Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 3. 2018,
9.46

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

6

Natisni članek

velika noč odpiralni čas prazniki prazniki delovnik trgovina

Petek, 30. 3. 2018, 9.46

6 let

Večina trgovin čez praznike zaprta kar dva dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

6

Zaprte trgovine

Pred nami je podaljšan velikonočni konec tedna, ki prinaša tudi večino zaprtih trgovin. Svoja vrata bodo po konec preteklega leta sprejeti kolektivni pogodbi lahko odprle nekatere izjeme, a če nočete na velikonočno nedeljo oziroma ponedeljek panično iskati odprte trgovine, se s hrano opremite že danes in jutri.

Odločilna je glavna registrirana dejavnost

Delodajalci in sindikalisti s področja trgovine so v dogovoru glede ureditve delovnega časa prodajalcev določili deset praznikov, ko morajo biti trgovine zaprte. Ti prazniki so 1. januar, 8. februar, velikonočna nedelja in ponedeljek, 1. maj, binkoštni ponedeljek, 25. junij, 15. avgust, 1. november in 25. december.  

Pravila po tej konec preteklega leta sprejeti kolektivni pogodbi brez izjeme veljajo za trgovine, ki imajo kot glavno dejavnost registrirano trgovinsko dejavnost, medtem ko je pri tistih, ki imajo kot glavno dejavnost navedeno kaj drugega, malce drugače.

Zasebne trgovine so lahko odprte, a le pod posebnimi pogoji

Če je kot glavna dejavnost registrirano kaj drugega, na primer peka kruha, proizvodnja oblačil in podobno, je trgovina tudi na prej omenjenih deset praznikov lahko odprta. Pogoj pa je, da na dela prost dan v njej dela bodisi lastnik bodisi družinski član. Zaradi te izjeme v aneksu bodo torej tudi na velikonočno nedeljo in ponedeljek lahko odprti pekarne, zasebne trgovine, bencinski servisi in podobni ponudniki, ki imajo kot glavno dejavnost navedeno kakšno drugo, ne trgovinsko dejavnost.

Če ste torej med tistimi, ki vam nikakor ne bo uspelo od sobote do torka zdržati brez obiska trgovine, je najbolje, da preverite, katere manjše zasebne trgovine v vaši bližini bodo odprte in kakšen delovni čas bodo imele.

Ne spreglejte