Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 3. 2012,
11.04

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pesticidi

Četrtek, 22. 3. 2012, 11.04

5 let, 8 mesecev

V Sloveniji že peto leto teden brez pesticidov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V torek se je začela svetovna iniciativa nevladnih organizacij Teden brez pesticidov, v okviru katere se bo zvrstila vrsta aktivnosti.

Te opozarjajo na nevarnosti pesticidov, njihov vpliv na zdravje, hkrati pa predstavljajo možnosti, kako se pesticidom in drugim kemikalijam izogniti, so sporočili iz društva ECHo.

Promocija partnerskega kmetovanja kot dobrega modela prodaje pridelkov ekoloških kmetij Teden brez pesticidov letos poteka v več kot 19 državah, in sicer v znamenju pomena uživanja ekološko pridelane hrane in promocije partnerskega kmetovanja kot dobrega modela prodaje pridelkov ekoloških kmetij. Nevladne organizacije bodo pripravile delavnice in diskusije ter izdale publikacije, s katerimi si prizadevajo širšo javnost informirati o problematiki pesticidov, so zapisali v društvu.

V Sloveniji društvo ECHo sodeluje v projektu že peto leto. Za otroke vrtcev in osnovnih šol je pripravilo likovni natečaj, slike pa bo predstavilo 29. marca na dvorišču Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor, kjer vsak četrtek poteka tudi razdeljevanje košaric potrošnikov, ki sodelujejo v modelu partnerskega kmetovanja.

Pesticide vsebuje več kot 70 odstotkov jabolk v Sloveniji Kot pojasnjujejo v društvu, nas pesticidi in druge nevarne kemikalije spremljajo na vsakem koraku in pogosto se njihove nevarnosti sploh ne zavedamo. Predvsem pa najdemo pesticide kot ostanke v vodi in hrani, ki jo uživamo. Tako so tudi otroci prepogosto izpostavljeni nevarnim pesticidom.

Uradni rezultati monitoringa kažejo, da vsebuje vsako drugo živilo v Sloveniji ostanke pesticidov, še bolj zaskrbljujoč pa je podatek, da slednje vsebuje več kot 70 odstotkov jabolk v Sloveniji. Zaskrbljujoče je tudi, da mnoga živila v Sloveniji vsebujejo ostanke več različnih pesticidov, pri čemer se srečamo s tako imenovanim koktajl učinkom, katerega učinek na zdravje še ni raziskan.

Prednost svežemu sadju in zelenjavi pred vnaprej pripravljenimi jedmi Po besedah predsednice društva ECHo Mojce Žgeč so otroci kapital za zdravo prihodnost. Po njenih besedah je smiselno investirati v njihovo zdravje in dajati prednost svežemu sadju in zelenjavi pred sladkimi ter v naprej pripravljenimi jedmi in pijačami.

Ne spreglejte