Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 1. 2013,
15.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gregor Virant Slovenski državni holding nadzorni svet

Petek, 4. 1. 2013, 15.27

8 let

Virant o nadzornikih holdniga: Potrebno je preseči strankarske okvire

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Gregor Virant je predlagatelje članov nadzornega sveta SDH pozval k preseganju strankarskih okvirov pri tej kadrovski odločitvi in za prihodnji teden predlagal tudi sestanek vseh predlagateljev.

Precej predlagateljev se je na poziv odzvalo pozitivno, določene zadržke imajo le v SDS.

Predsednik DZ Gregor Virant je predlagateljem članov nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) - poslanskim skupinam, predsedniku vlade, Ekonomsko-socialnemu svetu in komisiji DZ za nadzor javnih financ - že v četrtek poslal pismo s pozivom k preseganju strankarskih okvirov pri tej kadrovski odločitvi.

Virant: Treba je imenovati vrhunske strokovnjake Kot pravi Virant, gre za imenovanje nadzornega sveta institucije, ki bo upravljala z 10 milijard evrov vrednim državnim premoženjem, zato je v nadzorni organ treba imenovati vrhunske strokovnjake, neodvisne upravljalce državnega premoženja, ki bodo sestavljali komplementaren tim.

Zato je predlagateljem članov nadzornega sveta holdinga poleg preseganja strankarskih okvirov pri tej odločitvi predlagal sestanek, na katerem bi se dogovorili o strogih, ostrih merilih in standardih za nadzornike. Sestanek naj bi bil predvidoma v četrtek, 10. januarja.

Z usklajenim postopkom predlagateljstva bi po Virantovem prepričanju dosegli nabor čim boljših kandidatov za nadzornike. "Sijajno bi bilo, da bi devet članov nadzornega sveta v DZ imenovali soglasno ali vsaj z dvotretjinsko večino," je danes v izjavi za javnost dejal predsednik DZ in dodal, da to morda zveni nekoliko naivno, ampak da je to njegov cilj.

Časa za usklajevanje je dobre tri tedne Časa za usklajevanje predlogov kandidatov je dobre tri tedne; rok za predložitev kandidatov za nadzornike je namreč 28. januar. "Dobro bi bilo, če bi predlagatelji v tem času med seboj izmenjevali informacije, pomembno pa je tudi, da dobimo predloge kandidatur, ki so podprti z natančnimi, javno objavljenimi življenjepisi," je poudaril Virant.

Predsednik DZ sicer že ima v mislih nekatera imena, ki bi lahko zasedla mesta članov nadzornega sveta, a o imenih ne želi govoriti. Kot pravi, gre za vrhunske strokovnjake, ki niso bili omadeževani z nobeno zgodbo iz naše polpretekle zgodovine in ki bi bili pod določenimi pogoji pripravljeni sodelovati v nadzornem svetu.

Virant, ki si želi pri tej kadrovski odločitvi odigrati usklajevalno vlogo, še danes pričakuje odgovore vseh predlagateljev članov nadzornega sveta državnega holdinga, na katere je v četrtek posredoval pismo. Kot je dejal, je precej odgovorov že dobil in so pozitivni, določene zadržke ima le SDS. "PS, DeSUS, Ekonomsko socialni svet in komisija za nadzor javnih financ so se odzvali pozitivno in meni to zadošča," je dejal.

Nadzorni svet bo štel devet članov Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga bo štel devet članov. Štiri kandidate bo predlagala vlada, pri čemer enega na predlog Ekonomsko socialnega sveta, štiri bodo predlagale poslanske skupine in enega komisija za nadzor javnih financ. Nadzornike bo imenoval DZ, potrjeval jih bo z absolutno večino, poslanci pa bodo glasovali o vsakem kandidatu posebej.

DZ bi lahko nadzorni svet državnega holdinga imenoval na februarski redni seji, ki bo sicer potekala v začetku marca. Po imenovanju nadzornikov holdinga bo sledil mednarodni javni razpis za člane uprave.

Ne spreglejte