Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 10. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

25

Natisni članek

volitve nadomestne županske volitve Velenje Bojan Kontič

Nedelja, 11. 10. 2020, 4.00

3 leta, 6 mesecev

Novi župan Velenja je Peter Dermol iz SD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

25

Velenje, mesto, občina | Foto Občina Velenje

Foto: Občina Velenje

Na današnjih nadomestnih županskih volitvah v Velenju je po delnih neuradnih podatkih zmagal dosedanji podžupan Peter Dermol (SD). Podatki po prešteti večini glasovnic kažejo, da je prejel 67,21 odstotka glasov. Volilna udeležba pa je bila 33,18-odstotna.

Na drugo mesto z 21,78 odstotka glasov se je uvrstil Darko Koželj iz Gospodarsko aktivne stranke s podporo SDS, NSi, SMC in SLS. Na tretje mesto pa se je uvrstil član Dobre države in ob podpori liste Neodvisno Velenje Benjamin Strozak, ki je prejel 11,01 odstotka glasov, poroča STA.

Dermol: Volivci so prepoznali moje dosedanje delo

V nocojšnji izjavi za medije je Dermol povedal, da je z volilnim rezultatom zadovoljen, saj se je pokazalo, da je SD prepoznaven v Velenju. "Volivci so prepoznali moje dosedanje delo. Kot novi župan se bom najprej pogovoril s svojimi najožjimi sodelavci, s katerimi bom začrtal prihodnost Velenja. Načrtujem tudi organizacijskega spremembe," je napovedal Dermol po pisanju STA.

Glede prestrukturiranje Šaleške regije pa je ocenil, da bo to izjemna priložnost za mlade in inovativne ljudi, pomembna pa bo podpora gospodarskih subjektov. Prestrukturiranje bo njihova priložnost, meni Dermol. Volilno kampanjo pa je ocenil kot nenavadno, saj sta se njegova protikandidata bolj ukvarjala z njim, kot z vsebino kampanje.

Na nadomestnih županskih volitvah v Velenju je zmagal dosedanji podžupan Peter Dermol iz SD. | Foto: STA , Na nadomestnih županskih volitvah v Velenju je zmagal dosedanji podžupan Peter Dermol iz SD. Foto: STA ,

Koželj pa je volilni izid označil kot tekmo, ki jo je primerjal z nogometno tekmo. "Igralci iz tretje, četrte lige smo igrali proti ekipi Barcelone, ki ima veliko denarja, odličnega selektorja. Ob tem smo igrali še na njihovem terenu, z njihovimi sodniki. Smo pa v tem času dobili veliko gledalcev in navijačev. To je bil prvi polčas, upam, da v drugem polčasu gledalce prepričamo, da smo dobra ekipa," je dejal Koželj. S tem je napovedal, da se bo čez dve leti znova podal v boj za županski stolček, piše STA.

Strozak pa je ocenil, da so volitve odločili tisti volivci, ki so ostali doma. Žal mu je, da v njegovem programu niso prepoznali dovolj, da bi šli na volišča, ker bi se dalo v Velenju marsikaj spremeniti. Kot je dodal, je z rezultatom kljub vsemu zadovoljen. "V mesecu dni smo dosegli maksimum. Ve se, koliko sredstev smo imeli mi, koliko pa zmagovalec, ki je izkoristil ves občinski aparat," je še dejal Strozak po poročanju STA.

Letos avgusta umrli župan Bojan Kontič je občino vodil od leta 2010, pred tem je bil dve leti podžupan. Na zadnjih volitvah leta 2018 je v prvem krogu prejel 59,6 odstotka glasov podpore. SD je osvojila absolutno večino tudi v občinskem svetu. Volitev se je udeležilo 42,6 odstotka volivcev.

Bojan Kontič
Novice Umrl je velenjski župan Bojan Kontič

V 33-članskem velenjskem mestnemu svetu je največ, in sicer 18 svetnikov, iz vrst SD, druga največja svetniška skupina pa je SDS, v kateri je pet svetnikov. 

Pred županom številni resni izzivi

Velenjska občina se razprostira na 83,5 kvadratnega kilometra površine, v njej pa po zadnjih podatkih živi 33.656 prebivalcev. Občina se spopada z več izzivi, ki čakajo tudi novega župana. Zaradi napovedanega zapiranja Premogovnika Velenje, saj bo premoga čez nekaj desetletij zmanjkalo, se mora pripraviti na zaton osrednje panoge – rudarstva. Dolino mora pravočasno prestrukturirati v druge dejavnosti, ki bodo zagotavljale delovna mesta. Za občino bo to gospodarsko, socialno in tudi varnostno vprašanje.

Rudnik Velenje | Foto: Pomemben velenjski zaposlovalec je tudi eno večjih slovenskih podjetij, Gorenje Hisense, ki proizvaja gospodinjske aparate. Stabilnost poslovanja te družbe, ki so jo pred časom prevzeli kitajski lastniki, je zato izredno pomembna za tamkajšnje gospodarstvo in delovno silo.

Občina ima na letni ravni v proračunu okrog 51 milijonov evrov, precej teh sredstev pa je namenjenih za infrastrukturne projekte.

Greifoner izbran za nadomestnega župana Starš

Novi župan občine Starše je po tesni zmagi v drugem krogu nadomestnih županskih volitev postal Stanislav Greifoner, ki je tako kot njegova protikandidatka Nataša Petek kandidiral s podporo volivcev. Greifoner je prejel 52,4 odstotka glasov, s čimer bo do konca mandata nasledil poleti umrlega dolgoletnega župana Bojana Kirbiša.

Med skoraj 3500 volilnimi upravičenci jih je pravico do izbire nadomestnega župana izkoristilo slabih 56 odstotkov, kar je nekaj manj kot v prvem krogu, ko je bila udeležba okoli 62-odstotna. Volitev se je udeležilo 1918 volivcev, Greifoner je prejel 1005 glasov, Petkova pa 913.

Šestinpetdesetletni Stanislav Greifoner je leta 2004 diplomiral na mariborski pravni fakulteti in ima danes svojo odvetniško pisarno v Mariboru. Pred vstopom med odvetnike leta 2009 je dve leti kot višji pravosodni svetovalec delal na preiskovalnem oddelku mariborskega sodišča.

Čeprav je kandidiral s podporo volivcev, je tudi član SMC, v prejšnjem mandatu pa je bil občinski svetnik. Za župansko mesto se je potegoval že na zadnjih volitvah, a je prejel 30 odstotkov glasov in je moral priznati poraz kandidatu DeSUS Kirbišu.

V občinskem svetu je sicer najmočnejša lista SDS, ki ima pet od skupaj 13 svetniških mest, dva ima DeSUS, ostali pa so razdeljeni še med šest različnih strank oziroma list. (STA)

Ne spreglejte