Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2012,
16.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 10. 2. 2012, 16.47

8 let

Radovan Žerjav - biografija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo v novi vladi je predsednik SLS Radovan Žerjav.

Magister znanosti s področja kemijske tehnologije je precejšen del kariere delal v gospodarstvu, v Nafti Lendava, nato pa vstopil v politiko kot minister za promet zadnje leto prve vlade Janeza Janše. Žerjav, rojen 2. decembra 1968, je leta 1993 diplomiral na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Mariboru, leta 2003 pa zaključil podiplomski študij in postal magister znanosti s področja kemijske tehnologije.

Marca 2007 je postal direktor družbe Nafta Biodizel Takoj po končanem študiju se je zaposlil v podjetju Nafta Lendava (1993), kjer je kmalu postal vodja oddelka tehnološke operativne priprave proizvodnje, nato pa vodja razvoja za celotno podjetje. Leta 2002 je prevzel dela in naloge tehničnega direktorja Nafte Petrochem, od januarja 2004 je hkrati opravljal še dela in naloge pomočnika direktorja Nafte Lendava za tehnično področje, marca 2007 pa je postal direktor družbe Nafta Biodizel.

Zaradi zapletov s predorom Šentvid je avgusta 2008 takratnemu premieru ponudil odstop Septembra 2007 je bil imenovan za ministra za promet; na tem položaju je zamenjal Janeza Božiča, ki je konec avgusta 2007 kot minister odstopil. Žerjav je zaradi zapletov s predorom Šentvid konec avgusta 2008 takratnemu premieru Janši ponudil odstop, a ta njegovega odstopa ni sprejel, saj je takratna vlada ugotovila, da ni bil odgovoren za zaplete s predorom.

Žerjav je delo prometnega ministra opravljal do izteka mandata Janševe vlade, med drugim pa je kot uspeh svojega ministrovanja takrat navedel uvedbo vinjetnega sistema cestninjenja, ki je začel veljati 1. julija 2008.

Predsednik SLS je postal 16. maja 2009 Na volitvah v DZ septembra 2008 je bil izvoljen za poslanca SLS in je opravljal naloge podpredsednika odbora DZ za finance in monetarno politiko ter člana komisije DZ za narodne skupnosti in odbora DZ za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj. Na predčasnih volitvah v DZ jeseni 2011 je bil izvoljen za poslanca SLS. Sam ali kot soavtor je v domačih in tujih medijih objavil več strokovnih člankov. Predsednik SLS je postal 16. maja 2009.

Kot je Žerjav poudaril na predstavitvi matičnemu parlamentarnemu odboru, so prioritete koalicije popolnoma jasne: na prvem mestu je stabilizacija javnih financ, na drugem pa zagon gospodarske aktivnosti. Za konkurenčnejše poslovno okolje je po njegovem mnenju nujno potrebna administrativna in finančna razbremenitev gospodarstva.

Ne spreglejte