Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2012,
17.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 10. 2. 2012, 17.59

8 let

Aleš Hojs - biografija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Petdesetletni gradbenik Aleš Hojs se prvič srečuje s politiko na državni ravni.

Precej bolj je poznan v gospodarski srenji, bil je član uprave Darsa, dolgo pa je služboval v ljubljanskem javnem podjetju Vodovod-Kanalizacija. Z obrambnim področjem se srečuje prvič, a kot poudarja, mu področje zaščite in reševanja ni tuje.

Hojs se je rodil 12. decembra 1951 v Ljubljani, kjer je leta 1988 diplomiral iz gradbeništva, to področje pa je tudi zaznamovalo njegovo dosedanjo kariero. Svojo poklicno pot je začel kot nadzorni inženir na republiški upravi za ceste, nato je bil med letoma 1990 in 1992 odgovorni projektant v podjetju Givo.

Od leta 1992 do 2006 je služboval v javnem podjetju Vodovod-Kanalizacija v Ljubljani. Sprva je vodil vzdrževanje, nato pa je bil direktor vodovoda in direktor tehnično-investicijskega sektorja.

Leta 2008 je vodil tudi projekt uvedbe vinjet Leta 2006 se je preselil na Dars, kjer je postal član uprave. Zadolžen je bil za vodenje področja upravljanja, vzdrževanja in cestnine. Leta 2008 je vodil tudi projekt uvedbe vinjet. Prav to leto so odprli tudi šentviški predor, kjer je že prvi dan odpadel del protipožarnega ometa, mesec dni kasneje pa vnovič. Uprava Darsa je takrat ponudila odstop, ki pa ga vlada ni sprejela. Leto dni kasneje je vlada upravo, v kateri je sedel tudi Hojs, le sporazumno razrešila.

Bil je predsednik Slovenskega komiteja Svetovnega cestnega združenja Hojs se je tako leta 2010 zaposlil v Kranjski investicijski družbi, kjer je bil prokurist in tehnični direktor. Hkrati je novi obrambni minister tudi ustanovni član Inženirske zbornice Slovenije, kjer je tudi član izpitne komisije za strokovne izpite. Bil je predsednik Slovenskega komiteja Svetovnega cestnega združenja, še vedno pa je član Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve.

Od leta 1981 pa do konca osamosvojitvene vojne je bil tudi v rezervni sestavi Teritorialne obrambe. Na parlamentarnem odboru za obrambo, pred katerim se je predstavil v četrtek, je pojasnil, da težko reče, da obrambnega področja ne pozna. Kot član uprave Darsa je bil namreč zadolžen za področje zaščite in reševanja, tako da je vsaj s civilnim delom obrambnega ministrstva konkretneje sodeloval, je dejal.

Hojs, ki prihaja iz kvote NSi, je izkušen alpinist, udeležil se je odprav v Južno Ameriko, Afriko in v Himalajo, opravljen pa ima tudi radioamaterski izpit.

Ne spreglejte