Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 6. 2017,
19.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

11

Natisni članek

Arbitražno sodišče Slovenija Hrvaška arbitraža

Četrtek, 29. 6. 2017, 19.38

6 let, 7 mesecev

Dan, ko je Slovenija dobila mejo s Hrvaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

11

Piranski zaliv, Obala, morje | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

Arbitražno sodišče, ki je odločalo o meji med Slovenijo in Hrvaško, je določilo, da velika večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, dobila pa je tudi stik z odprtim morjem. Trdinov vrh in zaselki na levem bregu Dragonje so pristali na Hrvaškem.

Predsednik sodišča Gilbert Guilaume je 373-stransko sodbo v Haagu začel brati ob 14. uri, končal pa približno dve uri pozneje. Guilaume je začel pri kopenski meji. Sodišče je določilo, da v Sloveniji ostajajo Mirišče, Žumberak, Tomšičeve parcele, Hrvaška pa je dobila Trdinov vrh in levi breg Dragonje. Razočarani Joško Joras je tako pristal na Hrvaškem.


Preberite še:

-> Sloveniji tri četrtine Piranskega zaliva #zemljevid
-> Kako je potekala razglasitev arbitražnega sodišča
-> Družbena omrežja o arbitraži: v državnem zboru zaprta vrata in omejeno gibanje
-> Hrvaški novinar o arbitraži: Javnost se boji poostrenih nadzorov na meji
-> Kdo v Sloveniji je največ zaslužil na račun arbitraže?
-> Piranski ribič: Tudi na drugi strani Piranskega zaliva nas ribe ne čakajo na policah


"To je najboljše, na kar smo lahko upali"

Kmalu po razglasitvi sodbe se je oglasil vodja slovenske odvetniške ekipe Alain Pellet. "Absolutno sem zadovoljen z razsodbo, to je najboljše, na kar smo lahko upali," je dejal za STA in poudaril, da je Slovenija dobila stik z odprtim morjem. Odvetnik je bil navdušen nad odločitvijo o Piranskem zalivu, ki je, kot je dejal, celo boljša od sporazuma Drnovšek-Račan, je še poročala STA.

Tako bo na morju potekala meja med Slovenijo in Hrvaško. | Foto: Tako bo na morju potekala meja med Slovenijo in Hrvaško. Sledili so odzivi slovenskega in hrvaškega političnega vrha. Premier Miro Cerar je pred javnost stopil skupaj s kolegi iz vlade. Dejal je, da je prišel zgodovinski trenutek za Slovenijo, in poudaril, da gre za dokončno in pravno zavezujočo sodbo za obe državi.

Predsednik države Borut Pahor pa je dejal, da se je arbitraža izkazala kot najboljša mogoča rešitev mejnega vprašanja. "Odklonitev upoštevanja arbitražnega sporazuma Hrvaške ne odvezuje od uveljavitve sodbe," je še dejal.

Ministri in drugi vladni predstavniki so po objavi sodbe obiskali mejna območja, ki so bila predmet arbitraže, in se sestali z lokalnimi prebivalci.

Hrvati: Sodbe ne bomo spoštovali

Naši južni sosedi pa so tudi danes ponavljali, da sodbe ne bodo spoštovali. "Današnja odločitev arbitražnega sodišča je odločitev, ki za Hrvaško na noben način ni zavezujoča," je dejal hrvaški premier Andrej Plenković in Slovenijo pozval k nadaljnjim pogajanjem.

A kot pravijo slovenski mednarodni pravniki in analitiki, bo Hrvaška sodbo dolgoročno prisiljena spoštovati.

Verica Trstenjak: Upam, da bo EU pomagala pri pritisku na Hrvaško

Navedbe Hrvaške, da arbitražne odločbe zaradi kršitve v postopku ne bo upoštevala, so neutemeljene, pravi Verica Trstenjak, profesorica mednarodnega in evropskega prava na dunajski univerzi. "Upam, da bo EU pomagala pri pritisku na Hrvaško pri izvršitvi odločbe", je še dejala za Siol.net.

Nemčija poziva Hrvaško

Slovensko stališče, da je sodbo treba spoštovati, je danes ponovila Nemčija. Nemško veleposlaništvo v Zagrebu je namreč pred objavo sodbe Hrvaško pozvalo, naj spoštuje in uveljavi odločitev sodišča. Na Twitterju se je oglasil tudi Carl Bildt, nekdanji visoki predstavnik EU v BiH, ki je dejal, da bo mednarodna skupnost najverjetneje močno podprla uveljavitev sodbe.

Ne spreglejte