SiolNET. Novice Slovenija
3,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Velik dan za Vrhniko: odprli so južno obvoznico

3,73

termometer

JUžna obvoznica Vrhnika | Nova prometna infrastruktura, po kateri je danes stekel promet, bo razbremenila naselje Verd in središče Vrhnike, saj se bodo tako osebna kot tovorna vozila lahko hitreje in mimo naseljenih območij priključila na avtocesto ali na regionalno cesto Vrhnika-Ljubljana. | Foto: Facebook / Občina Vrhnika
Nova prometna infrastruktura, po kateri je danes stekel promet, bo razbremenila naselje Verd in središče Vrhnike, saj se bodo tako osebna kot tovorna vozila lahko hitreje in mimo naseljenih območij priključila na avtocesto ali na regionalno cesto Vrhnika-Ljubljana. Foto: Facebook / Občina Vrhnika

Za promet so danes odprli južno vrhniško obvoznico, ki povezuje nadgrajeni priključek Vrhnika na primorski avtocesti in regionalno cesto Borovnica–Vrhnika, so sporočili iz Direkcije RS za infrastrukturo. Obvoznica bo razbremenila naselje Verd in središče Vrhnike, v prihodnje pa bo vrhniška občina uredila še povezovalno cesto do kamnoloma Verd.

Projekt gradnje južne vrhniške obvoznice sestavljajo trije sklopi.

Prvi sklop je obsegal gradnjo dveh novih krožišč ob avtocestnem izvozu Vrhnika. Dela v skupni vrednosti okoli 1,3 milijona evrov sta financirala direkcija za infrastrukturo in Dars, končana pa so bila že avgusta lani, ko je bila infrastruktura tudi predana v uporabo.

Drugi sklop, pri katerem so bila dela končana v tem mesecu, je pomenil ureditev navezave na cesto Borovnica–Vrhnika, gradnjo dodatnega krožišča in rekonstrukcija dela regionalke med Vrhniko in Borovnico oziroma Podpečjo. Gradbena dela v tej fazi so bila vredna skoraj 2,4 milijona evrov, financirali pa sta jih direkcija za infrastrukturo in Občina Vrhnika.

V obeh primerih je bil izvajalec del, za katera je bila pogodba sklenjena poleti 2021, litijsko gradbeno podjetje Trgograd.

V prihodnosti je v vrhniški občini med drugim načrtovana tudi ureditev severne obvoznice, s katero se bo promet iz Logatca proti Ljubljani izognil središču kraja. Projekt, ki je ocenjen na okoli 9,4 milijona evrov brez davka, je po pojasnilih direkcije za infrastrukturo trenutno v fazi priprave projektne dokumentacije. | Foto: Facebook / Občina Vrhnika V prihodnosti je v vrhniški občini med drugim načrtovana tudi ureditev severne obvoznice, s katero se bo promet iz Logatca proti Ljubljani izognil središču kraja. Projekt, ki je ocenjen na okoli 9,4 milijona evrov brez davka, je po pojasnilih direkcije za infrastrukturo trenutno v fazi priprave projektne dokumentacije. Foto: Facebook / Občina Vrhnika

Tretji sklop medtem predvideva gradnjo povezovalne ceste med državno cesto Borovnica–Vrhnika in kamnolomom Verd, ki bo prečkala tamkajšnjo industrijsko cono. Ta del je v pristojnosti vrhniške občine, zanj pa se nadaljujejo potrebni postopki.

Nova prometna infrastruktura, po kateri je danes stekel promet, bo razbremenila naselje Verd in središče Vrhnike, saj se bodo tako osebna kot tovorna vozila lahko hitreje in mimo naseljenih območij priključila na avtocesto ali na regionalno cesto Vrhnika–Ljubljana.

"S tem smo naredili prvi korak k razbremenitvi prometa v centru Vrhnike, saj bodo krajani Verda, občani Borovnice ter tovorni promet iz kamnoloma lahko uporabili ta odsek tako za dostop na avtocesto kot do vzhodnega dela Vrhnike," je ob odprtju po navedbah Občine Vrhnika dejal župan Daniel Cukjati.

Na slovesnosti ob odstranitvi zapore in sprostitvi prometa sta poleg Cukjatija med drugim sodelovala še ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in član uprave Darsa Andrej Ribič. | Foto: Facebook / Občina Vrhnika Na slovesnosti ob odstranitvi zapore in sprostitvi prometa sta poleg Cukjatija med drugim sodelovala še ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in član uprave Darsa Andrej Ribič. Foto: Facebook / Občina Vrhnika

V prihodnosti je v vrhniški občini med drugim načrtovana tudi ureditev severne obvoznice, s katero se bo promet iz Logatca proti Ljubljani izognil središču kraja. Projekt, ki je ocenjen na okoli 9,4 milijona evrov brez davka, je po pojasnilih direkcije za infrastrukturo trenutno v fazi priprave projektne dokumentacije.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin