Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 4. 2013,
12.59

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ZZZS zdravila

Nedelja, 7. 4. 2013, 12.59

8 let, 1 mesec

V zdravniški zbornici načeloma naklonjeni uvedbi terapevtskih skupin zdravil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pri Zdravniški zbornici Slovenije podpirajo prizadevanja zdravstvene blagajne pri ukrepih vzdržnosti sredstev namenjenih za zdravila.

Opozarjajo, da se lahko na račun prihrankov s sistemom terapevtskih skupin zdravil državljanom omogoči večjo dostopnost do novih inovativnih zdravil. Bojijo se le večje obremenitve družinskih zdravnikov.

Kot so sporočili iz zdravniške zbornice, na formalni ravni ne sodelujejo pri nastajanju tega pravilnika, a tematiko spremljajo in "na načelni ravni podpiramo prizadevanja ZZZS pri ukrepih vzdržnosti sredstev namenjenih za zdravila".

Metodo ocenjujejo kot eno od oblik kliničnega in ekonomskega vrednotenja zdravil "Praksa v številnih državah EU pritrjuje takim ukrepom, ki pomenijo pritisk na zmanjševanje cene zdravil. Metodo ocenjujemo kot eno od oblik kliničnega in ekonomskega vrednotenja zdravil. Na tak način lahko državljanom omogočimo večjo dostopnost do novih inovativnih zdravil z bistveno večjo dodano vrednostjo in sprejemljivo stroškovno učinkovitostjo," je zapisal predsednik zbornice Andrej Možina.

Ob tem dodaja, da so že v pripravah opozarjali na odločilno vlogo strokovnih teles v okviru Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki sodelujejo v tem postopku. Ta mora namreč v nastajanju novosti predvideti in spremljati vse možne zaplete pri realizaciji projekta, je ocenil.

Kot bistveno je izpostavil dobro in pravočasno obveščanje zavarovancev in zdravnikov. "Že v pripravah smo opozarjali na povečane obremenitve zlasti splošnih zdravnikov, ki so že tako ali tako obremenjeni," je opozoril Možina. Zato je zbornica predlagala njihovo razbremenitev z odpravo administrativnih opravil in ga lahko ZZZS brez težav odpravi. "E-recept, ki ga že leta nestrpno pričakujemo, je le eden od ukrepov, hkrati pa ustrezna informacijska podpora za spremljanje oz. preprečevanje interakcij zdravil," so zapisali pri zbornici.

Poudarjajo tudi, da je treba novi model uvajati v prakso skrajno previdno in postopoma, saj bi s tem zminimalizirali tveganja za nepredvidene zaplete.

Soglasje mora dati še ministrstvo za zdravje Skupščina ZZZS je namreč prejšnji teden potrdila predlog pravilnika o razvrščanju zdravil na listo, ki uvaja terapevtske skupine zdravil in njihove najvišje priznane vrednosti. Soglasje mora dati še ministrstvo za zdravje. Terapevtska skupina zdravil je skupina, ki vključuje vsa zdravila z enako terapevtsko indikacijo. To torej niso medsebojno zamenljiva zdravila z enako aktivno učinkovino, pač pa so si med seboj le podobna, saj so namenjena za zdravljenje iste bolezni. Na tak način bi lahko pri posamezni skupini zdravil letno privarčevali do 10 odstotkov sredstev.

Ne spreglejte