SiolNET. Novice Slovenija
3,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V torek potrdili 14 novih okužb, dve novi v Hrastniku #video

3,78

termometer

V torek so potrdili 14 okužb z novim koronavirusom v 13 občinah. Naredili so 919 testov. V ponedeljek so prav tako potrdili 14 okužb, v nedeljo pet, v soboto pa 16. Dve novi okužbi so potrdili v domu starejših v Hrastniku, ki velja za eno od glavnih žarišč bolezni covid-19 v Sloveniji. V Rogaški Slatini je okužen otrok. V URI Soča, kjer so v torek potrdili okužbi pri dvema bolnikoma, so bili zaposleni na testiranjih negativni. 

Aktivno okuženih je 237 ljudi. V bolnišnicah se jih zdravi 21, od tega štirje na intenzivni negi. Od novih okužb so dve potrdili pri oskrbovancih Doma Starejših Hrastnik, kjer je eno od žarišč okužb z novim koronavirusom.

Brise bodo odvzeli 41 oskrbovancem

Med stanovalci je trenutno 40 aktivnih okužb, med zaposlenimi v domu pa 10. V domu bodo danes brise odvzeli 41 oskrbovancem, nameščenim v beli coni. Rezultati testiranja na okužbo z novim koronavirusom bodo znani v četrtek, piše STA.

Dve novi okužbi so potrdili v domu starejših v Hrastniku, ki velja za eno od glavnih žarišč bolezni covid-19 v Sloveniji. Dve novi okužbi so potrdili v domu starejših v Hrastniku, ki velja za eno od glavnih žarišč bolezni covid-19 v Sloveniji. Foto: STA

Zdravstveno stanje obolelih stanovalcev je po zadnjih podatkih stabilno. Vsi oboleli so nastanjeni v rdeči coni doma, so še navedli v občini Hrastnik. Po podatkih covid-19 sledilnika imajo v občini Hrastnik 57 aktivnih okužb. Od izbruha okužbe 10. julija do danes so za covidom-19 umrli trije stanovalci doma.

Po eno novo okužbo so v torek potrdili v občinah Ljubljana, Šenčur, Ajdovščina, Celje, Dobrova-Polhov Gradec, Dravograd, Ilirska Bistrica, Škofja Loka, Tišina, Kočevje, Škofljica in Vojnik.

Popoldne so iz vrtca Rogaška Slatina za spletni portal Novice.si potrdili informacijo, da je okužen otrok v enoti Izvir. Kot je za Radio Rogla povedala ravnateljica vrtca, so v skladu s svojimi protokoli in navodili pristojnih že obvestili vse starše otrok, ki so bili v stiku z okuženim. V izolaciji bo tako jutri ostalo 18 otrok in njihove vzgojiteljice. Prostore vrtca bodo razkužili.

Vrtec bo jutri normalno odprt, vsi, ki so bili v stiku z okuženim otrokom, pa ostajajo doma, še piše portal Novice.si.

Tomaž Vovko Trendi Infektolog Tomaž Vovko: Bojimo se zime, ko bosta udrihala gripa in covid-19 hkrati

Okužena fizioterapevtka iz Ljubljane

V nedeljo so potrdili okužbo z novim koronavirusom tudi pri zaposleni v fizioterapiji v šentviški enoti Zdravstvenega doma Ljubljana. Zaposlene, s katerimi je bila okužena v stiku, so poslali v karanteno, kontaktirali so tudi bolnike, ki so bili v stiku s fizioterapevtko, ki je pri delu nosila zaščitno opremo, so pojasnili v zdravstvenem domu.

Kot so za STA navedli v Zdravstvenem domu Ljubljana, se je fizioterapevtka iz enote Šentvid, o kateri je prva poročala Televizija Slovenija, okužila v domačem okolju. Ob potrditvi okužbe ni imela nikakršnih bolezenskih znakov covida-19.

V zdravstvenem domu so, kot so zatrdili, nemudoma ukrepali, vse druge zaposlene v fizioterapiji in laboratorijska delavca, s katerimi je bila okužena v stiku, so poslali v karanteno. Bolnike, ki so bili z njo v zaščitenem stiku, pa so v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) obvestili o nadaljnjih postopkih glede spremljanja njihovega zdravstvenega stanja, še piše STA.

Zaradi nespoštovanja pravil popolna prepoved obiskov

Iz UKC Ljubljana so sporočili, da zaradi nespoštovanja pravil in zagotavljanja varnosti z današnjim dnem popolnoma prepovedujejo obiske na oddelku centralne intenzivne terapije. Režim v ostalih intenzivnih terapijah ostaja nespremenjen, so prek Twitterja sporočili iz naše največje bolnišnice.

V URI Soča med zaposlenimi brez okužb

Testi na okužbo z novim koronavirusom, ki so jih po potrjenih okužbah pri dveh bolnikih opravili med 30 zaposlenimi v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča, so bili negativni, testiranja pa bodo ponovili čez teden dni, poroča STA. Po besedah generalnega direktorja Roberta Cuglja je bila okužba verjetno vnesena od zunaj, in ne od zaposlenih.

Kako je bil virus vnesen v ustanovo, je po Cugljevih besedah zelo težko definirati, trdi pa, da ni prišel od zaposlenih. Torej je lahko prišel z obiski, ali pa je bolnik, ki je bil pri njih hospitaliziran teden dni, virus prinesel s seboj. Bolnik je bil sicer popolnoma brez simptomov, je dodal Cugelj.

V URI Soča med zaposlenimi brez okužb, testiranja bodo ponovili čez teden dni. V URI Soča med zaposlenimi brez okužb, testiranja bodo ponovili čez teden dni. Foto: STA

Okužena bolnika sta trenutno na infekcijski kliniki UKC Ljubljana in sta stabilna, je povedal Cugelj. Takoj so ukrepali po protokolu in oddelek, kjer sta bila nameščena bolnika, je trenutno siva cona. Poleg uporabe dodatne zaščitne opreme so določili tudi dodatne ekipe zaposlenih, terapije pa potekajo v sobah bolnikov. Tako bo še približno en teden, ko bodo na oddelku ponovno vzeli brise. Če bodo vsi negativni, bodo začeli spet vzpostavljati normalen oddelek, kar pomeni sprejem novih bolnikov, mogoči bodo tudi obiski.

Delo v inštitutu na vseh drugih oddelkih po njegovih besedah poteka popolnoma nemoteno, imajo tudi obiske in vikend odsotnosti. Prve okužbe v rehabilitacijskem inštitutu so potrdili v začetku tedna. Bolnika sta se nahajala v isti sobi. Drugi bolniki, ki bi lahko bili izpostavljeni, so bili na testiranju negativni, so v URI Soča pojasnili že v torek. Število okuženih v Sloveniji sicer znova narašča od konca maja. Do zdaj se je v Sloveniji okužilo 2.115 ljudi, umrlo jih je 117, naredili pa so 129.733 testov.

Ministrstvo za zdravje je medtem vzpostavilo telefonsko številko 080 71 10, na kateri lahko socialno-varstveni zavodi od ponedeljka do petka med 9. in 11. uro ter med 15. in 16. uro prejmejo strokovne nasvete v povezavi z dilemami, ki se jim porajajo pri delu, v povezavi s preprečevanjem in obvladovanjem okužb z virusom sars-cov-2.

 

 

URI Soča Novice Potrdili 14 novih okužb, okužena tudi bolnika v URI Soča #video Hrvaška, morje Novice Na Hrvaškem 41 novih okužb, umrla ena oseba #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin