Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 4. 2023,
19.45

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,04

37

Natisni članek

Pohorje vetrna elektrarna

Sobota, 22. 4. 2023, 19.45

1 leto, 2 meseca

V Slovenski Bistrici protest proti načrtom za vetrne elektrarne na Pohorju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,04

37

Vetrna elektrarna | Foto STA

Foto: STA

V Slovenski Bistrici se je dopoldne na protestnem shodu zbralo več kot 50 pripadnikov civilne pobude, ki nasprotuje načrtom za gradnjo vetrnih elektrarn na Pohorju, je poročal Radio Slovenija. Te bi različni investitorji postavili na Arehu, Treh kraljih, Kalšah in Rogli.

Podjetje Energo Maks bi v pohorskem naselju Kalše gradilo vetrno elektrarno, ki je razdelila tudi prebivalce. Vetrnico s 85-metrskim stebrom bi postavili le 160 metrov od najbližjega stanovanja. Kot po poročanju radia pravijo tamkajšnji prebivalci, gre za miren okoliš, če pa bi postavili vetrno elektrarno, bi bil hrup nemogoč.

Podjetje Energija na veter pa bi na Arehu in Treh kraljih postavilo 35 vetrnic, ki bi potrebovale še kablovod v občinah Ruše in Slovenska Bistrica.

Za gradnjo vetrnic bi bil potreben posek gozda, pohorske ceste bi bilo treba razširiti, ugotavlja civilna pobuda. | Foto: Ana Kovač Za gradnjo vetrnic bi bil potreben posek gozda, pohorske ceste bi bilo treba razširiti, ugotavlja civilna pobuda. Foto: Ana Kovač

Ruški občinski svet je po navedbah Radia Slovenija služnostno pravico za gradnjo kablovoda že podelil. V Slovenski Bistrici pa temu nasprotujejo. Župan Ivan Žagar meni, da bi namesto občine za umeščanje v prostor morala poskrbeti država ob najširšem vključevanju javnosti. "V tem času pa je sprožen postopek razlastitve občine," je dejal za radio.

V podjetju Energija na veter medtem pravijo, da je projekt zadostil okoljskim zahtevam, da ne leži v varovanem območju in da je pomemben za proces zelenega prehoda.

Ne spreglejte