Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2013,
13.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

plače Zavod za zaposlovanje Gregor Virant

Sreda, 14. 8. 2013, 13.10

8 let

Video: Zavod za zaposlovanje glede vračila preveč izplačanih plač za oprostitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zavod za zaposlovanje želi, da bi bili vsi javni uslužbenci oproščeni obveznosti vračila preveč izplačanih plač. To bo prihodnji teden predlagal notranjemu ministru Gregorju Virantu.

Na zavodu so po pojasnilih direktorice Zlatke Srdoč Majer izvedli vse ukrepe za odpravo nepravilnosti pri prehodu na nov plačni sistem, ki jim jih je septembra lani odredil inšpektorat za javno upravo. Ukrepe so morali izvesti do 15. avgusta letos.

Preveč izplačane plače bi moralo vrniti 80 uslužbencev Ugotovili so, da so bile plače nepravilno prevedene pri 595 uslužbencih, pri 151 uslužbencih pa je bila prevedba pravilna. Medtem je 154 uslužbencem delovno razmerje na zavodu že prenehalo, a nepravilnosti mora zavod odpraviti tudi pri njih. Ugotovili so jih pri 86 nekdanjih uslužbencih, od tega bi jih 80 moralo vračati preveč izplačane plače.

Najvišji znesek, ki bi ga uslužbenec zavoda moral vrniti, znaša 24 tisoč evrov bruto, sicer pa je povprečni znesek vračila okoli 3000 evrov bruto. Posamezniki bi lahko znesek vračali v največ 60 obrokih, odvisno od višine zneska.

Za dva milijona evrov preveč izplačanih plač Skupni znesek preveč izplačanih plač zaradi napačnih prevedb od 1. avgusta 2008 do 31. maja letos sicer presega dva milijona evrov bruto, še navajajo na zavodu.

Zavod je od konca julija do začetka tega tedna uslužbencem, pri katerih je bila ugotovljena nepravilnost, posredoval obvestilo o tem in predlog dogovora o vračilu preveč izplačanih plač. Tistim 205 uslužbencem, ki se jim nepravilnost po besedah Srdoč Majerjeve vleče še v današnji čas, pa so poslali tudi nove pogodbe o zaposlitvi. Za zdaj še niso dobili nazaj nobenega podpisanega dogovora, ob tem pa Srdoč Majerjeva opozarja, da je svobodna volja vsakega uslužbenca, ali ga bo podpisal ali zavrnil.

Zavod za spremembo zakona Poudarila je, da si na zavodu želijo spremembo člena zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki določa ravnanje v primeru nezakonitosti ali ugotovitvi neskladnosti pri izplačilu plač uslužbencem. Ta člen bi se po mnenju Srdoč Majerjeve moral spremeniti v dobro delavcem, saj ti niso mogli vedeti, ali jim je plača določena napačno.

Tako na zavodu podpirajo pobudo ministrstva za notranje zadeve, ki je nedavno sporočilo, da bodo pristopili k spremembam omenjenega člena. Skupaj z direktorjem Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer prav tako ugotavljajo nepravilnosti pri prevedbi in izvajajo ukrepe, prihodnji teden načrtujejo srečanje z ministrom Virantom. Predlagali mu bodo oprostitev obveznosti vračila preveč izplačanih plač za vse uslužbence, ki jih je to doletelo.

Po veljavni zakonodaji so sicer delodajalci v javnem sektorju zavezani izterjati preveč izplačane plače s tožbo pred pristojnim sodiščem, če se o tem v mesecu dni od pisnega poziva ne uspejo dogovoriti z zaposlenim. Zato Srdoč Marjerjeva upa, da se bo "v mesecu dni nekaj zgodilo".

V zvezi s tem so se že pretekli teden oglasili predstavniki Konfederacije sindikatov Pergam, ki so prav tako poudarjali, da zaposleni za določitev plače niso v ničemer odgovorni.

Poleg Zavoda RS za zaposlovanje in UKC Ljubljana ukrepe za odpravo nepravilnosti pri prehodu na nov plačni sistem med drugim izvajajo tudi na ljubljanskem Onkološkem inštitutu.

Ne spreglejte