SiolNET. Novice Slovenija
3,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Valentin Areh podpisnikom javnega pisma: Žal mi je, da sem vas spravil v zadrego

3,05

termometer

RTV |  | Foto: STA
Foto: STA

"Novica, da ukinjamo Globus in krčimo vsebine z zunanjepolitično tematiko, ni resnična. Globusa ne ukinjamo, ampak njegovo vsebino selimo v nov večerni informativni blok na TV SLO 2," je podpisnikom javnega pisma, ki so pri vodstvu RTV Slovenija protestirali zaradi domnevne ukinitve oddaje Globus, sporočil vršilec dolžnosti direktorja Televizije Slovenija Valentin Areh.

96 podpisnikov je v svojem pismu zapisalo: 

"V trenutku, ko Slovenija opravlja eno svojih najvidnejših zunanjepolitičnih vlog – predsedovanje Svetu Evropske unije –, smo z osuplostjo prebrali novico, da se je vodstvo Televizije Slovenija pri korenitem posegu v obstoječo produkcijo odločilo močno skrčiti tudi obseg oddaj z zunanjepolitično tematiko. In to tako, da napoveduje ukinitev nič več in nič manj kot edine slovenske televizijske oddaje z mednarodno vsebino – oddaje Globus!

Ta poteza vodstva TV Slovenija kaže na, milo rečeno, njegovo nerazumevanje vloge, ki jo za Slovenijo ima zunanja politika. Brez zunanje politike ni osamosvajanja. Brez zunanje politike ni sodelovanja v mednarodnih organizacijah, udeležbe pri zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti, ni dobrososedskih odnosov, ni razumevanja dogajanj v oddaljenih delih sveta, ki neposredno vplivajo na našo usodo. Brez zunanje politike preprosto ni Slovenije v mednarodnem prostoru. Narodnozabavne teme, ki jih očitno favorizira aktualno vodstvo TV Slovenija, so lahko del slovenske medijske stvarnosti, ne morejo pa biti edina ali pretežna stvarnost. Svet – in z njim Slovenija – se ta trenutek sooča s čedalje vidnejšimi posledicami globalnega segrevanja, po svetu se kopičijo humanitarni problemi, bliža se nova ekonomska kriza … jih bomo prespali v prelepi podalpski idili? Če vodstvo TV Slovenija ukinja Globus, kaj se bo šele zgodilo s številnimi poučnimi dokumentarci, ki nam približajo mednarodna dogajanja in širijo obzorja in ki se že tako ali tako vrtijo v poznih nočnih urah?

Oddaja Globus z izvrstnimi voditelji in novinarji ter novinarkami predstavlja nepogrešljivo informativno oddajo, ki v slovenske domove vsak četrtek zvečer prinaša odlično pripravljene in obravnavane novice, reportaže ter intervjuje iz širokega spektra mednarodnih odnosov. Ekipi Globusa je uspelo vzpostaviti izjemno oddajo, ki zainteresiranim gledalkam in gledalcem v slovenskem jeziku (!) ponuja vsebine, ki jih niti približno ne dobijo v nobeni drugi televizijski hiši v Sloveniji. Morebiten argument vodstva TV Slovenija o skromni gledanosti Globusa odločno zavračamo. Tak argument povsem spregleda širšo sliko. Globus ni zabavna oddaja in ni nogometna tekma. Postal je referenčna točka, vir informacij, ki ga spremlja ne samo zainteresirana javnost, pač pa tudi tisti, ki sooblikujejo slovensko mednarodno podobo, doma in v tujini: diplomatke in diplomati, študentke in študenti najrazličnejših usmeritev, gospodarstvo in nevladni sektor.

