Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 6. 2013,
11.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Svet Evrope Gregor Virant

Nedelja, 2. 6. 2013, 11.59

8 let

Virant bo o uresničevanju sodbe o izbrisanih poročal Svetu Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Minister za notranje zadeve Gregor Virant bo o uresničevanju sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice glede izbrisanih v sredo in četrtek poročal odboru namestnikov ministrov Sveta Evrope.

V sredo ga bo sprejel tudi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland. Evropsko sodišče za človekove pravice Sloveniji slovenski vladi namreč ni podaljšalo roka za pripravo odškodninske sheme za izbrisane. Za podaljšanje roka je država zaprosila potem, ko je postalo jasno, da ji omenjene sheme, ki ji jo nalaga lanska sodba evropskega sodišča, ne bo uspelo sprejeti do 26. junija.

V odgovoru, s katerim je zavrnilo prošnjo za podaljšanje roka, je sodišče Sloveniji tudi naložilo, naj o uresničevanju sodbe glede izbrisanih redno poroča pred pristojnim odborom namestnikov ministrov Sveta Evrope.

Poleg Slovenije bo omenjeni odbor v Strasbourgu od torka do četrtka preučil tudi izvrševanje sodb evropskega sodišča v primeru Albanije, Armenije, Azerbajdžana, Belgije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Grčije, Madžarske, Irske, Italije, Moldavije, Romunije, Rusije, Srbije, Turčije, Ukrajine in Velike Britanije.

Za odškodnine naj bi skupno namenili okoli 32 milijonov evrov Na omenjenem odboru, ki bo potekal sredi naslednjega tedna, bo Virant pojasnil dosedanje aktivnosti Slovenije pri uresničevanju sodbe in predstavil osnutek predloga odškodninske sheme, so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo.

Omenjeno shemo predvideva zakon o povračilo škode izbrisanim, ki ga je v ponedeljek izbrisanim predstavil Virant. Po predlogu bi vsak od okoli 8000 upravičencev za vsak mesec izbrisa dobil po 30 evrov, kar pomeni, da bi najvišja odškodnina znašala dobrih 7500 evrov. Skupaj bi tako za odškodnine namenili okoli 32 milijonov evrov.

A izbrisani in njihovi predstavniki se s tem ne strinjajo in predlagajo, naj odškodnina za vsak mesec izbrisa znaša vsaj 260 evrov, kolikor znaša minimalna socialna pomoč.

Virant: Nihče ne ve, kaj bi se dogajalo s temi ljudmi ... Virant je po predstavitvi povedal, da bodo pripombe izbrisanih preučili, z njimi pa naj bi se znova srečal v dveh do treh tednih. Še v četrtek je po seji vlade dejal, da so nekateri popravki možni. Iz njegovih preteklih izjav gre sicer sklepati, da se ti popravki ne bodo nanašali na višino pavšala, temveč bi lahko šli v smeri možnosti dopustitve uveljavljanja škode v upravnem postopku.

Aprila pa je Virant ocenil, da je zelo težko dokazovati predvsem vzročno zvezo med izbrisom in škodo, ki je nastala. "Nihče ne ve, kaj bi se dogajalo s temi ljudmi, če bi dobili stalno prebivališče v Sloveniji, ali bi bili socialni primer, zaposleni, revni, bogati ...," je takrat dejal. Ocenjuje tudi, da so predlagane odškodnine dokaj primerljive z odškodninami za žrtve vojnega nasilja.

Ne spreglejte