija v prvih devetih mesecih obravnavala in s kazensko ovadbo zaključila 62 kaznivih dejanj, kar je za 6,9 odstotka več kot lani.

Pri kaznivih dejanjih s področja gospodarske kriminalitete je po statistiki policije v največjem porastu število kaznivih dejanj zoper delovno razmerje, in sicer za 241 odstotkov. Sledijo kazniva dejanja zoper gospodarstvo, kjer se je število povečalo za 62 odstotkov, in kazniva dejanja zoper premoženje, kjer je beležijo 47-odstotni porast.

Število prometnih nesreč upadlo za 17,4 odstotka Na področju prometa se Venigerju zdi pomembno, da se trend upadanja števila prometnih nesreč nadaljuje, prav tako trend upadanja števila prometnih nesreč s smrtnim izidom. Tako je število prometnih nesreč v prvih devetih mesecih letos glede na enako obdobje lani upadlo za 17,4 odstotka, za 21,2 odstotka pa se je zmanjšalo tudi število nesreč s hudo telesno poškodbo. Se je pa v prvih devetih mesecih za 2,3 odstotka povečalo število mrtvih, a je statistika na današnji dan po besedah Venigerja že boljša, saj je letos do današnjega dne umrlo 94 ljudi, v enakem obdobju lani pa 101. Vse skupaj kaže, da se vozniška kultura v cestnem prometu spreminja, je ocenil Veniger.

Na področju prepovedanih drog je policija obravnavala 2,9 odstotka manj kaznivih dejanj kot v enakem obdobju lani in precej več kaznivih dejanj s področja trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije. Povečuje se tudi problematika prepovedanega prehajanja meje.

Povečalo se je število kaznivih dejanj zoper premoženje, prav tako število drznih tatvin, velikih tatvin in klasičnih goljufij. Se pa ni povečalo število ropov in družinskega nasilja. Pri slednjem policija beleži celo rahel upad števila prijav. Preiskani so vsi umori in uboji.

Virant: Svetih krav ni več Posebej je minister Virant vesel, da se je za tri do štirikrat povečalo število preiskanih in z ovadbo zaključenih kaznivih dejanj, ki jih je obravnaval Nacionalni preiskovalni urad (NPU), saj omenjeni urad preiskuje najtežja kazniva dejanja. Virant je še poudaril, da ima policija pri pregonu kriminala, posebej gospodarskega, vso njegovo podporo in da svetih krav ni več.

Policija sicer po besedah ministra deli usodo države in se tako kot država sooča s pomanjkanjem sredstev. Povedal je, da je policija z rebalansom proračuna za letos dobila okoli 297 milijonov evrov, za zdaj pa kaže, da bo s tem denarjem "zvozila leto". Predlog rebalansa proračuna za naslednje leto je policiji sredstva sicer znižal za dodatnih 17 milijonov, a Virant in Veniger zagotavljata, da bo z iskanjem notranjih rezerv, po potrebi tudi s prerazporeditvami proračunskih postavk, denarja dovolj, da delo policije ne bo ogroženo. Notranje rezerve nameravajo iskati predvsem z ukinitvijo pogodbene policije, odpovedjo kasko zavarovanj "in številnimi drugimi ukrepi".

Po besedah Viranta ima sicer policija kljub varčevanju zeleno luč za potrebne zaposlitve v NPU. Trenutno na policiji po besedah Venigerja najbolj potrebujejo računalniške forenzike.

Ne spreglejte