Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 10. 2016,
17.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Postojna Marjan Batagelj Hotel Jama prenova Postojnska jama

Četrtek, 20. 10. 2016, 17.57

6 let, 6 mesecev

Odprtje hotela Jama

Več let kazil podobo jamskega bisera, danes pa je videti takole ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Hotel Jama Postojna | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Danes je družba Postojnska jama, ki jo vodi poslovnež Marjan Batagelj, namenu predala prenovljeni hotel Jama, ki je več let kazil podobo jamskega bisera.

Obnova hotela ter gradnja kongresnega centra in nove osrednje kuhinje sta stali okoli osem milijonov evrov, prinašata pa približno 40 novih delovnih mest.

"Nismo ga hoteli porušiti, nasprotno, hoteli smo mu vrniti glamur, ki ga je nekoč imel. In to v prenovljeni podobi," je ob odprtju povedal predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama Marjan Batagelj.

V njem si želijo milijon nočitev, kolikor so jih našteli do zaprtja. "Vsi, ki bomo delali v njem, želimo postaviti nov standard razumevanja zadovoljstva gosta," pa je še poudaril Batagelj.

Vodstvene funkcije so zaupali izkušenim ljudem, pri preostalih stavijo na mlajši rod. | Foto: Bojan Puhek Vodstvene funkcije so zaupali izkušenim ljudem, pri preostalih stavijo na mlajši rod. Foto: Bojan Puhek

Hotel je prenovljen tako, da je blizu jamskemu okolju. "Iz spoštovanja do prejšnjega hotela, do prejšnjega arhitekta, do prejšnje arhitekture, interjerja boste tukaj našli ogromno elementov od prej – od lestencev iz muranskega stekla do bakrenih slik. Če tega ne bi bilo, bi mi izgubili nit, tudi materiali so avtohtoni," je povedal Batagelj.

Nad obiskom presenečen tudi Batagelj

V hotelu, ki je prve goste sprejel letos spomladi, je 80 sob, ki so kljub jesenskim mesecem skoraj polno zasedene. Nad obiskom je presenečen tudi Batagelj, obenem pa napoveduje, da bo ob 80-odstotni zasedenosti začel obnavljati tudi drugi del, kjer bo prenovljenih še 80 dodatnih sob. V tistem delu načrtujejo tudi veliko kongresno dvorano, ki bi lahko sprejela tudi do tisoč gostov.

Prav za premostitev mrtve turistične sezone Hotel Jama ponuja tudi dve kongresni dvorani za 400 in 300 gostov.

Vrednost prenove je po direktorjevih besedah znašala osem milijonov evrov, še dodatna dva naj bi stal drugi del prenove v prihodnjih letih.

Prenova hotela Jama je stala približno osem milijonov evrov, Postojni pa prinaša 40 novih delovnih mest. | Foto: Bojan Puhek Prenova hotela Jama je stala približno osem milijonov evrov, Postojni pa prinaša 40 novih delovnih mest. Foto: Bojan Puhek

Leta 2010 ugasnil, zdaj spet živi

Hotel Jama je nastajal v času gospodarskega razcveta, konec šestdesetih in v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so se vrata tedanje države na široko odpirala turizmu. Tedanji upravljavci Postojnske jame so vedeli, da se mora turistično središče okrog jame hitro razvijati in da bo sodobni hotel del tega proaktivnega razvoja. To je pomenilo nova delovna mesta ter ne nazadnje večji poslovni uspeh. Velika želja je bila uresničena, ko so 16. julija 1971 svečano odprli nov, sodoben Hotel Jama.

Vizije hitrega razvoja so se začele uresničevati že v naslednjih letih. Še istega leta so v Postojnski jami gostili desetmilijontega gosta, v naslednjih dveh desetletjih pa se je uresničeval še en cilj – milijon obiskovalcev Postojnske jame letno. Z večanjem števila obiskovalcev je raslo tudi število gostov v hotelu Jama. Zabeležil je okrog milijon nočitev, dokler ni leta 2010 dokončno zaprl svojih vrat.

Fotogalerija
1 / 15
Ne spreglejte