Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2017,
15.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

4

Natisni članek

arbitraža Miro Cerar Piranski zaliv Hrvaška Slovenija meja

Sreda, 30. 8. 2017, 15.58

6 let, 6 mesecev

Cerar: Hrvaški dajemo dovolj možnosti, da spremeni mnenje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

4

Miro Cerar. | Foto STA

Foto: STA

Za uveljavitev arbitražne odločbe imamo šest mescev, vlada dela intenzivno v skladu z odločitvijo na političnem vrhu in znotraj vlade, da damo sosednji Hrvaški dovolj možnosti, da spremeni mnenje in pristopi k implementaciji arbitražne odločbe, je danes povedal premier Miro Cerar ob robu sejma Agra v Gornji Radgoni.

"Pri tem bom kot predsednik vlade odločno vztrajal. Če tega ne bo, bomo naredili naslednje korake, zdaj pa gremo po načrtu, ki ga je podprl ves politični vrh in je zelo smiseln, kajti voditi moramo dialog, Hrvaški moramo dati priložnost, da ne bo več kršila mednarodnega prava, evropskega prava, zaveze iz arbitražnega sporazuma," je nadaljeval Cerar.

Ob tem je dodal, da si ne predstavlja, da bi lahko neka članica EU nadaljevala tako politiko, pa četudi je bila zadnja, ki je vstopila v skupno evropsko družino.

"Mislim, da Hrvaška mora pokazati, da spoštuje vladavino prava, da je odgovorna država in Slovenija pri tem ponuja roko. Če pa ta roka ne bo sprejeta v zelo kratkem času, bom, kot rečeno, kot predsednik vlade z vsemi deležniki na naši strani odločno ukrepal," je dejal Cerar.

Video: hrvaška politika deluje enotno,  slovenski politiki pa se s tem ne morejo pohvaliti

Video: Planet TV


Ko se bomo za ukrepe na morju odločili, se bomo odločili premišljeno

Na vprašanje, ali je mogoča enostranska uveljavitev, je odgovoril, da je meja na morju zdaj jasno določena, na kopnem pa jo bo treba konkretno še določiti na posameznih območjih, pri čemer upa, da s pomočjo mešane komisije v sporazumu s Hrvaško, seveda pa v okvirih, ki jih določa arbitražna odločba.

"Naša policija že nadzira vse morje, ki je v okviru naših meja, vendar pa še ne ukrepa zoper tiste, ki priplujejo nekoliko čez, kajti ko se bomo za to odločili, se bomo odločili premišljeno, tako da bomo imeli vse pripravljeno, da bomo to izvedli enkrat v prihodnosti tako, kot je treba, ne improvizirano in ne brez načrta," je še povedal slovenski premier.

"Še vedno pa ponujamo roko sosednji Hrvaški, da skupaj pristopimo k implementaciji, kot to zahtevajo mednarodno pravo, arbitražna odločba, tudi evropsko pravo. Upajmo, da se bo to zgodilo, sicer bo treba potegniti zelo jasne poteze na naši strani," je še povedal Cerar.

Balažičevo gibanje preložilo ekskurzijo po Piranskem zalivu

Organizatorji so preložili ekskurzijo po Piranskem zalivu oziroma po novih mejah na morju, določenih z arbitražno razsodbo, ki jo je nekdanji diplomat Milan Balažic v imenu svojega gibanja Nova prihodnost napovedal za soboto. Za preložitev so se odločili, ker do danes niso dobili zagotovil o zaščiti in varnosti udeležencev, so sporočili iz društva.

Slovenski premier je že v minulih dneh opozoril, da bosta njegovo potrpljenje in pripravljenost na dialog s Hrvaško izpuhtela, če njegov hrvaški kolega Andrej Plenković na srečanju, predvidenem za september, ne bo pokazal jasne volje za implementacijo arbitražne sodbe.

Hrvaška politika s Plenkovićem na čelu pa za zdaj deluje povsem nasprotno od slovenskih želja. Hrvaški premier je minulo sredo celo pozval hrvaške ribiče v Umagu, naj v Piranskem zalivu lovijo kot pred razsodbo, torej do sredinske črte. Ponovil je, da Hrvaška ne sprejema arbitražne odločbe, ker je izstopila iz arbitražnega postopka.

Ne spreglejte