Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 7. 2020,
8.28

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

2

Natisni članek

okužba COVID-19 Koronavirus

Torek, 28. 7. 2020, 8.28

3 leta, 9 mesecev

Potrdili 14 novih okužb, okužena tudi bolnika v URI Soča #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

2

V ponedeljek so potrdili 14 okužb z novim koronavirusom, naredili pa so 874 testov. V statistiko umrlih zaradi bolezni covid-19 so vpisali eno novo osebo. V domu starostnikov v Hrastniku so potrdili eno novo okužbo, kar pomeni, da je število okuženih oskrbovancev naraslo na 42. Z novim koronavirusom sta okužena tudi dva bolnika iz URI Soča.

Aktivno okuženih je 242 ljudi. V bolnišnicah je trenutno 17 bolnikov, od tega trije na intenzivni negi. Od novih okužb so tri potrdili v občini Bloke, po dve v občinah Ljubljana in Rogaška Slatina, po eno pa v občinah Hrastnik, Postojna, Jesenice, Celje, Hrpelje-Kozina, Majšperk in Železniki.

V Domu starejših Hrastnik so v ponedeljek potrdili okužbo z novim koronavirusom pri oskrbovanki, kar pomeni, da je število okuženih oskrbovancev naraslo na 42. Umrla je tudi ena oskrbovanka doma, tako da so skupaj od izbruha okužbe 10. julija zaradi bolezni covid-19 umrli trije oskrbovanci doma, so danes sporočili iz hrastniške občine.

koronavirus, koronavirus splošno
Novice V nedeljo le pet novih okužb #video

Pomagajo jim zunanji zdravstveni delavci

Ker se dom spopada s kadrovsko stisko, jim pri oskrbi in negi stanovalcev pomagajo zunanji zdravstveni delavci. Trenutno gre za zdravstvene delavce iz Doma starejših občanov Ljutomer, Centra starejših Zimzelen Topolšica, Doma starejših občanov Metlika, Zdravstvenega doma Hrastnik, Splošne bolnišnice Trbovlje in Doma Lukavci.

V Domu starejših Hrastnik so v ponedeljek pri oskrbovanki potrdili novo okužbo z novim koronavirusom, kar pomeni, da je število okuženih oskrbovancev naraslo na 42. | Foto: STA , V Domu starejših Hrastnik so v ponedeljek pri oskrbovanki potrdili novo okužbo z novim koronavirusom, kar pomeni, da je število okuženih oskrbovancev naraslo na 42. Foto: STA ,

Pred tem pa so jim na pomoč prišli tudi zdravstveni delavci iz novomeške bolnišnice, Doma Tisje Šmartno pri Litiji in Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu, navajajo na Občini Hrastnik. Tudi danes so tako kot v preteklih dneh v domu odvzeli nekaj brisov, rezultati testiranja na okužbo z novim koronavirusom pa bodo znani v sredo, je za STA povedal direktor doma Drago Kopušar.

V Domu starejših Hrastnik imajo sicer 125 oskrbovancev, za katere skrbi okrog 75 zaposlenih. V kraju Hrastnik pa se je tako skupno število aktivnih okužb povzpelo na 74, med njimi je 21 prebivalcev Hrastnika zunaj doma, še piše STA.

 

V URI Soča okužena dva bolnika

Okužbo z novim koronavirusom so v ponedeljek in danes potrdili tudi pri dveh bolnikih v URI Soča, ki sta bila v isti sobi, so za STA potrdili v URI Soča. Drugi bolniki, ki bi lahko bili izpostavljeni, so bili na testiranju negativni. Tudi med zaposlenimi potrjenih okuženih v tem trenutku ni, na nekatere rezultate pa še čakajo.

V URI Soča so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri dveh bolnikih, ki sta tam na zdravljenju. | Foto: STA , V URI Soča so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri dveh bolnikih, ki sta tam na zdravljenju. Foto: STA ,

V Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča so skupno zaradi pojava okužbe testirali 30 zaposlenih in tri bolnike. Na nekatere rezultate še čakajo, zaposleni pa so do rezultatov brisov v izolaciji, so navedli na inštitutu, kjer izvor okužbe še ugotavljajo. Pojasnili so še, da ima URI Soča za primer pojava okužbe med bolniki izdelan ustrezen protokol. Takoj so vzpostavili poseben izolacijski oddelek, kamor sta bila nameščena bolnika z novim koronavirusom.

Oddelek, na katerem sta se zdravila okužena bolnika, so preoblikovali v sivo območje, kar pomeni, da bodo vse druge bolnike določen čas opazovali. Delo na drugih oddelkih in službah se nemoteno nadaljuje, so še navedli na URI Soča. S potekom dogodkov so seznanili tudi ministrstvo za zdravje, poroča STA.

Bojana Beović
Novice "Pri bivanju na Hrvaškem je treba biti izrazito pozoren" #video

V Vipavi en primer med zaposlenimi

V Centru starejših Pristan iz Vipave so bili na zadnjem testiranju na novi koronavirus vsi stanovalci negativni, so pa v petek odkrili en primer okužbe med zaposlenimi, je za STA povedal direktor centra Martin Kopatin. Omenjeni zaposleni sicer ni bil v stiku z zdravimi stanovalci in jih tako ni mogel okužiti, je dodal. Do zdaj so v vipavskem centru skupno potrdili 25 okuženih, zbolelo je 15 stanovalcev, devet zaposlenih in en zunanji sodelavec, je še navedel Kopatin.

Nova smrt

V statistiko umrlih zaradi bolezni covid-19 so vpisali eno novo osebo. V nedeljo so iz hrastniškega doma za starejše občane sporočili, da sta umrla dva njihova oskrbovanca, v statistiki za nedeljo pa novih umrlih ni bilo.

Na ministrstvu za zdravje so za STA včeraj pojasnili, da se razlike med podatki dogajajo zato, ker lahko nastane časovni zamik pri poročanju. Podatke o umrlih namreč prejemajo od bolnišnic, domov za starejše občane in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. "Podatek o eni smrti smo že prejeli in ga bomo prišteli jutri, podatka o drugi smrti pa do tega trenutka še nismo prejeli," so dejali včeraj.

Hrvaška, morje
Novice Na Hrvaškem 41 novih okužb, umrla ena oseba #video

V ponedeljkih več okužb kot ob koncih tedna

Ob sobotah in nedeljah se opravi manj testov, zato tudi odkrijejo manj okuženih. Ti se potem testirajo ob ponedeljkih, zato je ponavadi število na novo okuženih ob ponedeljkih precej višje kot ob sobotah in nedeljah.

Število okuženih v Sloveniji sicer znova narašča od konca maja. Do zdaj se je v Sloveniji okužil 2.101 človek, umrlo je 117 ljudi, naredili pa so 128.814 testov.

Ne spreglejte