Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
21. 1. 2014,
12.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nataša Pirc Musar Goran Klemenčič Gregor Virant

Torek, 21. 1. 2014, 12.42

7 let, 12 mesecev

Virant napovedal odstop, če ne bodo razkriti slabi krediti in pogodbe državnih podjetij (video)

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nataša Pirc Musar, Goran Klemenčič in Gregor Virant so javno podprli novelo zakona o dostopu do informacij javnega značaja, ki naj bi bila dokončno sprejeta marca.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič je poudaril, da zakon, s katerim se bodo med drugim razkrili vsi slabi krediti, svetovalne, sponzorske in odvetniške pogodbe ter plače v državnih in občinskih podjetjih, ki do sedaj niso bila zavezana k dostopu do informacij javnega značaja, v DZ načeloma podpirajo tako leve kot desne stranke, vendar obstaja velik interes nekaterih, da ostanejo ti podatki skriti, zato, kot pravi, do dokončnega sprejetja zakona "zadržuje dih".

Razkrili bi se podatki o poslovanju Factor banke in Probanke Prepričan je, da pomeni ta predlog zakona, ki bo veljal tudi za nazaj, saj zanj ne bo veljala prepoved retroaktivnosti, fundamentalno spremembo pri transparentnosti porabe davkoplačevalskega denarja. Med drugim bomo tako dobili vpogled v poslovanje likvidirane Probanke in Factor banke, o katerih trenutno ne vemo praktično ničesar.

"To je majhen zakon za ministrstvo, a velik za davkoplačevalske interese," je o predlogu zakona dejal minister za notranje zadeve Gregor Virant. Poudaril je, da bodo naredili vse, da bo zakon, ki naj bi zmanjšal korupcijska tveganja, sprejet brez kakršnihkoli sprememb, ki bi ga hendikepirale. Po njegovih besedah daje zakon neslutene možnosti tudi preiskovalnemu novinarstvu.

"Če ta zakon ne bi bil sprejet, bi odstopil. Nesprejetje zakona bi bil zame tak šok, da ne bi imel več kaj iskati na notranjem ministrstvu," je še dodal Virant, ki pričakuje, da bo DZ zakon dokončno sprejel na marčevski redni seji.

Za Pirc Musarjevo ključne svetovalne pogodbe Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je opozorila, da prihaja do največjih mahinacij pri sklepanju svetovalnih pogodb, zato se ji zdi pomembno predvsem to, da bi zakon razkril s kom in zakaj so državna podjetja sklepala te pogodbe.

Pojasnila je tudi, da se je sestala z izvršnim direktorjem slabe banke Christopherjem Gwilliamom, s katerim sta razčistila, da je slaba banka pravna oseba javnega prava in je že zdaj zavezana po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. "Kot informacijska pooblaščenka ne bom tolerirala skrivanja podatkov," je sklenila.

Ne spreglejte