Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2012,
17.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 10. 2. 2012, 17.26

7 let, 12 mesecev

Janez Šušteršič - biografija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minister za finance v novi vladi Janeza Janše je 45-letni doktor ekonomskih znanosti Janez Šušteršič.

Nekdanji direktor Umarja, ki rad potuje, je trenutno zaposlen kot izredni profesor na koprski fakulteti za management, premier pa njegovo kandidaturo utemeljuje z odličnimi strokovnimi referencami in bogatimi delovnimi izkušnjami. Šušteršič se je rodil 29. decembra 1966 v Ljubljani. Ekonomijo je študiral na Univerzi v Ljubljani, kjer je pridobil doktorat iz politične ekonomije tranzicije. Bil je tudi gostujoči študent na Univerzi v Zürichu.

Med letoma 2001 in 2007 je bil direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Bil je tudi podpredsednik odbora za reforme in nacionalni koordinator za lizbonsko strategijo. Od leta 2005 do leta 2007 je bil podpredsednik Odbora za ekonomsko politiko pri Svetu EU v sestavi finančnih ministrov (Ecofin).

V času prve Janševe vlade je bil tudi namestnik vodje odbora za reforme, ki je pripravil predlog gospodarskih in socialnih reform za vlado, leta 2003 pa eden od ustanovnih članov Slovenskega makroekonomskega foruma (SMF), v katerem so se z namenom spodbuditve ekonomskega raziskovanja in javne razprave o aktualnih gospodarskih vprašanjih zbrali ekonomisti mlajše generacije.

Pri svojem delu se ukvarja s politično in institucionalno ekonomijo in makroekonomijo Danes je izredni profesor za ekonomsko politiko in ekonomiko evropske integracije na Fakulteti za management Koper Univerzi na Primorskem. Je tudi profesor na zasebnih Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici in na Mednarodni fakulteti za poslovne in družbene študije v Celju. Pri svojem delu se ukvarja s politično in institucionalno ekonomijo in makroekonomijo in je avtor več člankov, objavljenih v domačih in tujih strokovnih revijah.

"Verjamem, da lahko dobra ekipa, ki ima v sebi ravno pravo mero idealizma, premika gore" Konec leta 2010 je bil eden od članov pobude Resetirati Slovenijo, ki je dobila ime po predlogu za resetiranje Slovenije ter izvedbo predčasnih volitev. "Verjamem, da lahko dobra ekipa, ki ima v sebi ravno pravo mero idealizma (in ne podleže skušnjavi), premika gore," je zapisal v svoji predstavitvi.

Šušteršič je eden od ustanovnih članov Državljanske liste Gregorja Viranta in njen podpredsednik. Na decembrskih predčasnih parlamentarnih volitvah je za poslanca kandidiral v volilnem okraju Koper, a ni prišel v DZ.

Ne spreglejte