SiolNET. Novice Slovenija
0,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Sloveniji se vsako leto rodi 1.400 nedonošenčkov #video

0,43

termometer

Vsak deseti otrok je rojen prezgodaj, kar samo v Evropi pomeni pol milijona nedonošenčkov vsako leto. Koliko je takšnih primerov v Sloveniji?

Video: Planet TV


Pri nedonošenčkih se je meja povsod po svetu premaknila zelo navzdol. Pri dopolnjenih petih mesecih in pol so možnosti za preživetje otroka že zelo velike.

Če pa se otrok rodi 12 tednov prezgodaj, to pomeni v 28. tednu, je njegovo preživetje zagotovljeno in brez posledic. Seveda je njegovo življenjsko okolje vsaj nekaj časa inkubator, ki ponazarja okolje v maternici.

princ Louis Trendi Mali britanski princ Louis bo lahko spal na slovenski odejici

V Sloveniji boljši od povprečja

V Sloveniji se lahko pohvalimo z nižjo stopnjo prezgodnjih porodov, teh je le okoli sedem odstotkov, vendar to še vedno pomeni 1.400 nedonošenčkov na leto.

Večino časa so nedonošenčki v inkubatorjih, saj so ti imitacija maternice. Torej je v njih vlažno in toplo. Toliko stopinj Celzija, kot je otrokova temperatura.

"Spremljamo njihov razvoj. Ni vse idealno, vendar daleč od tega, da bi lahko rekli, da otroci, ki jim gre slabo, potem postanejo invalidi. Težave so pri najmanjših, ki so bili najbolj bolni, predvsem pri abstraktnem razmišljanju, na primer matematika. Po drugi strani pa imajo tudi številni donošeni otroci težave pri tem," je v oddaji Dan. na Planet TV dejala Mojca Klopčaver, diplomirana babica.

Tri mesece prezgodaj rojen otrok v bolnišnici vsaj dva meseca in pol

Klopčaverjeva majhne junake neguje, hrani, previja. Dve leti uvajanja in učenja je potrebnega, preden zaposlenemu prepustijo v roke nedonošenčka.

Tudi fizioterapevtke skrbijo za njihov normalni razvoj. Učijo jih pravilnega gibanja, ki bi se sicer v maternici razvilo spontano.

Tako je torej videti začetna oskrba nedonošenčkov. Če je na primer otrok rojen tri mesece prezgodaj, potem v bolnišnici preživi vsaj dva meseca in pol. Nato je čas za odhod domov.

V studiu Planet TV je bila gostja Tjaša Bevc, ki je pojasnila podrobnosti projekta Hobotnica, v katerem izdelujejo kvačkane hobotnice za prezgodaj rojene dojenčke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin