Slovenija in Velika Britanija za krepitev odnosov tudi po brexitu

Slovenija in Velika Britanija imata dobre odnose, ki jih želita krepiti tudi po brexitu, sta v Ljubljani poudarila slovenski in britanski zunanji minister Karl Erjavec in Boris Johnson. "Hočemo močno Veliko Britanijo, močno EU in močno Slovenijo znotraj EU," je dejal Johnson, sicer eden glavnih zagovornikov brexita.

Britanski zunanji minister Boris Johnson je potrdil, da bo Velika Britanija izstopila iz Evropske unije.

1 / 8

Britanski zunanji minister Boris Johnson je potrdil, da bo Velika Britanija izstopila iz Evropske unije. Foto: Matej Leskovšek

2 / 8

Foto: Matej Leskovšek

3 / 8

Foto: Matej Leskovšek

4 / 8

Foto: Matej Leskovšek

5 / 8

Foto: Matej Leskovšek

6 / 8

Foto: Matej Leskovšek

7 / 8

Foto: Matej Leskovšek

8 / 8

Foto: Matej Leskovšek

Britanski zunanji minister Boris Johnson je uvodoma slovenskemu kolegu Karlu Erjavcu dejal, da je Slovenija uspešnejša od Velike Britanije. "Na olimpijskih igrah ste glede na število prebivalcev osvojili več medalj kot Britanci. Imate najboljše skakalce na svetu. Kmalu boste imeli Slovenko v Beli hiši," je v šali dejal nekdanji londonski župan, ki je vodenje britanske diplomacije prevzel lani poleti po britanskem referendumu o izstopu iz EU. Ves čas kampanje je zagovarjal brexit. V Ljubljano je pripotoval v okviru obeležitve 25. obletnice britanskega priznanja Slovenije.

Ministra sta izrazila prepričanje, da se bodo odnosi med Slovenijo in Veliko Britanijo okrepili in poglobili. "Bilo je odličnih 25 let, veselimo se naslednjih 250 let," je dejal Johnson.

Boris Johnson Foto: Matej Leskovšek

"Zapustili bomo EU, a ne bomo zapustili Evrope"

Johnson je dejal, da so zelo pomembna politična področja sodelovanja. Potrdil je, da Velika Britanija bo izstopila iz Evropske unije. "Zapustili bomo EU, a ne bomo zapustili Evrope," je Johnson ponovil stališče Londona. "Hočemo močno Veliko Britanijo, močno EU in močno Slovenijo znotraj EU," je dodal. "Nočemo, da EU oslabi, ampak jo hočemo podpreti od zunaj," je pojasnil.

Boris Johnson in Karl Erjavec Foto: Matej Leskovšek Erjavec je odnose med državama označil za odlične, brez odprtih vprašanj, med Ljubljano in Londonom ves čas teče politični dialog. Gospodarsko sodelovanje se je v zadnjih dveh letih povečalo za 18 odstotkov, z Johnsonom pa sta se dogovorila še za nadaljnjo krepitev.

Ministra sta danes govorila tudi o migrantski krizi. Johnson je dejal, da se Velika Britanija zaveda pomembne vloge Slovenije na področju migracij.

Erjavec je Johnsona danes tudi seznanil s potekom arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Govorila sta tudi o Zahodnem Balkanu ter izmenjala mnenje o stanju v regiji, s katerim, kot je dejal Erjavec, nista najbolj zadovoljna - tako v Makedoniji, BiH in drugod. Je pa po njegovem "primarno, da imajo te države evroatlantsko perspektivo".

Srečal se je tudi s Pahorjem in Cerarjem

Vodjo britanske diplomacije sta danes sprejela še premier Miro Cerar in predsednik republike Borut Pahor. S premierjem sta ocenila, da je politično, gospodarsko in kulturno sodelovanje med državama na zelo visoki ravni. Zavzela pa sta se za iskanje nadaljnjih priložnosti, posebej na gospodarskem področju, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Slovenski premier Cerar in britanski minister Johnson pričakujeta, da bo postopek izstopa Velike britanije iz EU potekal na konstruktiven način. Slovenski premier Cerar in britanski minister Johnson pričakujeta, da bo postopek izstopa Velike britanije iz EU potekal na konstruktiven način. Foto: Matej Leskovšek

Glede vprašanja brexita sta Cerar in Johnson izrazila pričakovanje, da bo postopek izstopa potekal na konstruktiven način, "z ohranitvijo prijateljskih odnosov in poglobljenega sodelovanja med državami na različnih področjih tudi v prihodnje". Poudarila sta tudi dobro skupno delovanje v okviru Nata in izmenjala poglede o varnostnih razmerah v Evropi in njeni soseščini, so še sporočili iz Cerarjevega kabineta.

Vodjo britanske diplomacije je sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor. Vodjo britanske diplomacije je sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor. Foto: Matej Leskovšek

Zatem sta se Johnson in Erjavec v Narodni galeriji skupaj udeležila slovesnosti ob 25-letnici britanskega priznanja Slovenije.

Boris Johnson Foto: Matej Leskovšek

Sorodne vsebine

Komentarji

4
  • ljubat / 05.05.2017. ob 18:47

    "To je angleški Trump " a enako BUTAST in s kompleksom VEČVREDNOSTI, hlapček Erjavček pa je skakljal od veselja...ampak bo kmalu dobil klufuto od Junckerja !

  • norimax / 12.01.2017. ob 11:26

    Johnson je po vsej "diplomaciji" in slinjenju okrog njega v Ljubljani, tako po vkrcanju na avion za London, najbrž dejal: "Goni jih u ........"....

  • Kritik / 11.01.2017. ob 20:38

    To je angleški Trump :)

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano