Večernji list: Plenković Sloveniji ponuja novo rešitev za Piranski zaliv

Hrvaški premier Andrej Plenković je za četrtek sklical sestanek s predsedniki parlamentarnih strank o odnosih med Hrvaško in Slovenijo. Kot so sporočili iz Banskih dvorov, so posvetovanje pripravili v okviru priprav za nadaljevanje političnih pogovorov s Slovenijo.

Hrvaški premier Andrej Plenković je večkrat dejal, da diplomaciji obeh držav v rednih stikih pripravljata srečanje v Zagrebu ter da bosta do sredine meseca določili točen datum Cerarjevega obiska.

Hrvaški premier Andrej Plenković je večkrat dejal, da diplomaciji obeh držav v rednih stikih pripravljata srečanje v Zagrebu ter da bosta do sredine meseca določili točen datum Cerarjevega obiska. Foto: Reuters

Plenković bo na četrtkovem srečanju z vodji parlamentarnih strank iskal podporo za pogajanja s Slovenijo o dvostranskem sporazumu o meji, je na svoji spletni strani poročal Večernji list. Kot dodaja, so neuradno izvedeli, da bo podlaga za morebitni dogovor junijska odločitev arbitražnega sodišča, čeprav Hrvaška sodbe ne priznava.

Kot so izvedeli iz "krogov, ki so tesno povezani z vlado", se bodo s Slovenijo poskusili dogovoriti za poseben režim za hrvaške ribiče v Piranskemu zalivu. Ali se bo takšen sporazum tudi uresničil, bo odvisno od širine pasu, v katerem bo Slovenija pripravljena dovoliti takšen režim, še piše zagrebški časnik.

Ministrica: Trenutno se pogovarjamo, odprli smo dialog

"Hrvaški premier bo predsednike parlamentarnih strank seznanil o trenutnem stanju v odnosih s Slovenijo," je napovedala hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić v pogovoru za komercialno Novo TV, ki ga povzema STA. "Trenutno se pogovarjamo, odprli smo dialog. Še vedno imamo različna stališča, ko gre za odprto vprašanje o meji," je opisala stanje v odnosnih med državama.

Ponovila je, da želi hrvaška vlada nadaljevati dialog s Slovenijo o reševanju spora o meji kot tudi o drugih odprtih vprašanjih. Menila je tudi, da se ne bodo uresničile napovedi iz Slovenije o blokadi vstopa Hrvaške v schengensko območje.

Medtem ko v Ljubljani poudarjajo, da so pogovori mogoči samo o uveljavitvi junijske arbitražne sodbe, na Hrvaškem velja konsenz vseh parlamentarnih strank, da je Slovenija kršila arbitražni postopek, piše STA. Hrvati zato zavračajo uveljavitev odločitve arbitražnega sodišča o meji med državama.

Velika večina Piranskega zaliva Sloveniji

Arbitražno sodišče je konec junija določilo, da velika večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, dobila pa je tudi stik z odprtim morjem. Vse od sodbe je bilo v zalivu veliko incidentov, ko so hrvaški ribiči lovili do polovice zaliva.

Trdinov vrh in zaselki na levem bregu Dragonje so pristali na Hrvaškem. Ponekod so sodniki mejo določili zelo neživljenjsko, saj ta poteka tudi prek dvorišč.

 

 

Sorodne vsebine

Komentarji

19
  • stanly / 13.09.2017. ob 21:31

    SLO lahko sprejmeni mejo na morju samo v primeru, da se državna meja pomakne do reke Mirna v korist SLO, KAR BI BILA EDINA PRAVIČNA IN PRIJATELJSKA REŠITEV ZA OBE DRŽAVI

  • SiByte / 13.09.2017. ob 21:19

    Rešitev ima zapisano v Arbitražni sodbi ne vem kaj bi še radi, če ne znajo brat pa naj plačajo jim bodo prebrali pred spanjem za lahko/težko noč.

  • Kritik / 13.09.2017. ob 21:35

    Plehkovič razmišlja o novi prevari .....

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano