Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
29. 6. 2017,
13.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

9

Natisni članek

arbitraža Arbitraža Arbitražni sporazum Arbitražno sodišče Hrvaška Slovenija

Četrtek, 29. 6. 2017, 13.07

6 let, 7 mesecev

Hrvaški premier po razsodbi: Odločitev za Hrvaško ni zavezujoča

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

9

Andrej Plenković HDZ | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Današnja odločitev arbitražnega sodišča je odločitev, ki za Hrvaško na noben način ni zavezujoča," je po razsodbi dejal hrvaški premier Andrej Plenković.

Plenković je v izjavi novinarjem še ponovil, da je Hrvaška svoje stališče o arbitraži jasno in nedvoumno sprejela 29. julija 2015, ko se je umaknila iz arbitraže.

Plenković Slovenijo pozval k nadaljnjim pogajanjem

Plenković je v izjavi po razsodbi še enkrat pozval Slovenijo k nadaljnjim pogajanjem o meji. Hrvaški premier ne pričakuje enostranske poteze Slovenije.



Plenković je še prepričan, da morajo druge države in organizacije reševanje mejnega spora prepustiti Sloveniji in Hrvaški, da ga čim hitreje rešita.

Plenković za hrvaško enotnost glede mejnega spora

Hrvaški premier je vse hrvaške politične stranke in druge politične dejavnike pozval, naj imajo o tem vprašanju še vedno enotno in trdno stališče.

"Če nas bo Slovenija izsiljevala s schengnom, jo bomo mi s čim drugim"

Za zdaj kaže, da ima hrvaška vlada podporo opozicije. Tudi predstavnik opozicijske SDP Orsat Miljenić meni, da je arbitražni postopek kompromitiran. Kot meni, bi morala Hrvaška uvesti protiukrepe, če bo Slovenija uvedla ukrepe, ki bodo nasprotni hrvaškim interesom.

"Če nas bodo Slovenci skušali izsiljevati z vstopom v schengen, potem bomo mi izsiljevali Slovenijo s čim drugim," je Miljenić še dejal novinarjem. Tudi poslanci stranke Most so prepričani, da Hrvaška ne sme uveljaviti sodbe arbitražnega sodišča.

"Za Hrvaško se danes ni nič spremenilo"

Po razsodbi je v Zagrebu pred novinarje stopil tudi poslanec Davor Ivo Stier, nekdanji hrvaški zunanji minister, ki je povedal, da za Hrvaško današnji dan ni ključen v mejnem sporu.

"Za Hrvaško je veljavna odločitev hrvaškega sabora, prepričan sem, da ne bo incidentov s Slovenijo," je dejal in dodal, da se za Hrvaško danes ni nič spremenilo.

Sanader: Ta sporazum so mi ponujali že leta 2009

Oglasil se je tudi nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader, ki trdi, da so mu takšno mejo ponujali s sporazumom tri mesece pred njegovim odhodom s položaja hrvaškega premiera. "Borut Pahor mi je rekel, da ne bodo odblokirali pristop Hrvaške k EU, če ne bom sprejel tega sporazuma. Nisem želel tega in sem raje odstopil. Moja naslednica (Jadranka Kosor, op. p.) je to sprejela," je še dejal.

Hrvaški mediji so za odziv spraševali tudi Kosorjevo, ki je s Pahorjem leta 2009 podpisala arbitražni sporazum, a se je na kratko odzvala samo na Twitterju: "Jutri je, vsekakor, nov dan." (hrv. "Sutra je, svakako, novi dan").
 

Nemčija zahteva izvršitev sodbe v šestih mesecih. | Foto: Reuters Nemčija zahteva izvršitev sodbe v šestih mesecih. Foto: Reuters

Nemčija opozarja Hrvaško in zahteva uveljavitev razsodbe

Nemško veleposlaništvo v Zagrebu je danes Hrvaško opozorilo, da mora spoštovati razsodbo arbitražnega sodišča in jo uveljaviti v šestih mesecih.

Avstrijsko zunanje ministrstvo, ki ga vodi Sebastian Kurz, poziva Slovenijo in Hrvaško h končanju mejnega spora. | Foto: Avstrijsko zunanje ministrstvo, ki ga vodi Sebastian Kurz, poziva Slovenijo in Hrvaško h končanju mejnega spora.

Avstrija: Razsodba naj bo odločilni korak do končanja mejnega spora

Tudi avstrijsko zunanje ministrstvo je pozdravilo odločitev arbitražnega sodišča, piše avstrijska spletna stran časnika Die Presse. Za razliko od Nemčije pa Avstrija ni jasno pozvala Slovenije in Hrvaške, naj uveljavita razsodbo, ampak samo pozvala obe državi, da razsodbo vidita kot odločilni korak do končanja medsebojnih mejnih sporov.

Evropska komisija bo preučila razsodbo in o njej razpravljala prihodnji teden

Evropska komisija bo preučila razsodbo arbitražnega sodišča o razmejitvi med Slovenijo in Hrvaško, ko jo bo dobila in bo o njej razpravljala na prvem sestanku prihodnji teden, je dejal predstavnik komisije za stike z javnostjo Alexander Winterstein.

Hrvaška diplomacija je prepričana, da ima v sporu s Slovenijo podporo ZDA. | Foto: Reuters Hrvaška diplomacija je prepričana, da ima v sporu s Slovenijo podporo ZDA. Foto: Reuters

Hrvaška diplomacija: Imamo podporo ZDA in članic EU, kot sta Poljska in Litva

Hrvaški diplomatski krogi poudarjajo, da imajo podporo ZDA in članic EU, kot sta Poljska in Litva. Pri tem Die Presse povzema besede ameriškega veleposlanika v Sloveniji Brenta Hartleyja, da naj Slovenija in Hrvaška najdeta bilateralno rešitev. ZDA podpirajo mednarodno pravo, a to je pogostokrat zapleteno, Hartleyjeve besede še povzema Die Presse.

Ameriško veleposlaništvo v Zagrebu: Slovenija in Hrvaška naj hitro rešita spor

Iz ameriškega veleposlaništva v Zagrebu so po objavi razsodbe sporočili, da se zavedajo odločitve arbitražnega sodišča. "Sloveniji in Hrvaški smo jasno sporočili, da v tem sporu ne bomo stopili na nobeno stran. Slovenija in Hrvaška, ki sta obe članici EU in Nata, morata rešiti to bilateralno vprašanje in prepričani smo, da bosta pri tem uspešni. Spodbujamo obe strani, naj čim hitreje najdeta rešitev," besede ameriškega veleposlaništva povzema spletna stran hrvaškega časnika Večernji list.

Ne spreglejte