SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Stranki Mira Cerarja ne bo več tako, kot je bilo

2

termometer

Rodila se je 2. junija 2014 v Ljubljani. Spočel jo je Miro Cerar. Po devetih mesecih se bo SMC ponovno rodila na prvem rednem kongresu v Sežani. Kot Stranka modernega centra.

Ob rojstvu je dišalo po sekti, ki jo vodi karizmatični voditelj. Po devetih mesecih gre SMC na kongres kot največja vladna stranka, ki se je na evropski ravni umestila med liberalce.

Doma želi igrati vlogo sredinske socialno-liberalne stranke, ki je sprejemljiva na levo in na desno, čeprav se njeni vodilni možje kot hudič križa otepajo primerjav z nekdaj mogočno LDS.

Tihi in glasni odpadnik V devetih mesecih so v Stranki Mira Cerarja zabeležili kar nekaj kadrovskih odklonov od Mira Cerarja. Izstopala sta dva. Eden je odšel tako tiho, kot je prišel. Nekdanji generalni sekretar LDS Peter Jamnikar je zdaj nekdanji član Stranke Mira Cerarja. Odslovili so ga po julijski volilni zmagi.

Drugi nekdanji član SMC še vedno izstopa. Ni tiho, a ni konkreten. Bojan Dobovšek je še vedno član poslanske skupine SMC, čeprav pravi, da so omrežja omrežila Stranko Mira Cerarja. Težava je v tem, da imen domnevnih stricev iz ozadja Dobovšek ne razkriva.

Neke druge koalicije in neke naše milijarde SMC devet mesecev od rojstva odhaja na kongres kot stranka, ki ima evropsko komisarko, večino ministrskih mest v vladi in tako veliko poslansko skupino, da lahko začasne koalicije sklepa tudi zunaj okvirov koalicije, ki jo tvori z DeSUS Karla Erjavca in Socialnimi demokrati Dejana Židana.

V prihodnjih devetih mesecih se bo bil boj za nadzor nad milijardami evrov državnega premoženja, v katerem bosta poskušala Erjavec in Židan igrati pomembno vlogo. Da Miru Cerarju ne bo lahko, je pokazala maratonsko dolga seja vlade, na kateri so odločali o kadrih dveh institucij, ki bosta predstavljali bojno polje interesov. Zmagovalec v igri za slabo banko in Slovenski državni holding bo imel prednost v igrah, ki se bodo odvijale v prihodnjih letih.

Kdo je slišal vodjo sekte? Predsednik vlade in SMC bo imel na kongresu v Sežani 20-minutni govor, ki so ga umestili pred večerna televizijska poročila. "Spoštovane članice in člani stranke, simpatizerji in vsi drugi, ki me slišite: nastopil je čas, ko se moramo povezati in prevzeti vodstvo," je dejal Cerar 2. junija 2014 na ustanovnem kongresu na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Sežanski modernisti Videli bomo, ali bo na kongresu v Kosovelovem domu v Sežani še dišalo po sekti. Miro Cerar bo moral novo rojstvo SMC kot Stranke modernega centra pospremiti z veliko več vsebine. Devet mesecev od rojstva je SMC največja vladna stranka. Romantike je konec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin