Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 9. 2020,
10.41

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,79

38

Natisni članek

Jelko Kacin Koronavirus

Petek, 25. 9. 2020, 10.41

3 leta, 7 mesecev

Kacin: Samo vprašanje časa je, kdaj se bo pojavilo novo žarišče #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,79

38

"Virus kroži v populaciji, zato je samo vprašanje časa, kdaj se bo ponovno pojavilo novo žarišče v kateri od delovnih organizacij. Odgovornost, da do tega ne pride, je na strani vseh – delavcev in delodajalcev," je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Vlada delodajalcem ob tem priporoča uvedbo dela od doma, kjer delovni proces to omogoča.

V Sloveniji so v sredo ob 2.848 opravljenih testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 122 ljudeh. V bolnišnici se zdravi 63 bolnikov, od tega 13 na intenzivni negi. Včeraj sta umrla dva bolnika z boleznijo covid-19. V domačo oskrbo so v sredo odpustili devet ljudi, prav toliko pa so jih na novo sprejeli v bolnišnico. 

Kar četrtina primerov v Ljubljani

Današnje številke so slabe, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Včerajšnji dan je prinesel dva rekorda, največ opravljenih testov in največ potrjeno okuženih. Epidemiološka poizvedovanja še potekajo, a podatki za zdaj kažejo, da je bilo včeraj največ primerov, slaba četrtina, potrjenih v Ljubljani. Po podatkih sledilnika covid-19 so v Ljubljani v četrtek potrdili 52 primerov.

Kacin je povedal, da bo vlada, če bo število okuženih v naslednjih dneh še veliko, sprejela nove ukrepe. Med prvimi ukrepi, ki bi ga lahko vlada sprejela, je omejitev druženja na šest ljudi. Trenutno je v veljavi ukrep, ki dovoljuje druženje do deset ljudi.

Testiranje na koronavirus. Koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice V Sloveniji v četrtek rekordnih 192 novih okužb #video

"Če ste prehlajeni, bolni, ostanite doma"

"Ker si po spomladanski izkušnji z zaprtjem države nihče med nami ne želi, da bi se socialno in gospodarsko življenje v Sloveniji ponovno ustavila, vlada vse svoje moči usmerja v to, da vsakodnevno življenje ohrani v čim bolj običajnih okvirih," je povedal Kacin.

Nov rekord: v Sloveniji v četrtek 192 novih okužb. Novinar: Domen Anderle/Video: Planet.


Dodal je, da je vlada prejšnji teden sprejela kar nekaj priporočil, ki se nanašajo tako na prilagajanje našega vsakdana kot tudi na prilagajanje delovnih procesov trenutnim razmeram. "Vdor virusa v katerokoli organizacijo ima lahko izredno negativne posledice za vodenje delovnih procesov. Če ste prehlajeni, če ste bolni, pokličite zdravnika, delodajalca in ostanite doma."

Vlada priporoča delodajalcem delo od doma

Dodal je, da vlada priporoča omejevanje medsebojnih stikov povsod, kjer je to mogoče brez večjih posledic za življenje in delo. Predstojnike organizacij, upravljavce stavb in organizatorje dogodkov poziva, da v okviru svojih pristojnosti poskrbijo za upoštevanje ukrepov in priporočil. "Vlada delodajalcem priporoča tudi uvedbo dela od doma povsod, kjer delovni proces to omogoča. Za vse, ki morajo biti prisotni na delovnih mestih, pa delodajalcem priporoča, da ob vstopu v delovne prostore uvedejo redno merjenje telesne temperature zaposlenih," je na novinarski konferenci še povedal Kacin. 

Dejal je, da je zakonska podlaga za merjenje temperature že urejena v zakonu o varnosti in zdravju pri delu, po katerem so delodajalci dolžni poskrbeti za varnost ter zdravje zaposlenih.

"Koronavirus ne nastaja na delovnem mestu, ampak se lahko širi"

"Bistvo ocene tveganja pri koronavirusu je to, da koronavirus ne nastaja na delovnem mestu, ampak se lahko širi," je povedala predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak. Zato mora delodajalec razmišljati tudi o preprečevanju vnosa virusa v delovno organizacijo, navaja STA.

Veliko delodajalcev je prilagodilo delovni proces in poskrbelo za primerno medosebno razdaljo, je spomnila Dodič Fikfakova. A so številni pozabili na možnost prenosa pri podajanju predmetov dela, v kopalnicah, pri vhodih in izhodih ter med odmori, še posebej ob kajenju.

Poudarila je, da so delodajalci ob bioloških dejavnikih tveganja dolžni prilagoditi oceno tveganja. Svetuje, da delovni proces prilagodijo po posvetu z varnostnim inženirjem in strokovnjakom za medicino dela. Spomnila je še, da so delodajalci dolžni posebno skrb nameniti ogroženim skupinam, kot so kronični bolniki, mladoletni in nosečnice. "Če gre za veliko ogroženost, je dolžnost delodajalca, da za te bolnike priskrbi delo od doma," je povedala. Svetuje pa tudi, da se delodajalec o primernosti ukrepov pogovori s specifičnim zdravnikom, še pieš STA.

Lejko Zupančeva poziva k upoštevanju priporočil

Predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je ob naraščanju števila bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno nego, ponovno pozvala k doslednemu upoštevanju epidemioloških priporočil. Le tako bo mogoče zagotoviti dovolj bolniških kapacitet in ustrezno usposobljenega kadra za zdravljenje in nego, je opozorila, piše STA.
Ne spreglejte