Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 12. 2017,
13.29

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

45

Natisni članek

Jan Zobec

Petek, 22. 12. 2017, 13.29

6 let, 4 mesece

Videoposnetek: Pravosodni policist je ravnal korektno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

45

Jan Zobec | Foto STA

Foto: STA

Pravosodni policist je pri vstopanju vrhovnega sodnika Jana Zobca v sodno palačo ravnal korektno in zakonito, je pokazal videoposnetek nadzornih kamer, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Zobec pravi, da komisiji ne verjame.

Vrhovni sodnik Jan Zobec je pretekli teden sporočil, da ga je, ker se ni strinjal z osebnim pregledom pri vstopu v varovano stavbo, napadel pravosodni policist. "V prostorih sodišča sem doživel fizični napad (pravosodnega, op. a.) policista, ki me je med dvigalom in stopniščem napadel, me trdo prijel za nadlaket, me pri tem tudi verbalno poniževal in žalil ter me odvlekel proti vhodu v sodno stavbo," je takrat v pismu napisal Zobec.

Dogodek je raziskala posebna komisija

Kot so sporočili z ministrstva za pravosodje, so prejeli poročilo interne komisije glede dogodka v prostorih sodne palače. Jože Podržaj, generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, je namreč v ta namen imenoval posebno strokovno komisijo, da preveri in razišče vse okoliščine dogodka.

Posnetek kaže drugačno zgodbo, kot jo pripoveduje sodnik

Vrhovno sodišče | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Komisija je, da bi ugotovila, kaj se je zares zgodilo, proučila dejansko pisno dokumentacijo (načrt varovanja, hišni red, dogovor o izvajanju varovanja, uradne zaznamke pravosodnih policistov …), opravila razgovor s pravosodnim policistom in pogledala videoposnetek nadzornih kamer.

"Posnetek v celoti prikazuje, da je bilo postopanje pravosodnega policista korektno, in v tej luči nasprotnim trditvam o neustreznem ravnanju ni mogoče pritrditi. Komisija je ugotovila, da je pravosodni policist izvedel postopek, ki je v takih situacijah predpisan," so sporočili z ministrstva.

Pravosodni policist je opravil svoje delo

Kot so dodali, je pravosodni policisti s tem, ko je njemu neznani osebi, ki se kljub pozivom ni z ničimer ustrezno identificirala in očitno namenoma ignorirala vse zahtevane varnostne postopke, preprečil nemoten vstop v prostore sodne stavbe, opravil osnovno varnostno nalogo, ki je namenjena zagotavljanju varnosti vsem zaposlenim v stavbi.

Komisija je zato ugotovila, da je pravosodni policist ob incidentu ravnal zakonito, sorazmerno in strokovno ustrezno.


Preberite še:


Sodniki so si pravila postavili sami

Na ministrstvu dogodek obžalujejo, ob tem pa opozarjajo, da so pravosodni policisti v sodni palači na Tavčarjevi ulici zgolj izvajalci hišnega reda, ki so ga določili predsedniki vseh treh sodišč, ki delujejo v tej stavbi.

"Ne gre torej za pravila, ki bi jih določila izvršna oblast in bi bila sodni veji vsiljena. Ob tem želimo posebej poudariti, da nam predstavniki Okrožnega sodišča v Ljubljani, predstavniki Višjega sodišča v Ljubljani, pa tudi predstavniki Vrhovnega sodišča ob različnih priložnostih sporočajo, da je bil prevzem varovanja sodne stavbe s strani pravosodne policije aprila letos pozitiven premik v smislu varnosti in ugleda sodišč in da je izvajanje tega varovanja korektno in profesionalno," so dodali.

Sodniško kladivce | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ne dovolijo, da se na plečih pravosodnih policistov lomijo kopja

Prav zato, kot dodajajo, ne morejo sprejeti, da se na plečih pravosodne policije lomijo kopja in notranja nesoglasja, ki smo jim bili priča tudi na sestanku predstavnikov vseh vpletenih institucij na Okrožnem sodišču v Ljubljani. "Na ministrstvu za pravosodje verjamemo, da bodo vsa tri sodišča, ki uporabljajo sodno stavbo na Tavčarjevi, v naslednjih tednih uskladila svoja pričakovanja in zahteve glede hišnega reda. Do takrat pa bodo pravosodni policisti spoštovali odredbo predsednika vrhovnega sodišča in svojo funkcijo opravljali profesionalno kot doslej, za kar pa je osnovni predpogoj seveda tudi medsebojno spoštovanje nosilcev funkcij in poklicev, ki se vsakodnevno srečujejo v sodni stavbi," so še zapisali.

Kot so dodali, so dogodek zaradi resnosti očitkov vrhovnega sodnika Jana Zobca zoper delo pravosodnih policistov obravnavali zelo resno in ustrezno ukrepali. Gre namreč za razmerje med dvema vejama oblasti, sodno in izvršilno, ki je v okviru načela delitve oblasti eno najobčutljivejših.

Zobec: Ne verjamem izsledkom takšne komisije

"Ne verjamem izsledkom takšne komisije, ki ni niti neodvisna niti nepristranska in ki me sploh ni nič vprašala," nam je dejal Zobec. Kot pravi, ne verjame, da ga policist ni prepoznal, saj že pol leta najmanj štirikrat na dan hodi tam mimo.

"Ves čas sem govoril, da sem Jan Zobec, vrhovni sodnik, mahal sem s ključem svoje sobe, vsi pravosodni policisti me dobro poznajo," pravi Zobec.  Dodaja, da je do zdaj brez težav hodil skozi stranski vhod, ne da bi ga legitimirali. "Do zdaj za vstop na sodišče nisem potreboval nobenih dokumentov," je dejal Zobec.

Zobec: Rentgen je škodljiv za zdravje

Kot še poudarja, se ne želi nekajkrat na dan izpostavljati rentgenu, zato ker je to škodljivo za zdravje. "Ne vem, zakaj bi se morali sodniki in preostali zaposleni stalno podvreči tem žarkom, ki so karcinogeni," je povedal.

Da na ministrstvu pravijo, da je bilo vse vredu, pomeni, da živimo v zelo čudni državi, ki spominja na policijsko, je še dodal Zobec.
Ne spreglejte