Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2012,
17.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 10. 2. 2012, 17.04

7 let, 12 mesecev

Žiga Turk - biografija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Žiga Turk, doktor tehničnih znanosti, je bil v DZ izvoljen za ministra za izobraževanje, kulturo, znanost in šport.

Predsednik vlade Janez Janša ga je za ministra predlagal zaradi strokovnih referenc, dosedanjega dela in izkušenj pri opravljanju najzahtevnejših funkcij. Je član SDS, v letih 2007-2008 je bil minister za razvoj. Žiga Turk, rojen 4. februarja 1962 v Ljubljani, je redni profesor za gradbeno informatiko in dokumentacijo na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo in geodezijo in predstojnik Katedre za gradbeno informatiko. Po izobrazbi je doktor tehničnih znanosti, magister računalništva in univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva.

Ukvarja se tudi z modernimi oblikami poučevanja in prenosa znanja Kot raziskovalca ga zanima gradbena informatika, računalniško podprto načrtovanje in planiranje, računalniško integrirana gradnja in nekatere s tem povezane teme iz tehnologije in filozofije (ontologija, računalniška predstavljivost sveta). Ukvarja se tudi z modernimi oblikami poučevanja (projektno, na daljavo) in prenosa znanja (odprto objavljanje).

Eden prvih politikov, ki je začel tvitati Znan je tudi po izražanju svojih misli in stališč v svojem blogu in aktivnostih na drugih socialnih omrežjih. Je verjetno eden prvih politikov, ki je začel tvitati, saj je prvi tvit objavil, kot je zabeležil sam, že 22. septembra 2007.

Napisal je preko 150 znanstvenih člankov in sodeloval v številnih domačih in mednarodnih raziskovalnih projektih. Kot gostujoči profesor je sodeloval na Kraljevi tehnični univerzi v Stockholmu, na Istanbul Technical University in na Univerzi v Zagrebu.

Avtor več storitev, ki so prerasle slovenski okvir Turk je eden od pionirjev uvajanja interneta v Sloveniji in avtor več storitev, ki so prerasle slovenski okvir. Bil je pobudnik in strokovni urednik računalniške revije Moj mikro (med leti 1984 in 1987), sicer pa redno recenzira znanstvene članke za več mednarodnih revij. Je soustanovitelj in sourednik mednarodne znanstvene revije ITcon. V evropskih raziskovalnih programih sodeluje od leta 1994.

V letih 2007-2008 je bil minister za razvoj v vladi Njegova najbolj odmevna praktična izdelka sta Virtual Shareware Library (danes shareware.com) in orodje za izdelavo zbirk podatkov Woda. V letih 2007-2008 je bil minister za razvoj v vladi. Kot minister brez resorja je bil pristojen za usklajevanje in spremljanje izvajanja strategije razvoja Slovenije ter gospodarskih in socialnih reform. Turk je bil imenovan tudi za generalnega sekretarja skupine za razmislek o prihodnosti EU.

Skupaj z Janezom Šušteršičem, Gregorjem Virantom in drugimi je bil tudi del tako imenovanih resetirancev, gibanja, ki je lani pozvalo k predčasnim volitvam in resetiranju Slovenije. Čeprav se je del članov gibanja nato pridružilo novoustanovljeni stranki Državljanska lista Gregorja Viranta, je sam ostal zvest SDS.

Ne spreglejte