SiolNET. Novice Slovenija
0,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Več duhovnikov prejelo klice izsiljevalcev o spolnih zlorabah

0,93

termometer

Duhovnik
Foto: Thinkstock

V zadnjih dneh so nekateri duhovniki različnih škofij prejeli telefonske klice, da se je pri verouku v njihovi župniji zgodila spolna zloraba. Klicatelji oziroma izsiljevalci se predstavljajo kot zastopniki staršev oziroma otrok in zahtevajo srečanje ter denar, da to ne bi prišlo v javnost. Takšne klice je treba prijaviti policiji, svetujejo v SŠK.

Kot je zapisala Slovenska škofovska konferenca (SŠK), je pomembno, da prejemnik o takšnih klicih obvesti policiji na številko 113, ker gre za poskus kaznivega dejanja izsiljevanja. O tem mora obvestiti tudi svoj ordinariat.

"Kakršnokoli sprejemanje zahtev tovrstnih klicateljev ali dogovarjanje z njimi ni sprejemljivo. Ko v telefonskem pogovoru z neznano osebo postane očitno, da gre za poskus izsiljevanja, zastraševanja in podobno, je treba prekiniti telefonski klic," svetujejo v SŠK.

Poudarjajo še, da je pri tem pomembno, da se v telefonskih pogovorih z neznanci ne razkrivajo osebni podatki in informacije iz duhovniškega življenja ter dela. "Če imajo tovrstni klicatelji določena vprašanja, kritike, pritožbe, naj jih na župnijski urad naslovijo pisno ali se oglasijo osebno v dogovorjenem času. Pri tem je koristno poskrbeti za čim večjo javnost duhovnikovega dela, na primer prisotnost še drugih oseb v župnišču," so še navedli na SŠK.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin