Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 7. 2014,
6.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rudarji stavka pogajanja

Sreda, 2. 7. 2014, 6.58

7 let, 12 mesecev

Velenjski knapi in uprava brez dogovora o stavkovnih zahtevah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pogajanja med velenjskimi rudarji, ki od ponedeljka spontano stavkajo, in upravo Premogovnika Velenje tudi danes po petih urah pogajanj niso obrodila sadov.

Med pogajanji ni bilo napredka, ponovna pogajanja pa se bodo pričela v četrtek ob 17. uri. Tokrat se jih bo udeležil tudi generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaž Košorok.

Rudarji napovedujejo, da bodo vztrajali pri vseh svojih stavkovnih zahtevah. Okoli 1400 stavkajočih pa se bo pred rudnikom zbralo v četrtek ob 8. uri in bodo vztrajali do 12. ure. V četrtek je tudi dan rudarjev, vendar ga rudarji letos ne bodo praznovali, saj je vodstvo rudnika zaradi aktualnih razmer tradicionalni letos že 54. Skok čez kožo odpovedalo oziroma prestavilo na boljše čase.

V stavkovnem odboru razmišljajo o zaostritvi stavke V stavkovnem odboru pa razmišljajo o zaostritvi stavke, vendar dokončne odločitve o tem še ni. Eden izmed rudarjev je povedal, da razmišljajo o nadaljevanju stavke v jami, možno je tudi, da se bodo peš odpravili pred banke in parlament v Ljubljani.

Stavkajoči rudarji so v torek povedali, da zahtevajo izplačilo zaostanka plač iz let 2012 in 2013 do konca letošnjega leta in zagotovilo izplačila plač po kolektivni pogodbi do 18. v mesecu. Če bo kakšen mesec plača zamujala, pa rudarji napovedujejo, da bodo takoj naslednji dan začeli stavkati. Rudarji prav tako nasprotujejo predlaganemu 10-odstotnemu znižanju plač in odvzemu treh dni dopusta.

Tretja stavkovna zahteva je izplačilo regresa v višini nekaj manj kot 800 evrov in nagrade ob 3. juliju, dnevu rudarjev, do 18. julija, četrta zahteva pa se nanaša na ohranitev obstoječih pravic zaposlenih v primeru prisilne poravnave ali stečaja rudnika.

Rudarji upravo opozarjajo, da ne sme uvesti nobenih sankcij za stavkajoče Rudarji upravo opozarjajo, da ne sme uvesti nobenih sankcij za stavkajoče, med stavko pa morajo dobiti plačo in ostale pravice, ki jim pripadajo. Med stavkovnimi zahtevami so tudi spoštovanje in izvajanje sporazuma podpisanega marca letos med podjetniškim sindikatom, upravo rudnika in Holdingom Slovenske elektrarne (HSE), uprava rudnika pa mora v dogovoru z vodstvom HSE zagotoviti, da bodo v ceni premoga zajeti vsi stroški, ki nastanejo pri ali zaradi izkopa premoga.

Uprava Premogovnika Velenje razume skrb zaposlenih za nadaljnje delovanje rudnika in se strinja, da je regres pravica, ki po kolektivni pogodbi pripada zaposlenim. "Regres je bil izplačan tudi po ostalih družbah skupine HSE, vendar Premogovnik Velenje zaradi zahtevne likvidnostne situacije ni imel na razpolago finančnih sredstev za izplačilo v mesecu juniju," so po torkovih pogajanjih sporočili iz velenjskega rudnika.

Navajajo tudi, da je zaradi razlike med stroškovno in prodajno ceno premoga premogovnik v težki likvidnostni situaciji. Poslovanje je zelo zahtevno, kar se odraža tudi v odvisnih družbah.

Ne spreglejte