Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2012,
16.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 10. 2. 2012, 16.55

8 let

Vinko Gorenak - biografija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Doktor organizacijskih znanosti Vinko Gorenak bo prevzel vodenje notranjega resorja.

Gorenak ima na tem področju že veliko izkušenj, bil je tako državni sekretar kot svetovalec vlade za notranje zadeve. Zadnja leta je preživel v državnem zboru, bil je eden najbolj opaznih poslancev SDS. Gorenak se je rodil 15. decembra 1955. Po maturi na Pedagoški gimnaziji se je vpisal na Pedagoško akademijo v Mariboru, leta 1977 pa je tudi diplomiral. Izobraževanje je nadaljeval na Visoki šoli za organizacijo dela v Kranju, kjer je diplomiral leta 1983.

Od sredine 90. let predava na fakulteti za varnostne vede Magistriral je leta 1991, prav tako na kranjski organizacijski visoki šoli. Omenjena visoka šola je kasneje postala fakulteta in Gorenak je svojo doktorsko disertacijo na tej instituciji zagovarjal maja 2003. Leto kasneje je postal docent za področje upravljanja varnostnih organizacij, leta 2009 pa je postal izredni profesor. Od sredine 90. let tudi predava na fakulteti za varnostne vede.

Gorenak je svojo poklicno pot začel leta 1977 kot vzgojitelj na takratni Kadetski šoli za policiste v Tacnu. Med letoma 1982 in 1984 je delal kot pomočnik komandirja na policijski postaji v Celju, nato pa je do leta 1989 to policijsko postajo tudi sam vodil. Že leto kasneje je odšel v Ljubljano, kjer je postal svetovalec takratnega notranjega ministra Igorja Bavčarja.

Krajši čas je vodil tudi koprsko policijsko upravo To delo je opravljal dve leti, nato je do leta 1995 na istem ministrstvu delal kot svetovalec vlade. Vmes je krajši čas vodil tudi koprsko policijsko upravo. Od leta 1995 do 1995 je vodil službo za organizacijo in kadre na MNZ, hkrati pa tudi skupino, ki je pripravila prvi zakon o policiji. Zakon so sprejeli sredi leta 1998.

V času Bajukove vlade je bil Gorenak državni sekretar za policijo in druge varnostne naloge na MNZ, od konca leta 2000 pa je kot državni podsekretar vodil službo za varnostne analize in varnostno politiko, prav tako na MNZ. Z imenovanjem Janševe vlade leta 2004 je postal državni sekretar na tem ministrstvu, nato se je konec leta 2005 preselil na vlado, kjer je prav tako bil državni sekretar.

S svojimi izjavami je večkrat razburil del slovenske politične in splošne javnosti Na državnozborskih volitvah leta 2008 je bil na listi SDS izvoljen za poslanca, v minulem mandatu je vodil tudi odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje. S svojimi izjavami je večkrat razburil del slovenske politične in splošne javnosti. Med drugim, ko je leta 2009 po odločitvi ustavnega sodišča, da referenduma o odvetništvu ne bo, v izjavi za javnost zapisal, da je malenkostna večina ustavnih sodnikov "podlegla pritiskom leve tranzicijske politične opcije in kapitalsko-odvetniškem lobiju". Med njegovimi zadnjimi bolj odmevnimi pa je bila izjava, v kateri je predsednika republike Danila Türka, ki ni priznal polne legitimnosti kandidaturi Janeza Janše za mandatarja, označil za "luzerja" in dejal, da bi bilo bolje, da bi utihnil.

Za poslanca je bil Gorenak izvoljen tudi na zadnjih volitvah, sedaj pa se ponovno seli na MNZ - tokrat kot minister.

Ne spreglejte