Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2019,
17.31

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

zdravstvena nega babiška nega medicinske sestre Samo Fakin

Četrtek, 21. 2. 2019, 17.31

5 let, 1 mesec

V zdravstveni negi ministru Fakinu očitajo mačehovski odnos #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Predstavniki zdravstvene in babiške nege so na današnji okrogli mizi spet poudarili, da je stanje na njihovem področju vse slabše. Ministrstvu za zdravje na čelu z ministrom Samom Fakinom so očitali mačehovski odnos do njihovih opozoril in da zamuja s potrditvijo poklicnih aktivnosti in kompetenc, ki so temelj za določitev standardov in normativov.

Predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman je dejala, da je treba na njihovo področje vnesti red, kar pa ni mogoče brez določitve poklicnih aktivnosti in kompetenc. Spomnila je, da bi moralo ministrstvo za zdravje v skladu z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti dokument o tem potrditi že do sredine lanskega leta.

Zdravnik
Novice Za skrajševanje čakalnih dob porabili le osem od 18 milijonov evrov

Medicinskih sester in tehnikov primanjkuje, izgorelost zaposlenih je vedno večja

Predsednik razširjenega strokovnega kolegija za zdravstveno in babiško nego pri ministrstvu Brane Bregar je pojasnil, da je dokument o aktivnostih in kompetencah kolegij pripravil v soglasju z zbornico in ga pravočasno tudi potrdil. Dodal je, da zavlačevanje ministrstva z uveljavitvijo dokumenta razume kot neupoštevanje stroke.

Predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman je spomnila, da bi moralo ministrstvo za zdravje poklicne aktivnosti in kompetence potrditi že do sredine lanskega leta. | Foto: STA , Predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman je spomnila, da bi moralo ministrstvo za zdravje poklicne aktivnosti in kompetence potrditi že do sredine lanskega leta. Foto: STA ,

Generalna sekretarka sindikata zdravstva in socialnega varstva Dragica Kekec je opozorila, da stavkovni sporazum ministrstvo, potem ko je zamudilo zakonski rok, zavezuje, da poklicne aktivnosti in kompetence sprejme do 3. marca letos. Poudarila je, da njihovo sprejetje ne bo prineslo dodatnih zaposlitev, ampak bo le uredilo zdajšnje stanje.

Članica upravnega odbora mednarodnega sveta medicinskih sester Brigita Skela Savič je spomnila na podatke za Slovenijo za leto 2017, ki kažejo, da je zgolj v bolnišnicah primanjkovalo 1.400 diplomiranih medicinskih sester in 700 medicinskih tehnikov. Po njenih besedah se je stanje od tedaj še poslabšalo, izgorelost zaposlenih pa je vedno večja.

Čakalne vrste
Novice "Slovensko zdravstvo ne razpada, ampak je že razpadlo" #video

Ministru Fakinu in ministrstvu za zdravje očitajo mačehovski odnos do njihovih opozoril

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Pia Vračko se je strinjala, da se mudi z opredelitvijo aktivnosti in kompetenc, "a še vedno ni dorečena njihova vsebina". Po njenih besedah ministrstvo ne more pritrditi povečevanju števila medicinskih sester na račun storitev, ki niso povezane z nego bolnikov, saj bi s tem po nepotrebnem narasli stroški.

Generalna direktorica direktorata za dolgotrajno oskrbo Klavdija Kobal Straus je na očitek predstavnikov zdravstvene in babiške nege, da minister Samo Fakin očitno tudi do 3. marca, kot zahteva stavkovni sporazum, ne bo podpisal dokumenta o aktivnostih in kompetencah, odgovorila z napovedjo, da bo odločitev ministra do tedaj zagotovo znana.

Podpredsednik zdravniške zbornice Dean Klančič se je strinjal, da timskega dela, ki je bistveno za kakovostno obravnavo bolnikov, ni brez natančno določenih aktivnosti in kompetenc vseh vpletenih. | Foto: STA , Podpredsednik zdravniške zbornice Dean Klančič se je strinjal, da timskega dela, ki je bistveno za kakovostno obravnavo bolnikov, ni brez natančno določenih aktivnosti in kompetenc vseh vpletenih. Foto: STA ,

Ažmanova je sicer na vprašanje, ali se bodo v zdravstveni in babiški negi odločili za stavko, če bo ministrstvo zamudilo tudi 3. marec, odgovorila, da "tako kot doslej tudi tokrat ne bomo zapustili bolnikov, toda čakanja ni več". Ob tem se je vprašala, ali bi ministrstvo imelo enak mačehovski odnos, če bi zahteve prihajale iz zdravniških vrst.

Podpredsednik zdravniške zbornice Dean Klančič se je strinjal, da timskega dela, ki je bistveno za kakovostno obravnavo bolnikov, ni brez natančno določenih aktivnosti in kompetenc vseh vpletenih. Hkrati je opozoril na škodo, ki jo povzroča drobljenje na poklicne skupine.

UKC Ljubljana Bolnica dr. Petra Držaja
Novice Klavrno stanje slovenskih bolnišnic: padajoči stropi, rjava voda iz pip #video

Poslanec Kordiš: Položaj v sektorju zdravstvene in babiške nege je kritičen

Dokument o poklicnih aktivnostih in kompetencah v zdravstveni in babiški negi bo tudi tema nujne seje parlamentarnega odbora za zdravstvo. Sejo so zahtevali poslanci Levice, ki pritrjujejo ocenam, da je stanje na tem področju kritično. Na seji bodo predlagali sklep, s katerim bi odbor pozval ministra Fakina, naj sprejme dokument.

"Položaj v sektorju zdravstvene in babiške nege je kritičen. Ministrstvo zaradi zavlačevanja s podpisom pod strokovno pripravljen dokument od 2.500 do tri tisoč medicinskim sestram odreka pravico do pravične plače," je na današnji novinarski konferenci poudaril poslanec Levice Miha Kordiš. Po njegovih besedah je takojšnje ukrepanje ministrstva nujno.

S sprejetjem dokumenta bi po mnenju Levice ministrstvo omogočilo, da tri skupine srednjih medicinskih sester pridobijo licence za opravljanje zdravstvene nege kot diplomirane medicinske sestre. Kot so zapisali v poslanski skupini, gre večinoma za zdravstvene delavke in delavce, ki so opravljali aktivnosti in kompetence diplomiranih medicinskih sester, a za to niso bili primerno plačani.

Ne spreglejte