Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
27. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

1

Natisni članek

Piranski zaliv Hrvaška Slovenija Arbitražni sporazum arbitraža

Torek, 27. 6. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Piranski ribič: Tudi na drugi strani Piranskega zaliva nas ribe ne čakajo na policah

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

1

Zlatko Novogradec | Foto STA

Foto: STA

Piranski ribiči upajo, da bo četrtkova odločitev o meji v Piranskem zalivu po več let trajajočih incidentih uredila odnose na morju. "A v politiki je vse mogoče," pravi Zlatko Novogradec.

Slovenski ribiči nestrpno pričakujejo četrtkovo odločitve arbitražnega sodišča, ki bo med drugim določila potek meje v Piranskem zalivu. O končni odločitvi haaškega sodišča nočejo špekulirati, dokler sodbe ne vidijo.


Preberite še:

Ukrepi oblasti ob določitvi meje s Hrvaško oviti v tančico skrivnosti
Kaj o izvrševanju odločitve arbitražnega sodišča pravi mednarodna skupnost
Vse, kar ste vedno želeli vedeti o slovensko-hrvaških mejnih sporih


"Pričakujemo predvsem, da bodo hrvaški kolegi spoštovali odločitev sodišča," pojasnjuje predstavnik slovenskih obalnih ribičev Zlatko Novogradec. Ti zato, da bi se izognili sporom s hrvaškimi ribiči, že več let lovijo le do polovice Piranskega zaliva. Še predobro se namreč spomnijo incidentov, groženj in potrganih mrež. Ker nočejo izzivati, se na lov raje odpravijo v smeri Kopra in Italije, miljo ali dve od obale.

V politiki je mogoče vse

Novogradec poudarja, da slovenski ribiči tudi v primeru ugodnejše razsodbe za Slovenijo ne bodo obogateli. "Če nam sodišče dodeli več kot polovico Piranskega zaliva, bomo imeli nekaj več manevrskega prostora, a tudi tam nas ribe na čakajo na policah," ponazori dolgoletni piranski ribič.

Po njegovih napovedih ni nujno, da bo četrtkova odločitev uredila odnose na morju. "Če sta Slovenija in Hrvaška podpisali arbitražni sporazum, se morajo politiki na obeh straneh Piranskega zaliva dogovoriti, da bodo odločitev spoštovali. Upajmo, da celotna hrvaška politika ne razmišlja v smeri nespoštovanja odločitev mednarodnega sodišča. Ne verjamem, da bi lahko Hrvaška še naprej ignorirala nekaj, kar je dogovorjeno na evropski ravni, a v politiki je mogoče vse," z nekaj grenkobe pred zgodovinskim dogodkom sklene Novogradec.

V četrtek, na dan, ko bo znana odločitev glede arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško, vam bo Siol.net postregel z informacijami in vsakovrstnimi odzivi iz prve roke.

Razglasitev odločitve bomo podrobno spremljali s prenosom v živo, v sodelovanju s Planet TV pa bomo pripravili tudi posebna javljanja iz Ljubljane, Pirana, Trdinovega vrha in Hotize. Vmes bomo na naših profilih na Facebooku, Twitterju in Instagramu odstirali zakulisje dogajanja in po razglasitvi odločitve seveda poskrbeli tudi za umestitev v širši kontekst s pogledi strokovnjakov. Se klikamo na Siol.net!
Ne spreglejte