Globus ni pop kultura – je pa sestavni del politične kulture, samozavesti države, ki se sploh ne bi smela spraševati, ali take vsebine potrebuje. In ker se v Sloveniji tako radi primerjamo z drugimi, naj dodamo: oddaja Globus je razvila profesionalno raven produkcije, ki je primerljiva s tujimi TV hišami, kot so BBC, CNN, France24. Gre za v Sloveniji nepogrešljivo televizijsko oddajo o mednarodnih odnosih. Gre za oddajo, ki ima svoje poslanstvo: informirati, razpravljati, poučevati in širiti zanimanje slovenske javnosti o mednarodnih odnosih in vlogi Slovenije v njih. Zato si zasluži svoj obstoj na javni televiziji. Vsako drugačno ravnanje je neodgovorno in nedržavotvorno. Kot državljanke in državljani, kot gledalke in gledalci vodstvo TV Slovenija pozivamo, da oddajo Globus obdrži v svojem programu!"

Podpisniki pisma, ki ga je objavil Večer, so: 
prof. dr. Zlatko Šabič, dr. Andraž Zidar, prof. dr. Matej Avbelj, prof. dr. Jernej Letnar Černič, prof. dr. Petra Roter, zasl. prof. dr. Marjan Svetličič, veleposlanik Iztok MirošičMiriam Možgan, veleposlanica mag. Eva Tomič, veleposlanica Tanja Miškova, veleposlanik mag. Bojan Grobovšek, prof. dr. Ana  Bojinović Fenko, prof. dr. Mojmir Mrak, izr. prof. dr. Andreja Zevnik, veleposlanik Roman Kirn, veleposlanica Jadranka Šturm Kocjan, veleposlanik dr. Milan Jazbec, dr. Marjan Šturm, izr. prof. dr. Rok Zupančič, dr. Faris Kočan, izr. prof. dr. Jerneja Penca, izr. prof. dr. Marko Lovec, prof. dr. Vasilka Sancin, mag. Aleksander ČičerovBranko Celar, dr. Jure Požgan, dr. Katarina Vatovec, prof. dr. Iztok Prezelj, veleposlanik Borut Mahnič, veleposlanik dr. Jožef Kunič, prof. dr. Marko Pavliha, prof. dr. Branko Korže, veleposlanik dr. Božo Cerar, izr. prof. dr. Matjaž Nahtigal, veleposlanik Samuel Žbogar, izr. prof. dr. Miran Komac, dr. Mateja Peter, dr. Danijel Crnčec, dr. Marko Rakovec, prof. dr. Mitja ŽagarNeža KosmačMatevž ŠtepecIzak MiklavčičManca DebencŽana DrimelManuel FischerTiti HabichtNoémi VegiLucija NaranđaEva OmahenŽiva KončanLovro VolfDavid BandeljTimea PešićDomen MedveščekZoja ŠušteršičJerneja StaričAnastasiia RomanenkoMaja HlebšMeta ŠtuhecPeter LevstekPatrik MarčetičŽiga Vrevc ŽlajpahJuš JavornikTara Angelika SvetlinIza Kotnik JesihMarta NorčičJakob VelkavrhTadej UršičMaša OmahenSvit RodežAnja ŠediviTilen KeneAlisa GriyenkoMark Anže ŠuštarAjda ŠčukaZoja RutarNatalija TišlerJaka GrudenDanica DrmanacStaša BalkovecEla BrlečičHana ŠtefanecLuka RadičevićBlaž JurenNika KalinAnja RaduhaMaja KalinMatej VanevMatic ŽurejMatjaž MavričEvelin ČerneHana GradišnikJan VerovšekEva ČoderlDimitrij Pahor
Primož Cirman Novice Konflikt interesov novinarja Primoža Cirmana

Na pismo se je danes odzval Areh. Njegov celoten odgovor si preberite spodaj.

Spoštovani,

z zanimanjem sem prebral pismo, ki ste ga naslovili na vodstvo Televizije Slovenija in na javnost, v katerem sporočate, da ste z osuplostjo prebrali novico, da se ukinja edino slovensko televizijsko oddajo z mednarodno vsebino Globus, nam očitali močno krčenje in obseg oddaj z zunanjepolitično tematiko, nerazumevanje, neodgovorno in nedržavotvorno ravnanje ter favoriziranje narodno-zabavnih tem.

Novica, da ukinjamo Globus in krčimo vsebine z zunanjepolitično tematiko, ni resnična. Globusa ne ukinjamo, ampak njegovo vsebino selimo v nov večerni informativni blok na TV SLO 2. Namesto tedenske, kratke, komaj 20-minutne oddaje Globus bomo gledalcem ponudili vsebino oddaje vsak delovni dan v letu. Slovenski gledalci so si lahko do zdaj ogledali približno 800 minut vsebine Globusa na leto. Po novem bodo imeli na voljo približno 2.160 minut. Torej oddaja Globus ne bo ukinjena, ukinjamo zgolj ime oddaje, vsebina se prenaša v novo oddajo, s katero se bo obseg novic z zunanjepolitično tematiko povečal za kar 63 odstotkov. S tem bomo v še večjem obsegu izpolnjevali poslanstvo javne televizije.

Žal mi je, da sem vas spravil v zadrego, potem ko ste vodstvu Televizije Slovenija in javnosti naslovili odprto pismo na podlagi nepreverjene novice, ki ste jo prebrali. Po drugi strani pa je zadeva koristna za vse nas, da se zavemo, kako pomembno je v današnjem svetu preverjati informacije, ki jih dobimo. Zadregi bi se lahko izognili, če bi prebrali Programsko-produkcijski načrt TV Slovenija za leto 2022, kjer je sprememba jasno razložena, ali pa, da bi novico, ki ste jo prebrali, preprosto preverili pri odgovornih na RTV Slovenija.

Prav tako ne drži vaša trditev, da Globus trenutno predstavlja izvrstno in nepogrešljivo oddajo. Problem oddaje je, da je na sporedu le enkrat tedensko, in to zgolj v dolžini približno 20 minut, kar ji onemogoča hitro odzivanje na dnevno aktualne mednarodne dogodke. Oddaja ni nepogrešljiva, saj je julija in avgusta sploh ni na sporedu, kot da takrat ni novic iz sveta. To so razlogi, da se v zadnjih letih Globus sooča s precejšnjim padcem gledanosti. Skrbi nas, saj davkoplačevalci letno za oddajo namenjajo približno 250 tisoč evrov. Še leta 2018 je Globus v povprečju dosegal 12 odstotkov vseh gledalcev pred televizijskimi ekrani oziroma približno 94.300. Letos jih dosega le še 72.600 oziroma devet odstotkov, kar je najnižja gledanost v zgodovini oddaje, in to kljub temu da je pred Globusom oddaja Tarča, ki vrsto let beleži rast gledanosti.

To pomeni, da je oddaja izgubila skoraj 22 tisoč nekoč zvestih gledalcev. Kar 91 odstotkov gledalcev omenjene oddaje ne gleda oziroma je ne želi gledati, kar pa ne pomeni, da 91 odstotkov ljudi ne zanimajo novice iz sveta. Podatki AGB Nielsen kažejo, da je letos oddajo spremljalo zgolj 13.900 gledalcev, starih od 18 do 49 let. Da bi preprečili nadaljnje padanje gledanosti in marginalizacijo oddaje, smo se odločili, da jo po več kot desetih letih nespremenjenega koncepta prenovimo in moderniziramo (po zgledu oddaj na BBC News) in ji omogočimo, da postane dnevno-informativna oddaja, ki vsebuje aktualne dogodke tistega dne, ko je na sporedu.

Iz Programsko produkcijskega načrta TV Slovenija 2022 je razvidno, da je neresnična tudi vaša trditev, da TV Slovenija v prihodnjem letu načrtuje favoriziranje narodnozabavnih tem. Podatki kažejo ravno nasprotno. Načrtujemo zgolj eno samo oddajo z narodnozabavno glasbo, in to celo v manjšem obsegu kot v preteklih letih.

S spoštovanjem, dr. Valentin Areh, v. d. direktorja TV Slovenija
Novice Kaj javna televizija med hudo epidemijo sporoča o stroki z "Janezovimi upognjenci"? igor pirkovič, jože možina Novice Napeta situacija na RTV: oglasila sta se Igor Pirkovič in Jože Možina  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin